Niezwykły przepis na bakłażany z piekarnika, którego nie możesz przegapić!

Jak ugotować bakłażany w piekarniku, od którego nie będziesz mógł się oderwać

Jak ugotować bakłażany w piekarniku, od którego nie będziesz mógł się oderwać

Zastanawiasz się, jak ugotować bakłażana w piekarniku? Jesteś na dobrej drodze! W końcu pieczenie to najzdrowszy sposób przyrządzania bakłażanów. Każdy, kto choć raz gotował „niebieskie placki”, zna ich zdolność do namiętnego wchłaniania oleju jak gąbka. Można więc tego łatwo uniknąć podczas pieczenia, co oznacza, że ​​​​potrawy z pieczonych bakłażanów są mniej pożywne. I z 99% prawdopodobieństwem pyszne! Jeśli oczywiście gotujesz bakłażany w piekarniku według naszych sprawdzonych przepisów.

O czym porozmawiamy w artykule:Jak wybrać bakłażanyPiec całe bakłażanyJak szybko upiec bakłażanyPrzyprawy do pieczenia bakłażanówCo zrobić z pieczonych bakłażanówHatzilim (pasta z bakłażana)Pieczony kawior z bakłażana Bakłażany z pomidorami według przepisu Delii Smith Plasterki bakłażana z serem w piekarnikuŁączone bakłażany z serem i pomidorami Bakłażany mielone po turecku Wachlarz bakłażana nowość w piekarniku Łódeczki z bakłażana z kurczakiem w piekarniku Łódeczki z bakłażana z warzywami w piekarniku Faszerowany bakłażan w folii Zapiekanka z bakłażana Melanzana Parmigiana w piekarniku

Jak wybrać bakłażany

Dlaczego kochamy bakłażany? Za prostotę i neutralność. Bakłażan nigdy nie przejmie akcentu smakowego potrawy, zawsze będzie w tle, spokojnie jej towarzysząc. Dlatego bakłażany tak dobrze komponują się z mięsem i drobiem, z warzywami i oczywiście z serem. Ale najpierw musisz wybrać odpowiednie owoce. Jest to szczególnie ważne, jeśli planujesz upiec całe bakłażany, nadziewać je lub robić łódki.

  • Bakłażany powinny być ładne, równe i mniej więcej tej samej wielkości, aby gotowały się w tym samym czasie.
  • Owoce powinny być dojrzałe i jędrne, mieć jasnofioletową barwę i nie pozostawiać wgnieceń po naciśnięciu.
  • Łodyga powinna być mocna i zielona, ​​ale jeśli jest wysuszona, brązowa lub pokryta białym nalotem, oznacza to, że bakłażan był przechowywany przez długi czas.
  • Skórka niezależnie od koloru bakłażana powinna być gładka i błyszcząca, bez uszkodzeń.
  • W bakłażanie nie powinno być dużo nasion: jest to szczególnie ważne, jeśli wykorzystujesz owoce do przygotowania przecierów i past do smarowania. Możesz to ustalić, trzymając bakłażana w dłoniach. Jeśli jest mały i ciężki, to jest pełen nasion, a jeśli jest gęsty i lekki, musisz go wziąć. Zwykle niewiele nasion zawiera okrągłe owoce.
  • Cóż, jeśli bakłażany są pomarszczone i posiniaczone, oznacza to, że były przechowywane przez długi czas, straciły wilgoć i nie warto ich zabierać. Nie kupuj bardzo dużych owoców: mogą zawierać zbyt dużo substancji chemicznych.

Pieczenie całych bakłażanów

Aby bakłażany dobrze i równomiernie się upiekły, należy je przekłuć widelcem w kilku miejscach.
Aby bakłażany dobrze i równomiernie się upiekły należy je w kilku miejscach nakłuć widelcem (Shutterstock/FOTODOM)

Przed pieczeniem całych bakłażanów należy je umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym i nakłuć w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem. Można zrobić małe nacięcia. Dzięki temu bakłażany upieczą się równomiernie i zapobiegną „eksplozji” w piekarniku.

Możesz natrzeć owoce grubą solą i pozostawić na pół godziny. Wyjdzie nadmiar wilgoci i goryczy, która jest nieodłączna od bakłażanów. Ale jeśli się spieszysz lub masz młode owoce, które nie nabrały jeszcze goryczy, tę radę można zignorować.

Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego pomieszczenia do 220 st °C piekarnik w trybie konwekcji. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i oczywiście od wielkości bakłażanów. Gotowość bakłażanów można określić na podstawie ich wyglądu. Najpierw się napompują, potem zmarszczą i skóra ściemnieje. Miękkość można sprawdzić widelcem.

Jeżeli chcemy, aby skórka gotowych bakłażanów nie przypaliła się, a owoce zachowały więcej soku, pieczemy je szczelnie zawijając w folię. Bakłażany pieczone w folii nadają się do farszu, gdy nadzienie jest już gotowe (np. mięso mielone już podsmażone z cebulą i przyprawami).

Jeśli Twój piekarnik posiada funkcję grilla, możesz ułożyć bakłażany na ruszcie (położyć zwykłą blachę do pieczenia) i piec w temperaturze 230°C. °C w trybie grillowania. Nie bój się, że bakłażany zwęgliją się i będą wyglądać, jakby zostały spalone. Wewnątrz owoców znajdziesz pachnący, soczysty miąższ o dymnym aromacie, jakbyś gotował je na węglach. Nawiasem mówiąc, jeśli w domu jest kominek, możesz go upiec w kominku, wykorzystując pozostałe węgle. Czy muszę mówić, jak będzie smakować to danie?

Jak szybko upiec bakłażana

Możesz zaoszczędzić czas, nie mocząc wcześniej bakłażanów. Moczenie bakłażanów w wodzie i soli to tradycyjna metoda, która pomaga usunąć gorycz i zmniejszyć ilość oleju, jaki bakłażany mogą wchłonąć podczas gotowania. Jednak współczesne odmiany bakłażanów często nie mają silnej goryczy, więc moczenie nie zawsze jest konieczne. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas lub wiesz, że bakłażany nie są gorzkie, możesz pominąć ten krok.

Jeśli chcesz szybko upiec całe bakłażany, wybierz młode, niezbyt duże owoce. Ale w każdym razie przygotowanie zajmie co najmniej pół godziny. Możesz znacznie skrócić czas gotowania bakłażanów w piekarniku, piecząc je w łódkach. Owoce przekrój na pół, w miąższu wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, sól i pieprz, skrop oliwą, ułóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 220 st. °C.

Bakłażan pokrojony w koła, kawałki, plasterki lub kostkę upiecze się jeszcze szybciej. Krążki lub kostki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i dopraw solą. Piec 1015 minut, w połowie obracając bakłażana.

Przyprawy do pieczenia bakłażanów

Smak bakłażanów jest miękki, delikatny, z lekką przyjemną goryczką, dzięki czemu można je łączyć z wieloma przyprawami
Bakłażany mają miękki, delikatny smak, z lekką przyjemną goryczką, dzięki czemu można je łączyć z wieloma przyprawami (Shutterstock/FOTODOM)

Używając różnych przypraw i przypraw podczas gotowania bakłażanów, możesz zmienić smak znanych potraw.

Na przykład, Kaukaski nacisk zostanie położony na:

  • chmeli-suneli
  • Utskho-Suneli
  • orzechy włoskie
  • nasiona granatu
  • śliwki
  • kolendra
  • czerwona bazylia

śródziemnomorski zostanie utworzona notatka:

  • sosy serowe, śmietanowe i pomidorowe
  • rozmaryn
  • tymianek
  • czosnek
  • oregano
  • zielona bazylia
  • pomidory
  • słodka, ostra i wędzona papryka
  • oliwa z oliwek

Azjatycki:

  • nasiona kolendry i kozieradki
  • ostra papryka
  • kurkuma
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • nasiona sezamu
  • piment
  • curry

Ogólnie rzecz biorąc, niezależnie od tego, co przygotujesz z bakłażanów pieczonych w piekarniku, to danie zawsze będzie satysfakcjonujące i odpowiednie zarówno w dni powszednie, jak i na święta.

Co ugotować z pieczonych bakłażanów

Jeśli pieczesz bakłażana w całości lub w łódeczkach, najłatwiejszą rzeczą, jaką możesz z nim zrobić, jest pasta do smarowania. Przyda się zawsze, gdy trzeba przygotować szybką przekąskę. Najpopularniejsze pasty z bakłażana: khatsilim, babaganoush, mutobal – w zasadzie to samo, różnią się tylko nazwami. Upieczonego bakłażana należy obrać, a miąższ ostrożnie wydrążyć łyżką. Następnie według uznania można dodać zioła, czosnek, majonez, śmietanę, śmietanę, ser feta lub twarożek, wędzoną paprykę, pokruszone orzechy, posiekaną lub podsmażoną cebulę, pastę sezamową, sok z cytryny.

Puree z bakłażana można również wykorzystać do sałatek: do puree dodać więcej soku z cytryny, posiekaną papryczkę chili, czosnek i dymkę, sól, oliwę z oliwek, wszystko dobrze wymieszać. Puree można używać do przyprawiania gotowanych lub gotowanych na parze brokułów, różyczek kalafiora i plasterków marchwi. Można podawać od razu lub można posypać tartym serem i wstawić nagrzane do 210 °C piekarnik na 57 minut do złotego koloru.

Puree z bakłażana doskonale ożywia także makaron. Kokardki ugotować i wymieszać z puree. Można dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i świeżo zmielony pieprz.

Z pieczonych drobno posiekanych bakłażanów można przygotować różnorodne sałatki i przekąski. Najłatwiejszą opcją jest zrobienie bakłażanów w maśle czosnkowym. Wystarczy rozgnieść w moździerzu 4Z 5 ząbków czosnku, soli morskiej i ziaren czarnego pieprzu uformuj pastę. Wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj ciepły pokrojony w plasterki pieczony bakłażan i dobrze wymieszaj. Przełożyć do ładnego słoiczka, dodać gałązki rozmarynu i tymianku, szczelnie zamknąć pokrywkę i przechowywać w lodówce do 10 dni.

Stosować jako zimną przekąskę lub jako dodatek do mięs, drobiu, makaronów i zielonych sałatek.

Hatsilim (pasta z bakłażana)

Hatzilim to popularna na Bliskim Wschodzie przystawka przygotowywana z pasty z pieczonego w piekarniku bakłażana. Bogaty, pikantny smak zawdzięcza połączeniu czosnku, pasty sezamowej i soku z cytryny. Tradycyjnie khatzilim podaje się z chlebem lub podpłomykiem. Ale pastę z bakłażana można wykorzystać także do zrobienia kanapek i kanapek na przykład z kurczakiem, serem i warzywami. Nie bój się dostosować przepisu do swoich upodobań zmieniając proporcje składników, eliminując lub dodając nowe.

Hatsilim (przekąska z bakłażana)
Hatsilim (przystawka z bakłażana) (Zdjęcie użytkownika, autora przepisu)

Aby przygotować 4 porcje khatsilimu, potrzebujesz:

  • bakłażany – 2 szt.
  • pasta sezamowa – 2 łyżki. l.
  • cytryna – 1/2 szt.
  • majonez – 2 łyżki. l.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • czosnek – 1 ząbek (10 g)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • sumak – do podania
  • kolendra – opcjonalnie
  1. Bakłażany myjemy, robimy małe nacięcia na skórze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C do miękkości, przez 30–40 minut. Obierz upieczone bakłażany. Miąższ posiekaj nożem.
  2. Do miąższu bakłażana dodać pastę sezamową, sok z połowy cytryny, majonez, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku.
  3. Przełóż do miski, wyrównaj, skrop odrobiną oliwy z oliwek, posyp sumakiem i udekoruj listkami kolendry według uznania. Podawać z ciepłymi kromkami chleba tostowego lub pita.

Przydatne rady

Można uprościć przepis: upieczony miąższ bakłażana i czosnek zmielić blenderem zanurzeniowym na puree, dodać śmietanę (nada zarówno kwaskowatość, jak i kremowość), doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni. Ale jest mało prawdopodobne, że rozprzestrzenianie się będzie trwało tak długo. Zwykle jest spożywany szybko.

Pieczony kawior z bakłażana

Pieczony kawior z bakłażana to nie tylko warzywna przystawka, ale prawdziwe kulinarne arcydzieło, którego niezależnie od tego, ile przygotujesz, to i tak nie wystarczy. Jaki jest sekret sukcesu? Faktem jest, że kawior ten jest przygotowywany w stylu odeskim, czyli zgodnie z przepisem „małe niebieskie” są wstępnie pieczone w piekarniku. Technika ta nadaje smakowi bakłażana szczególną głębię i wyrazistość, co wyróżnia taki kawior spośród innych. Pieczenie zagęszcza również konsystencję bakłażana, dzięki czemu konsystencja kawioru jest przyjemnie gęsta i dobrze trzyma się widelca czy kromek chleba tostowanego w tosterze.

Pieczony kawior z bakłażana
Pieczony kawior z bakłażana (Zdjęcie użytkownika, autora przepisu)

Do przygotowania pieczonego kawioru z bakłażana potrzebujesz:

  • bakłażany – 1 kg
  • cebula – 400 g
  • czosnek – 2 duże ząbki
  • olej roślinny – 100 ml
  • pasta pomidorowa – 50 g
  • sól – 1 łyżeczka.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • ocet jabłkowy – 1 łyżeczka.
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Przygotuj bakłażany. Umyj je i osusz ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 230–240°C. Połóż bakłażany na…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja