Popularna blogerka Alena Spirina ma kilka istotnych kulinarnych argumentów, dlaczego gofry są lepsze od naleśników i naleśników. Dodatkowo autorka proponuje dwa modne nadzienia do gofrów – tapenadę z tuńczyka i pikantnego kurczaka z marynowaną papryką.
Dlaczego tak bardzo kocham gofry? Po pierwsze, gofry pieczą się bardzo szybko i można odwrócić uwagę od procesu. Po drugie, wśród towarzystwa naleśników i placków ziemniaczanych najzdrowsze są gofry. Nie potrzebują oleju do smażenia jak naleśniki, a ilość oleju w cieście można dostosować do własnych upodobań. Rozmiar gofrów jest mniejszy niż średnica naleśników, są one grubsze, dzięki czemu gofry łatwo się przewraca. Dzięki temu można wprowadzać różne „zdrowe” dodatki: mąkę pełnoziarnistą, otręby, nasiona, bez obawy, że ciasto stanie się zbyt kruche. Wystudzone gofry doskonale zamarzają, wystarczy je ostudzić i zapakować do woreczka. I w razie potrzeby wyjmij i bez rozmrażania podgrzej w tosterze, piekarniku, na suchej patelni, w tej samej gofrownicy, na koniec! Bardzo ciekawym zajęciem jest także wymyślenie dodatku do gofrów. Ser, bekon, pasztet z wątróbki – te opcje, jak mówią, leżą na powierzchni. Bardzo dobre są smarowidła na bazie sera miękkiego i sera feta. Na przykład ser kozi rozgnieciony widelcem, do którego zmieszane są posiekane suszone pomidory i oliwki. Lub ser feta zmieszany z małymi kostkami obranego ogórka i posiekanymi liśćmi mięty lub estragonu. Tylko nie spiesz się, aby dodać śmietanę lub mleko do sera: z czasem z ogórka wypłynie sok, dzięki czemu pasta będzie dość płynna. Moim zdaniem bardzo udanym nadzieniem, które pasuje do wszelkich umiarkowanie słodkich gofrów jest tapenada z tuńczyka.
Tapenada z tuńczyka do gofrów
Co zrobić:
- 170 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 60 g miękkiego masła
- 150 g pączków kaparów
- 5-7 liści bazylii
- 1 cytryna
- gruby czarny pieprz
Co zrobić: Posiekaj kapary i drobno posiekaj liście bazylii. Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Odlać olej z tuńczyka. Kawałki tuńczyka rozgnieść widelcem z masłem, dodać kapary, bazylię i skórkę z cytryny. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i czarnym pieprzem.
Moim osobistym hitem tego sezonu są gofry kukurydziane nadziewane pikantnym kurczakiem i marynowaną papryką.
Pikantny kurczak z marynowaną słodką papryką do gofrów
Czego potrzebujesz:
- 300 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
- 5 łyżek l. olej roślinny
- 1 limonka
- 1 świeża ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki l. Sos Worcestershire
- 2 łyżeczki brązowy cukier
- 6-8 gałązek kolendry
- 2 łyżeczki sól
- ½ łyżeczki mielony czarny pieprz
- 1 czerwona cebula
- 2 słodkie papryki
- 2-3 łyżki. l. czerwony ocet winny
Co zrobić: W misce wymieszaj sos Worcestershire, sok z limonki, drobno posiekany czosnek i ostrą paprykę, połowę soli i cukru. Dodać olej roślinny, zachowując około 1 łyżki. Filet z kurczaka pokroić w poprzek włókien w kostkę o przekroju 5-7 mm, włożyć do miski z marynatą i wymieszać. Pozostawić na około 15 minut. Usuń skórkę z limonki i zetrzyj. Cebulę czerwoną pokroić w cienkie półpierścienie, doprawić czarnym pieprzem, pozostałym cukrem, solą, octem winnym i skórką z limonki. Paprykę słodką obierz i pokrój w kostkę o boku około 5 mm. Wymieszaj z marynowaną cebulą, dodaj pozostałą łyżkę oleju roślinnego. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Smaż plastry kurczaka partiami, bez dodatku oleju roślinnego. Smaż nie dłużej niż 5 minut, obracając plastry, aby zarumieniły się ze wszystkich stron. Gotowego kurczaka włóż do rondla z pokrywką. Podawaj gorące gofry z ciepłymi paskami kurczaka i mieszanką marynowanej cebuli i papryki.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Alena Spirina #gofryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych