Do przepisu
Te najsłodsze świnki pomogą Ci obudzić w sobie dziecko, bo w Nowy Rok wszyscy z dziecięcą niecierpliwością czekamy na przygody i cuda. A kochanka roku według chińskiego kalendarza, Żółta Świnia, z pewnością pochlebi takim poczęstunkiem. A tak przy okazji o dzieciach: poradzą sobie z dekoracją takich noworocznych ciasteczek, a jeśli planujesz imprezę dla dzieci, poproś swoje pociechy o pomalowanie śmiesznych prosiąt.
Złożoność: przeciętny Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzinaPieczenieKolacjaPiekarniaDeserCiastkoNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 20 PORCJI280 g mąki1 łyżeczka proszek do pieczenia1,5 łyżeczki soda100 g białej czekolady80 g masła125 g jasnego cukru trzcinowego muscavado75 g drobnego cukru1 duże jajko125 g kwaśnej śmietanyołówek lub dżem do dekoracji40 kwadratowych pianek marshmallowsłodkie koraliki, płatki śniegu, gwiazdki i wszelkie słodkie dekoracje noworocznekilka kropli różowego barwnika spożywczego w żeluDo kremu:100 g białej czekolady100 g miękkiego masła150 g cukru pudru150 g cukru pudru1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i wyłóż pergaminem dwie duże blachy do pieczenia.
Krok 2
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Krok 3
Czekoladę drobno posiekać, włożyć do miski z masłem i mieszając rozpuścić w łaźni wodnej.
Krok 4
W dużej misce ubij jajko ze zwykłym cukrem i muscavado. Dodać śmietanę, roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać suche składniki i 5 łyżek. l. woda.
Krok 5
Uformuj 20 okrągłych ciasteczek o średnicy 5-6 cm na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Blachę do pieczenia włóż na środkową półkę piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia na kilka minut, następnie przenieść na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.
Krok 6
Aby przygotować krem, rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, aż będzie gładka i ostudzona.
Krok 7
Masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać różowy barwnik i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego różowego koloru. Za pomocą szpatułki lub szpatułki silikonowej rozsmaruj krem na jednej stronie ciasteczek.
Krok 8
Na każdym ciasteczku umieść kwadrat pianki marshmallow, aby utworzyć łatkę. Pozostałe kwadraty przetnij po przekątnej na 2 trójkąty, będą to uszy. Za pomocą ołówków lub dżemu uformuj uśmiechnięte buzie prosiąt, nałóż kropki na pysk i narysuj oczy. Udekoruj dowolnym słodkim dekorem noworocznym – gwiazdami, koralikami, czymkolwiek chcesz.
Krok 9
Włóż ciasteczka do lodówki, aby krem stwardniał i podawaj z sylwestrową herbatką.