Niezbędne sery do tworzenia niezapomnianej pizzy w domu

Jakie sery warto mieć w domu do robienia pizzy?

Jakie sery warto mieć w domu do robienia pizzy?

Bez sera po prostu nie ma pizzy. Ze wszystkim innym można podążać ścieżką obecności lub wykluczenia. Z serem nie można tego zrobić. Najdelikatniejsza mozzarella, brutalny parmezan, pikantny ser pleśniowy, rozpływająca się gouda, pachnąca koza – wszystko to sprawia, że ​​pizza jest najbardziej ulubionym daniem świata. Sankcje tylko chwilowo oddzieliły nas od domowej pizzy: teraz możesz przygotować autentyczne włoskie danie z rosyjskimi serami. Ale zalecany zestaw serów nadal nie został anulowany. Rozmawialiśmy z ekspertem z Włoch, który naliczył 7 podstawowych serów do pysznej domowej pizzy.

Ser do pizzy

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakich serów można użyć w domu do zrobienia pizzy?
  • Ser mozzarella do pizzy
  • Ser Provolone do pizzy
  • Ser Gouda i Maasdam do pizzy
  • Ser Cheddar do pizzy
  • Ser ricotta do pizzy
  • Parmezan do pizzy
  • Ser kozi do pizzy
  • Przepisy na domową pizzę z różnymi serami z kolekcji

Jakich serów można użyć w domu do zrobienia pizzy?

Ser mozzarella do pizzy

Gęsta mozzarella to główny ser do pizzy. Łatwo go rozpoznać na półce – sprzedawany jest bez solanki, jedna duża głowa». Ale to nie ma znaczenia, jeśli go nie znalazłeś. Działa również mozzarella, która jest dostarczana w plastikowych torebkach z solanką. Topi się trochę inaczej, ale ma aktywny mleczny i bardzo delikatny smak. Najważniejszą rzeczą, którą musisz wiedzieć, jest to, że nie marnuj pieniędzy na tanie zamienniki mozzarelli, nie będziesz potrzebować ich dużo. Ale jakość mozzarelli, jak każdego innego sera, decyduje o wyniku końcowym. Kolejna uwaga: ze wszystkich serów używanych do pizzy, mozzarella jest najmniej solona.

Oto co mówi Marcello Stozzi, szef kuchni z Rzymu: „Uważam, że jeśli na pizzy jest sos pomidorowy, to z pewnością nadaje się on tylko do czystej mozzarelli lub zmieszany z jej bliskim krewnym, twardym, niskotłuszczowym serem provolone. W takim przypadku ser pleśniowy należy stosować ze szczególną ostrożnością. Produkty te mają zbyt różne smaki: pomidor nadaje słodycz i kwaskowatość, a niebieska pleśń nadaje pikanterii i pikanterii. Niezbyt lubię, gdy pizza z 4 serami jest robiona na bazie pomidorów.

Ser Provolone do pizzy

Marcello Stozzi, szef kuchni z Rzymu, zaleca do pizzy połączenie mozzarelli i provolonu: twardego, niskotłuszczowego sera z mleka krowiego o miękkiej skórce. Im młodszy jest provolone, tym słodsza będzie pizza. Mówią, że u nas też można znaleźć taki ser, produkowany przez rosyjskie serowarnie. Ale analogiem provolonu w Rosji może być dowolny niskotłuszczowy ser z mleka krowiego. Wędzony ser krowi, taki jak provolone, jest szczególnie dobry do pizzy.

Nazwa sera pochodzi od słowa „provola”, co oznacza „kulisty”. Zwykle ma okrągły kształt, chociaż zdarzają się sery przypominające gruszkę lub kiełbasę przewiązaną sznurkiem. Provolone, posiadający włóknistą konsystencję, podobnie jak mozzarella, należy do kategorii serów „ekstraktowych”.

Ser Gouda i Maasdam do pizzy

Gouda i maasdam doskonale się topią. One podobnie jak mozzarella i provolone mogą stać się doskonałą bazą do pizzy.

Ser Cheddar do pizzy

Marcello Stozzi, szef kuchni z Rzymu: „W klasycznym przepisie na pizzę nie używa się sera Cheddar. Jeśli jednak nie starasz się gotować dokładnie według włoskich kanonów, to cheddar będzie idealny. Ma pikantny, niepowtarzalny smak i dobrze komponuje się z pizzą z kurczakiem lub z mielonym mięsem w stylu amerykańskim na puszystym cieście.

Ser ricotta do pizzy

Ricottę czasami dodaje się do pizzy 4-serowej, jeśli jest odpowiednio przygotowana z białym sosem, odmianą sosu beszamelowego (przepis poniżej). Można go podawać z mozzarellą, emmentalerem i serem pleśniowym. Można też przygotować inną pizzę – tylko z ricottą i białym sosem, dodając gotowaną szynkę, krewetki lub kawałki kurczaka, najlepiej wędzonego.

Parmezan do pizzy

Marcello Stozzi, szef kuchni z Rzymu: „Parmezan to dekoracja, a nie baza. Nadaje pizzy ostatni akcent smakowy. Włosi często jej nie topią, ale po wyjęciu z piekarnika zecierają ją i posypują nią pizzę.

Wspomniany biały sos do pizzy 4-serowy przyrządza się z mleka, czosnku, parmezanu, soli i świeżo mielonego pieprzu.

Z tego przepisu można uzyskać około 300 ml białego sosu w ciągu 5-7 minut: wystarczy na 4 pizze o średnicy 25 cm.

  1. Rozpuść 40 g masła w rondlu na średnim ogniu. Dodaj 2 łyżki. l. mąkę i mieszaj przez 1-2 minuty. lub do momentu, aż zacznie się rumienić.
  2. Cienkim strumieniem dodać 210–220 ml mleka o zawartości tłuszczu 2%. Kontynuuj mieszanie, aż masa zgęstnieje i będzie gładka, bez grudek. Sól, pieprz i dodaj 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę.
  3. Dodać 30-40 g parmezanu, startego na grubej tarce, ciągle mieszając przez około 30 sekund. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści.

Ser kozi do pizzy

Marcello Stozzi, szef kuchni z Rzymu: „Miękki ser kozi nie lubi wysokich temperatur. Wystarczy go pokruszyć i posypać gorącą pizzę przed podaniem. Świetnie komponuje się z karmelizowaną cebulą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.”

Przepisy na domową pizzę z różnymi serami z kolekcji

Pizza Cezar z kurczakiem, mozzarellą i parmezanem

Pizza Cezar z kurczakiem, mozzarellą i parmezanem
Pizza Cezar z kurczakiem, mozzarellą i parmezanem

Do przygotowania pizzy z serem na 4 porcje potrzebne będą:

Do sosu:

  • 4 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 2 anchois
  • 2 jajka przepiórcze
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kapary
  • 0,5 łyżeczki Musztarda Dijon
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 1 łyżka. l. starty parmezan
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do wypełnienia:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 120 g mozzarelli
  • 2 łyżki l. starty parmezan
  • 23 liście sałaty rzymskiej

Do testu:

  • 110 ml wody
  • 0,5 łyżeczki suche drożdże
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 0,5 łyżeczki Sahara
  • 300 g mąki + do rozwałkowania ciasta
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  1. Do ciasta zalać ciepłe (3638°C) wodę, dodać drożdże, sól i cukier i wymieszać. Dodać mąkę, dodać oliwę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  2. Na sos do szklanki blendera zanurzeniowego wlać oliwę, dodać jajka przepiórcze, anchois, kapary, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz i zmiksować na gładką masę. Dodać połowę startego parmezanu i wymieszać.
  3. Aby przygotować nadzienie, gotuj pierś kurczaka w niewielkiej ilości osolonej wody przez 20 minut. Wyjmij z bulionu i pokrój w kostkę. Mozzarellę pokroić w koła. Liście sałaty porwij w dłoniach i połącz z połową sosu.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę i przenieść na blachę do pieczenia. Posmaruj pozostałym sosem, ułóż kawałki kurczaka i mozzarelli i piecz pizzę w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
  6. Gotową pizzę Cezar z kurczakiem przełóż na drewnianą deskę, posyp liśćmi sałaty w sosie, posyp pozostałym parmezanem i od razu podawaj.

Pizza z wędzoną kiełbasą, emmentalerem i goudą

Pizza z wędzoną kiełbasą, emmentalerem i goudą
Pizza z wędzoną kiełbasą, emmentalerem i goudą

Do gotowania 6Na 8 porcji pizzy z serem potrzebujesz:

  • 150 s/k kiełbasek
  • 200–220 g mieszanki emmentalera i goudy
  • 4 łyżki l. sos pomidorowy

Do testu:

  • 5 g suchych drożdży
  • 120 ml wody
  • 200–220 g mąki + do rozwałkowania ciasta
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  1. Do ciasta wlać suche drożdże do małej miski, wlać 3 łyżki. l. ciepłą wodę i zamieszaj. Pozostawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę. Na wierzchu zrobić dołek, wlać drożdże rozcieńczone w wodzie i pozostałą ciepłą (36–38°C) wodę. Następnie za pomocą widelca lub ręki zacznij wyrabiać ciasto na pizzę.
  3. Mieszaj w kółko w jednym kierunku, zbierając mąkę ze ścianek „zjeżdżalni”. Gdy prawie cała mąka zostanie dodana, wlać 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek. Dodaj trochę soli. Ugniatać przez około 10 minut. Ciasto powinno stać się gładkie i elastyczne.
  4. Z ciasta na pizzę z serem uformuj kulę i posmaruj pozostałym olejem. Przykryj miskę folią spożywczą. Ciasto wyjąć w ciepłe miejsce i pozostawić na 1–1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Uderz ciasto na pizzę. Rozwałkuj na cienki okrągły placek o średnicy 25–30 cm i ułóż na blasze do pieczenia.
  7. Do nadzienia zetrzyj cały ser na drobnej lub średniej tarce. Wędzoną kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
  8. Placek smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy 2/3 startego sera. Ułożyć kawałki wędzonej kiełbasy, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku przez 10-15 minut. Podawaj pizzę gorącą.

WSKAZÓWKA: Jeśli masz mozzarellę, pokrój ją w cienkie plasterki i rozłóż na spodzie pizzy pokrytym sosem pomidorowym. Ułożyć kawałki wędzonej kiełbasy i posypać tartym serem. Pizza okaże się soczysta i delikatna.

Pizza rzymska z cukinią, pomidorami, mozzarellą i wędzonym suluguni

Pizza rzymska z cukinią, pomidorami, mozzarellą i wędzonym suluguni
Pizza rzymska z cukinią, pomidorami, mozzarellą i wędzonym suluguni

Do przygotowania 4-6 porcji pizzy z serem potrzebujemy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 6–7 łyżek. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 cukinia lub mała cukinia
  • 300 g wielobarwnych pomidorków koktajlowych
  • 300 g mozzarelli
  • 100 g suluguni
  • ulubione warzywa, najlepiej tymianek i bazylia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do testu:

  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki Sahara
  • 7 g suchych drożdży
  • 330–340 g mąki + do rozwałkowania ciasta
  • 1 łyżeczka drobno mielona sól
  • 2,5 łyżki. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  1. Aby przygotować ciasto na pizzę, w misce wymieszaj wodę (37-38°C) z cukrem i drożdżami. Wymieszaj i pozostaw, aż pojawi się „czapka”, 15 minut.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Wlać mieszaninę drożdży, 1,5 łyżki. l. oliwą z oliwek i zagniataj ciasto na pizzę, aż będzie elastyczne, 5–6 minut.
  3. Z ciasta uformuj kulę i posmaruj pozostałą oliwą z oliwek. Przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Uderz ciasto.
  4. Ciasto na pizzę wyłóż na blat posypany mąką i podziel na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na duży, wydłużony prostokąt z zaokrąglonymi krawędziami. Grubość warstw nie powinna przekraczać 5–6 mm (więcej na krawędziach).
  5. Przykryj spód pizzy czystym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10–15 minut. W tym czasie ciasto powinno trochę urosnąć.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220–250°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Aby przygotować nadzienie, przepuść czosnek przez praskę. Posyp odrobiną soli i pieprzu, zmiel. Wlać oliwę, wymieszać i odstawić na 10 minut.
  8. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Mozzarellę pokroić w krążki lub plasterki.
  9. Zdjąć ściereczkę z ciasta i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj połową oliwy czosnkowej. Zetrzyj cały ser na grubej tarce.
  10. Połóż połowę sera na spodzie pizzy. Na wierzchu rozłóż cukinię i pomidorki cherry, zostawiając brzeg o szerokości 2 cm, na warzywach ułóż przygotowaną mozzarellę. Skropić pozostałym olejem czosnkowym. Posyp pozostałym serem i posiekanymi ziołami.
  11. Włóż blachy do pieczenia do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 minut. Podawać natychmiast, udekorowane listkami bazylii.

Pizza warzywna z mozzarellą

Pizza warzywna z mozzarellą
Pizza warzywna z mozzarellą

Do przygotowania 4 pizz z serem potrzebujesz:

  • 4 spody do pizzy o średnicy 20–22 cm
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 250 g startej mozzarelli, najlepiej mieszanki…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja