Niespodziewane dania z twarogu, które nie są sernikami

Co ugotować z twarogu oprócz serników

Co ugotować z twarogu oprócz serników

Twarożek to nie tylko serniki. Można z niego ugotować wiele pysznych rzeczy i zadowolić zarówno miłośników klasycznych dań, jak i tych, którzy cenią sobie kulinarne eksperymenty. Oto 14 sprawdzonych przepisów na niesyrniki!

Co ugotować z twarogu oprócz serników

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Nie serniki nr 1. Leniwe knedle z serem i pesto
  • Nie serniki nr 2. Pierogi z twarogiem i cebulką na każdą porę roku
  • Nie serniki nr 3. Cervelle de canut: francuski krem ​​z domowego twarogu
  • Nie serniki nr 4. Prosty, a jakże pyszny twarożek z koperkiem i czosnkiem
  • Nie serniki nr 5. Cukinia z pomidorami, twarogiem i orzeszkami pinii
  • Nie serniki nr 6. Roladki z cukinii z lemon curd
  • Nie serniki nr 7. Cienkie naleśniki kremowe z delikatnym nadzieniem twarogowym
  • Nie serniki nr 8. Domowy sernik nadziewany twarogiem i kwaśną śmietaną
  • Nie serniki nr 9. Ciasto drożdżowe z twarogiem i serem dla całej rodziny
  • Nie serniki nr 10. Serniki drożdżowe z twarogiem, jak u babci
  • Nie serniki nr 11. Eremchek yukalary: Podpłomyki z twarogu po tatarsku
  • Nie serniki nr 12. Różowa zapiekanka dyniowa na słodko z twarogiem
  • Nie serniki nr 13. Kurczak faszerowany twarogiem, suszonymi śliwkami i orzechami
  • Nie serniki nr 14. Kotlety szczupakowe z twarogiem i smalcem, które zje nawet mięsożerca

Syrniki to oczywiście klasyk, a wielu moich kolegów i znajomych robi serniki z twarogu. My też je uwielbiamy (zobacz przepisy tutaj), ale dziś chcemy zaproponować Wam smaki, aromaty, apetyczne nazwy i spektakularne prezentacje innych dań z twarogu. Powiedz nam, jaki sukces odnieśliśmy i które przepisy przypadły Ci najbardziej do gustu.

Najpierw zastanówmy się, jaki rodzaj twarogu nadaje się do serników. Czy myślisz, że serniki można zrobić z dowolnego twarogu? Można, oczywiście, ale nie w dobrej wierze. Są serniki idealne, są przeciętne i są takie nieważne. O tym ostatnim nawet nie będziemy rozmawiać. Średnie często robi się z twarogu w prostokątnych opakowaniach. Chociaż jest gęsty, wciąż jest w nim dużo płynu i to właśnie szkodzi masie twarogowej do serników. Niektórzy robią serniki z masy twarogowej, ale ten „surowiec” jest produktem słodkim i tłustym. Optymalny twarożek do serników jest możliwie wytrawny, lekko kruchy, o zawartości tłuszczu co najmniej 5%. Ten sam twarożek nadaje się do leniwych pierogów.

Nie serniki nr 1. Leniwe knedle z serem i pesto

Leniwe kluski są dobre, bo gotują się szybciej niż zwykle: nie trzeba osobno robić ciasta i nadzienia, a potem zrobić zgrabną i piękną kluskę. Najczęściej leniwe knedle robi się na słodko, a najpopularniejszym nadzieniem jest twarożek. Ale leniwe kluski można też przyrządzić na słono, dodając do ciasta na przykład ziemniaki.

Leniwe knedle z serem i pesto
Leniwe knedle z serem i pesto

Do przygotowania 2-3 porcji potrzebne będą:

  • 200–220 g suchego gęstego twarogu o zawartości tłuszczu 5–9%
  • 2 żółtka
  • 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1–2 łyżeczki skrobia kukurydziana, w razie potrzeby oliwa z oliwek
  • Pesto maślane i bazyliowe do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Twarożek ucieramy z żółtkami, solą i pieprzem na gładką masę. Dodać parmezan i wymieszać. Jeśli mieszanina nie wydaje Ci się wystarczająco gęsta (zależy to od stopnia wytrawności twarogu), dodaj skrobię.
  2. W rondlu energicznie zagotuj wodę i sól. Deskę i dłonie nasmaruj olejem, ułóż ciasto twarogowe w formie kiełbasy. Zanurzając każdorazowo nóż we wrzącej wodzie, odcinamy z ciasta twarogowego kawałki o szerokości około 2 cm i ostrożnie zanurzamy je we wrzącej wodzie. Gotuj, aż kluski wypłyną, 3–4 minuty.
  3. Nasmaruj talerze olejem, wyjmij kluski łyżką cedzakową, poczekaj, aż woda odcieknie, połóż kluski na talerzach. Na wierzchu posmaruj pesto i od razu podawaj.

Jeśli są leniwe kluski dla tych, którym się spieszy lub po prostu jeszcze nie zdali sobie sprawy z piękna modelingu, nie mogą zabraknąć też klusek klasycznych. Oczywiście można je ugotować z wiśniami, ale my oferujemy przepis, który jest tańszy pod względem składników. To jakby sugerować zrobienie serników z rodzynkami zamiast serników z sosem kumkwatowym.

Nie serniki nr 2. Pierogi z twarogiem i cebulką na każdą porę roku

Do tego dania lepiej jest użyć średnio tłustego twarogu, bo w dobrych pierogach z twarogiem powinno być mało ciasta i dużo twarogu. Ciasto jest gęste i miękkie, można je rozwałkować cienko bez rozrywania.

Pierogi z twarogiem i zieloną cebulką
Pierogi z twarogiem i zieloną cebulką

Do przygotowania 2-3 porcji potrzebne będą:

  • 450 g mąki
  • 200 ml wody do picia
  • 4–5 łodyg zielonej cebuli
  • 10 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g twarogu o zawartości tłuszczu 15% i więcej
  • liście 2-3 gałązek koperku
  • śmietana do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Stopniowo wlewaj wodę na środek szkiełka, zagniatając ciasto widelcem. Nie wylewaj całej wody na raz!
  2. Zacznij wyrabiać ciasto rękami: powinno być bardzo miękkie. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej wody. Zwiń ciasto w kulę i włóż do miski. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 40 minut.
  3. Posiekaj zieloną cebulę. Rozgrzej patelnię z masłem i podsmaż zieloną cebulę do miękkości, 5 minut.
  4. Jajko lekko roztrzep widelcem i wymieszaj z twarogiem, zieloną cebulką i drobno posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy kółka o średnicy 5 cm, na środku koła umieszczamy nadzienie i zawiązujemy brzegi warkoczem.
  6. W szerokim rondlu zagotuj wodę, dodaj sól, włóż kluski i gotuj 1-2 minuty. po wypłynięciu na powierzchnię lub do czasu, aż będą całkowicie gotowe. Odcedź kluski na durszlaku. Ułożyć na talerzach, dodać śmietanę i podawać.

Rozmawiając o sernikach zapomnieliśmy wspomnieć o domowym twarogu. Zwykle, jeśli masz domowy twaróg, nie musisz być z nim fantazyjny – wystarczy przygotować pastę, krem, pastę i podawać z pieczywem lub świeżymi warzywami. Jeśli w twarogu jest za dużo serwatki, należy go przełożyć na sito wyłożone gazą i poczekać, aż nadmiar płynu odcieknie.

Nie serniki nr 3. Cervelle de canut: francuski krem ​​z domowego twarogu

Nazwę tego tradycyjnego lyońskiego dania wymawia się „servel de canu” i dosłownie tłumaczy się jako „mózg tkacza”, ale od dawna nikt nie zwracał uwagi na znaczenie tych słów. To po prostu bardzo znane wyrażenie, jak nasza „biedronka”.

Cervelle de canut: francuski krem ​​z domowego twarogu
Cervelle de canut: francuski krem ​​z domowego twarogu

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 mała słodka cebula lub szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4–5 gałązek liści pietruszki
  • 7–8 zielonej cebuli
  • liście z 4 gałązek estragonu
  • 300 g świeżego, domowego twarogu
  • 20 g gęstej śmietanki
  • 2–3 łyżeczki pyszny olej roślinny
  • sól, najlepiej morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Na paluszki chlebowe:

  • 1 mały bochenek chleba wiejskiego
  • oliwa z oliwek
  1. Cebulę, czosnek i zioła posiekać bardzo drobno.
  2. Posiekane zioła, szalotkę i czosnek wymieszać z twarogiem i śmietaną, zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z masłem. Przykryj folią i włóż do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  3. W przypadku paluszków chlebowych odetnij skórkę z chleba, pokrój okruchy w plastry o grubości 1,5 cm, a następnie pokrój je w paluszki. Obtaczamy je w oliwie z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z grillem na złoty kolor. Podawać na ciepło z kremem twarogowym.

To francuska wersja domowej pasty śmietankowej z twarogu. A potem twarożek z koperkiem. Jego zaletą jest łatwość przygotowania, niewielka ilość składników i możliwość użycia niemal każdego twarogu. Przecież twaróg z koperkiem to jeszcze nie serniki.

Nie serniki nr 4. Prosty, a jakże pyszny twarożek z koperkiem i czosnkiem

W czasach, gdy półki supermarketów pełne są kolorowych pudełek z wszelkiego rodzaju smarowidłami i świeżymi serami z dodatkami, my oszczędnie i umiejętnie sami przygotowujemy taką przekąskę. To takie proste!

Twarożek Z Koperkiem I Czosnkiem
Twarożek Z Koperkiem I Czosnkiem

Do przygotowania 2-3 porcji potrzebne będą:

  • 2 ząbki czosnku
  • 20–30 g koperku
  • 4 łyżki l. pełnotłusta śmietana
  • 200–250 g wysokiej jakości, smacznego twarogu
  • 1–2 łyżki. l. oliwa z oliwek, według potrzeby
  • tosty żytnie do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ząbki czosnku rozgnieć nożem. Koperek grubo posiekać. Umieścić w szklance blendera zanurzeniowego, dodać sól i pieprz. Ubić na konsystencję pasty, w razie potrzeby dodając oliwę z oliwek.
  2. Dodaj śmietanę i twarożek. Ubij mieszaninę, aż będzie gładka.
  3. Serek twarogowy podawaj z koperkiem na toście z chleba żytniego.

Co jeszcze można zrobić z twarogu suchego, żeby nadawał się do serników? Można go używać do przygotowywania gorących i zimnych przekąsek warzywnych. Odpowiednie są dla nich warzywa dostępne dla każdego – cukinia.

Nie serniki nr 5. Cukinia z pomidorami, twarogiem i orzeszkami pinii

Faszerowana cukinia to przytulne danie o smaku lata, kiedy do nadzienia można włożyć wszystko, co dojrzało w ogrodzie. Teraz łóżka są tylko w przeszłości i przyszłości, więc używamy tylko pomidorów, papryki i twarogu. A dzięki złotobrązowej skórce krakersów i orzeszków pinii danie okazuje się pyszne o każdej porze roku.

Cukinia z pomidorami, twarogiem i orzechami
Cukinia z pomidorami, twarogiem i orzechami

Do przygotowania 4 sztuk potrzebujesz:

  • 4 małe cukinie lub cukinie
  • 4 średnie słodkie pomidory
  • 1 słodka papryka, bez nasion i błon
  • 2 łyżki l. oliwki lub oliwki bez pestek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryczka chili, bez nasion i błonek
  • 150 g twarogu o zawartości tłuszczu 5–9%
  • liście 3-4 gałązek pietruszki
  • 30–50 g orzeszków piniowych plus do posypania
  • 50 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do posypania
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, za pomocą noża lub łyżki ostrożnie usuń rdzeń, tworząc łódkę. Na razie odłóż rdzenie na bok. Cukinię posypać solą, pieprzem, polać oliwą i wstawić do nagrzanego pomieszczenia na temp. 200 °Wstawić do piekarnika na 8–10 minut.
  2. Pomidory przekrój na pół, łyżką usuń rdzeń i nasiona. Miąższ pokroić w małe kostki. W tej samej kostce pokrój paprykę, oliwki, cebulę i rdzenie cukinii (jeśli nasiona są zbyt duże i twarde, usuń je). Drobno posiekaj papryczkę chili i czosnek. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Smażyć na patelni na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i złote, od 4 do 5 minut.
  3. Przełóż zawartość do miski blendera. Ubij razem z serkiem wiejskim na gładką masę. Dodać połowę drobno posiekanych liści pietruszki, orzeszków piniowych i połowę bułki tartej. W zależności od konsystencji nadzienia, stopniowo dodawaj pozostałe krakersy, nie przerywając mieszania. Nadzienie nie powinno być płynne! Doprawić solą i pieprzem.
  4. Powstałym nadzieniem napełnij „łódeczki” cukinii. Posypać bułką tartą, dodać szczyptę pieprzu i soli oraz orzeszki piniowe. Skropić oliwą z oliwek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Podawać posypane pozostałą natką pietruszki.

Powyższy przepis, podobnie jak w przypadku kremu z twarogu francuskiego, jest wersją nieco skomplikowaną. Od razu na myśl przychodzą naleśniki serowe z kumkwatem. Podajmy prosty przepis na przekąskę z cukinii i twarogu.

Nie serniki nr 6. Roladki z cukinii z lemon curdem

Prosty przepis na wspaniałą i efektowną przystawkę, odpowiednią na każdą okazję. Jeśli to możliwe, użyj cukinii. To warzywo ma jaskrawą skórkę, a ponieważ nie trzeba go odcinać, przekąska wygląda bardziej imponująco. Ale cukinia też będzie dobra.

Roladki z cukinii z twarogiem
Roladki z cukinii z twarogiem

Do przygotowania 16–20 sztuk potrzebujesz:

  • 4 duże cukinie
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 3 goździki…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja