Niezwykłe desery dyniowe, których każdy powinien spróbować chociaż raz w życiu
gastronomia 27 października 2023 r4,50 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Czerwony, czerwony! Nie, to nie jest złośliwość, ale mimowolny okrzyk radości, gdy przed tobą zostaje postawiony deser dyniowy. Tak, uwielbiamy nie tylko zupy z puree dyniowym, ale także pomarańczowo-czerwone tiramisu, babeczki i magdalenki. Jaki mus robi się z dyni?
O czym porozmawiamy w artykule:Tiramisu z dynią i winemMagdalenki dynioweMus czekoladowo-dyniowy z przyprawami Babeczki dyniowo-nektarynkowe
Tiramisu z dynią i winem
Nasze ulubione tiramisu, którego przepis rozszerzyliśmy o puree z dyni. Jeżeli dynia nie jest zbyt słodka, można do puree dodać odrobinę miodu.
Tiramisu z dynią i winem
Do przygotowania 8-10 porcji potrzebujesz:
- Ciasteczka savoiardi („damskie palce”) – 200–300 g
- dynia – 500 g
- mascarpone – 800 g
- jajka – 5 szt.
- kawa – 400 ml
- słodkie wino deserowe lub inny aromatyczny alkohol – 150 + 30 ml
- cukier – 100 g + trochę więcej do posypania
- sól
- skórka z 1 cytryny do dekoracji
1. Grubo posiekaną dynię pieczemy w temperaturze 200°C, lekko posypując cukrem, do miękkości, 20–30 minut. Następnie zmiksuj blenderem na puree z 30 ml wina. 2. Oddziel białka od żółtek. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubić żółtka z cukrem na biało. Zmiksuj masę żółtkową z mascarpone na gładką masę. 3. Białka ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Delikatnie, za pomocą szpatułki od dołu do góry, małymi porcjami łączymy białka z mascarpone, żółtkami i cukrem. 4. Weź płaską miskę z bokami i wlej do niej połowę kawy oraz 75 ml wina. Zanurzaj ciasteczka w tej mieszance, trzymając je poziomo i zanurzając je mniej więcej do połowy w płynie, dosłownie na 5 sekund. (bardzo szybko wchłania płyn) i od razu przełóż go do przezroczystego pojemnika o pojemności co najmniej 1,5 litra, w którym będziesz podawać tiramisu. 5. Zanurz kolejne ciasteczko i połóż obok pierwszego. W ten sposób mniej lub bardziej szczelnie wypełnij dno naczynia. Na ciasteczka wylewamy masę mascarpone tak, aby rozprowadziła się po całej warstwie, a na wierzch układamy warstwę dyni. 6. Kontynuuj układanie ciasteczek, maczanie ich i posypywanie mascarpone i dynią, aż skończą się składniki – w pewnym momencie będziesz potrzebować drugiej połowy kawy i wina. Ostatnią warstwą powinna być dynia. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno, posypane skórką.
Magdalenki dyniowe
W wersji klasycznej ciasteczka Madeleine przygotowywane są ze skórką cytrynową lub pomarańczową. Skórkę zastąpiliśmy puree z dyni i magdalenki wyszły dyniowe.
Magdalenki dyniowe
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- puree z dyni – 100 g
- jajka – 5 szt.
- masło – 80 g
- mąka – 150 g
- cukier – 125 g
- mąka migdałowa – 50 g
- ciemna (70% kakao) czekolada – 200 g
- ciężki krem - 20 ml
- olej roślinny – 2 łyżeczki.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
- sól – 1 szczypta
1. Ubij jajka i cukier na biało. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać mąkę migdałową. Powstałą mieszaninę wlać do jajek i cukru. 2. Masło roztopić, ostudzić, dodać do ciasta wraz z puree dyniowym, delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Foremki do magdalenek smarujemy masłem i wypełniamy ciastem tuż przed wierzchem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 3 minuty, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 5 minut. Fajny. 4. Rozpuść czekoladę i połamaną na kawałki śmietankę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodaj olej roślinny, mieszaj, aż masa będzie gładka. 5. Zanurz wypukłą stronę ciasteczek w czekoladzie i połóż je na pergaminie. Umieścić w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Glazura powinna stwardnieć.
Czekoladowy mus przyprawowo-dyniowy
Delikatny kremowy mus czekoladowy o smaku jesieni, który został dodany z puree dyniowym.
Czekoladowy mus przyprawowo-dyniowy
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- dynia – 300 g
- gorzka czekolada (60–70% kakao) – 200 g
- jajka – 4 szt.
- śmietana do ubijania (33–35% tłuszczu) – 250 ml
- rum lub koniak – 2 łyżki. l.
- skórka z 1 pomarańczy
- brązowy cukier – 2 łyżki. l. + trochę więcej do posypania
- mielony cynamon, imbir i cukier waniliowy – po 0,5 łyżeczki.
1. Grubo pokrojoną dynię pieczemy w temperaturze 200°C, lekko posypaną cukrem, do miękkości, 20–30 minut. Następnie zmiksuj blenderem. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. W małym rondelku zagotuj 50 ml śmietany, dodaj przyprawy i rum. Wmieszać do czekolady. Mieszaj, aż będzie gładkie. 2. Zetrzyj na tarce bardzo cienką skórkę z pomarańczy i umieść jej połowę w roztopionej czekoladzie. 3. Oddziel białka od żółtek. Lekko przestudzoną czekoladę połączyć z żółtkami i ubić mikserem, stopniowo dodając puree z dyni, aż do uzyskania jednolitego kremu. Białka ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier. Krem czekoladowy połączyć z ubitymi białkami, delikatnie mieszając. 4. Bardzo zimną śmietanę ubić na pianę, dodać do musu, mieszając szpatułką od dołu do góry. Mus przełóż do miseczek i posyp pozostałą skórką pomarańczową. Włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Babeczki dyniowo-nektarynowe
Puree z dyni nada babeczkom jasnopomarańczowy kolor i odrobinę dodatkowej miękkości. No i oczywiście niezwykły smak.
Babeczki dyniowo-nektarynowe
Do przygotowania 24 sztuk potrzebujesz:
- dynia – 300 g
- nektarynki – 5 szt.
- skórka i sok z 2 pomarańczy
- mleko zsiadłe – 150 ml
- migdały – 100 g
- ciemne rodzynki – 100 g
- jajka – 4 szt.
- mąka – 200 g
- kasza manna – 100 g
- brązowy cukier – 50 g
- soda – 0,3 łyżeczki.
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.
- papierowe foremki na muffinki
Do glazury i dekoracji:
- twaróg – 400 g
- cukier puder – 200 g
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.
- dekoracyjne posypki
1. Rodzynki zaparzyć wrzącą wodą, zalać rumem lub koniakiem i pozostawić do czasu, aż wszystko inne będzie gotowe. Drobno posiekaj orzechy. 2. Obierz dynię i zetrzyj ją. Zmiksuj nektarynki w blenderze. Dodać dynię, sok i skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Dodać rodzynki wraz z płynem. 3. Mąkę wymieszać z semoliną, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać orzechy. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Nie przerywając ubijania, wlej olej roślinny. 4. Wymieszaj masę jajeczną z przygotowanym puree. Następnie dodać mąkę z orzechami. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Papierowe foremki na muffinki włóż do metalowych lub silikonowych foremek na muffinki. 5. Rozłóż ciasto równomiernie pomiędzy przygotowane formy i włóż do piekarnika. Piec 25 minut. Umieścić patelnie na drucianych stojakach i ostudzić przez 10 minut. Następnie wyjmij babeczki z foremek i całkowicie ostudź na metalowej kratce. 6. Na śmietanę twarożek ubić mikserem na puszystą masę, kontynuując ubijanie, dodać cukier puder i wanilię. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do wyciskania i udekoruj każdą babeczkę porcją lukru. Udekorować posypką i wstawić do lodówki na 30 minut.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery dyniowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca22 października 2021 r
Ciekawe przepisy, szczególnie spodobał mi się „Mus czekoladowo-dyniowy”.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych