Niezwykłe sałatki na świąteczny stół, jeśli masz dość Oliviera i mimozy

Niezwykłe sałatki na świąteczny stół, jeśli masz dość Oliviera i mimozy

Niezwykłe sałatki na świąteczny stół, jeśli masz dość Oliviera i mimozy

gastronomia 7 listopada 2023 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział

Olivier, mimoza, winegret – tradycyjny zestaw sałatek z czasów sowieckich. Nie zachęcamy do rezygnacji z ulubionych dań, ale proponujemy ciekawą alternatywę – jasne i bardzo smaczne sałatki nowej ery.

Jasne świąteczne sałatki nowego czasuJasne świąteczne sałatki nowego czasuJasne świąteczne sałatki nowego czasuJasne świąteczne sałatki nowego czasu

Treść artykułu:

  • Zielona sałatka z gorącymi daktylami zawijana w boczek
  • Sałatka ziemniaczana z krewetkami i oliwkami
  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i orzechami
  • Sałatka z wędzonego drobiu z dynią, jabłkami i sosem imbirowo-porzeczkowym
  • Sałatka z awokado, truskawkami i grzankami z polenty

Zielona sałatka z gorącymi daktylami zawijana w boczek

Bardzo elegancka, pożywna sałatka z jasnym dressingiem cytrusowym Dzięki tej sałatce możesz z łatwością „przeczekać” czas przygotowania dania głównego.

Zielona sałatka z gorącymi daktylami zawijana w boczek
Zielona sałatka z gorącymi daktylami zawijana w boczek

Porcja dla 8 osób, gotowanie 25 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 24 duże suszone daktyle bez syropu
  • 300 g Camemberta lub dobrego cheddara
  • Długie plastry boczku o długości 200–300 g
  • 2 różowe grejpfruty
  • 300 g mieszanki liści sałaty wielobarwnej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Co zrobić:

1. Bardzo zimny ser pokroić na 24 kawałki. Plasterki boczku przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na pół. Daktyle pokroić i ostrożnie usunąć pestki. Nafaszerować je serem, zawinąć w kawałki boczku, papryki i wstawić do lodówki.

2. Umyj 1 grejpfruta pędzelkiem, osusz, usuń skórkę na drobnej tarce, wymieszaj z oliwą. Obierz grejpfruty tak, aby był widoczny miąższ. Filet pokroić w plastry pomiędzy foliami, zachowując wyciekający sok. Sok wlać do oleju ze skórką, dodać sól i pieprz – to jest sos.

3. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Daktyle ułożyć na wyłożonej folią blasze do pieczenia i wstawić do górnej części piekarnika na 5 minut. Boczek powinien być złocistobrązowy.

4. Mieszankę sałat wymieszać z połową dressingu i ułożyć na talerzach. Udekoruj plasterkami grejpfruta i gorącymi daktylami. Skropić dressingiem i posypać orzechami.

Sałatka ziemniaczana z krewetkami i oliwkami

Do tej sałatki ziemniaczanej z pikantnym dressingiem możesz dodać inny produkt o neutralnym smaku, na przykład awokado, i otrzymasz danie popisowe. Jednak nawet bez innych składników sałatka ta może stać się ulubioną sałatką na każdą okazję.

Sałatka ziemniaczana z krewetkami i oliwkami
Sałatka ziemniaczana z krewetkami i oliwkami

8 porcji, czas gotowania 40 minut

Czego potrzebujesz:

  • 600 g dużych, surowych krewetek bez głów
  • 1,2 kg małych młodych ziemniaków
  • 1 opakowanie selera naciowego
  • 1 puszka (400 g) oliwek kalamata
  • Po 1 małej pęczku zielonej cebuli i pietruszki
  • 5–6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka. l. biały ocet winny
  • 2 łyżki l. musztarda z ziarnami
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki l. masło
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Obierz krewetki, usuń ciemną żyłę jelitową. Posiekaj 2/3 czosnku, posyp krewetki, solą i pieprzem, smaż na maśle aż do ugotowania.

2. Ziemniaki umyć szczoteczką i gotować we wrzącej wodzie około 25 minut. Posiekaj białą część zielonej cebuli i odłóż na bok. Posiekaj pozostały czosnek, pietruszkę i zieloną cebulę. Seler pokroić w bardzo cienkie plasterki.

3. Wymieszaj zioła z czosnkiem, octem, musztardą i 3 łyżkami. l. płyn z oliwek w blenderze. Ubijaj, dodając stopniowo olej, aż powstanie emulsja.

4. Ugotowane ziemniaki lekko ostudź na patelni, 5–7 minut. Za pomocą tłuczka lekko rozgnieć każdego ziemniaka. Ziemniaki przełóż do głębokiego naczynia, posyp białą częścią zielonej cebuli, selera i krewetek, polej dressingiem i udekoruj oliwkami. Pozwól parzyć przez 10–15 minut. i służyć.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i orzechami

Ta sałatka z kurczakiem bardzo przypomina ukochaną przez wielu sałatkę Stolichny. W tej wersji nie ma ziemniaków, za to są orzechy włoskie i dość lekki dressing, który nadaje ton całemu daniu.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i orzechami
Sałatka z grillowanym kurczakiem i orzechami

10–12 porcji, gotować 30 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 1 duży ugotowany grillowany kurczak
  • 5 dużych jaj C0
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 duży ogórek o długich owocach
  • 4 średnie cebule
  • olej roślinny
  • sól

Do tankowania:

  • 1 mała pęczek natki pietruszki
  • 100 g majonezu „prowansalskiego”
  • 150 g gęstego jogurtu termostatycznego
  • sok i skórka z połowy małej cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Ogórka pokroić w kostkę o grubości 1 cm, obficie doprawić solą i pozostawić do odcieknięcia, aż wszystko inne będzie przygotowane. Na dressing pietruszkę posiekać bardzo drobno, „do oprószenia” i wymieszać wszystkie składniki.

2. Obierz cebulę i pokrój w bardzo cienkie ćwiartki. Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor, 15 minut.

3. Posiekaj orzechy włoskie, aby były zarówno duże, jak i małe kawałki. Usuń mięso z kości kurczaka, usuń skórę i posiekaj mięso.

4. Jajka ugotować na twardo, ostudzić pod zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę.

5. Kurczaka, jajka, orzechy włoskie i ogórki wymieszać z dressingiem, doprawić solą i pieprzem, odstawić na chwilę i podawać udekorowane orzechami włoskimi.

Sałatka z wędzonego drobiu z dynią, jabłkami i sosem imbirowo-porzeczkowym

Znalezienie świeżych porzeczek zimą jest bardzo trudne, więc całkiem możliwe jest zastąpienie ich świeżo mrożonymi. W ostateczności – niezbyt słodka galaretka porzeczkowa.

Sałatka z wędzonego drobiu z dynią, jabłkami i sosem imbirowo-porzeczkowym
Sałatka z wędzonego drobiu z dynią, jabłkami i sosem imbirowo-porzeczkowym

Porcja dla 8 osób, przygotowanie: 35 min.

Czego potrzebujesz:

  • 500 g gotowanego wędzonego filetu z indyka lub piersi kurczaka
  • 500 g dyni
  • 3 średnie czerwono-żółte jabłka
  • 200 g młodego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • 1 łyżka. l. miód gryczany
  • 50 ml oliwy z oliwek

Co zrobić:

1. Dynię obierz, pokrój w kostkę o boku 2 cm, polej olejem, solą i pieprzem. Usuń gniazda nasienne z jabłek, miąższ pokrój w schludne plastry o grubości 1–1,5 cm, polej olejem, solą i pieprzem.

2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połóż dynię i jabłka w jednej warstwie na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor, około 12 minut.

3. Aby przygotować sos, usuń gałązki porzeczki. Imbir obierz, zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z porzeczkami w blenderze i zmiksuj na puree. W razie potrzeby przeciśnij przez sito, aby usunąć pestki, lub pozostaw tak, jak jest.

4. Puree wymieszać z miodem, następnie z olejem roślinnym, doprawić solą i pieprzem. Pozostaw opatrunek na co najmniej 15 minut.

5. Wędzonego ptaka pokroić w kostkę, usuwając skórę. Wymieszaj szpinak z jedną trzecią sosu i połóż na talerzu. Na wierzch ułóż drób, dynię i jabłka, skrop pozostałym dressingiem, dopraw pieprzem i podawaj.

Sałatka z awokado, truskawkami i grzankami z polenty

Ta lekka, bardzo świeża sałatka przypomina wspomnienie lata: jasne letnie kolory, aromat i smak. Małe, niemal włoskie „lato” na zimowym stole zadowoli każdego.

Sałatka z awokado, truskawkami i grzankami z polenty
Sałatka z awokado, truskawkami i grzankami z polenty

8 porcji, przygotowanie 1 godzina.

Czego potrzebujesz:

  • 3 bardzo dojrzałe awokado
  • 400 g truskawek
  • 6–8 chrupiących ogórków
  • 3 gałązki mięty
  • 50 g prażonych orzeszków piniowych
  • 5 łyżek l. oliwa z oliwek
  • 2 łyżki l. ocet balsamiczny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Dla grzanek:

  • 100 g płatków na drobno zmieloną polentę
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka suszone mieszanki ziół włoskich

Co zrobić:

1. Na grzanki rozgnieć, obierz i posiekaj czosnek. Rozdrobnić w moździerzu razem z suszonymi ziołami oraz dużą szczyptą soli i pieprzu.

2. Do dużego rondla o grubym dnie wlać bulion lub wodę i doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając, cienkim strumieniem dodawać grys kukurydziany. Dodajemy masę z zaprawy i gotujemy, cały czas mieszając, aż otrzymamy dość gęstą, jednorodną owsiankę, która będzie odchodzić od brzegów patelni.

3. Polentę ułożyć na blasze wyłożonej folią lub pergaminem, wygładzić i ostudzić. Następnie pokroić w trójkąty, polać olejem i smażyć na patelni lub w piekarniku na złoty kolor.

4. Usuń łodygi z truskawek i pokrój jagody na 2–6 kawałków, w zależności od wielkości. Ogórki pokroić w plasterki.

5. Usuń liście mięty z gałązek, ułóż je jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój bardzo cienko. Awokado pokroić w schludne plasterki.

6. Wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem. Wymieszaj awokado, ogórki, truskawki i rukolę, dopraw, wyłóż na talerz, posyp grzankami, posyp orzechami. Podawaj natychmiast.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sałatki #sałatki świątecznePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Olga (gość)

11 grudnia 2023 r

Ciekawy!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca16 grudnia 2019 r

Dziękuję za ciekawy wybór! Podobały mi się sałatki od 2 do 4 bezwarunkowo. W pierwszej sałatce podobało mi się wszystko oprócz boczku.)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja