Całe pieczarki: co możesz ugotować
Istnieje opinia, że pieczarki są nudne, ponieważ prawie nie pachną jak grzyby. W odpowiedzi chcę wykrzyknąć: po prostu nie wiesz, jak je ugotować! W rzeczywistości pieczarki to smaczne, pożywne i niedrogie pożywienie, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Aby grzyby wyszły idealnie, należy zacząć od podstawowego sortowania. Ponieważ pieczarki występują w różnych rozmiarach i od tego zależy sposób ich przygotowania.
O czym porozmawiamy w artykule:Jakie są rodzaje pieczarek i jak najlepiej je ugotować? Umyć czy oczyścić Czy pieczarki należy gotować przed gotowaniem na patelni? Sposoby krojenia Rosół z pieczarkami i makaronem Jak zapobiec ciemnieniu smażonych pieczarek Czy należy rozmrażać? pieczarki mrożone przed pieczeniem na patelni Jak smażyć pieczarki Jak marynować pieczarki w panierce z warzywami Jak przygotować przystawkę z surowych pieczarek?
Jakie są rodzaje pieczarek i jak najlepiej je przyrządzić?
Najmniejsze grzyby, zwane także „guzikami”, są zwykle marynowane, smażone w całości i dodawane do sałatek.
Pieczarki średniej wielkości (o średnicy od 2 do 6 cm) idealnie nadają się do pieczenia i farszu, a także do smażenia w całości na patelni.
Duże okazy można grillować i grillować, używać jako kokotów lub smażyć jak steki.
Umyć czy wyczyścić?
Pieczarki uprawne nie wymagają poważnego mycia, ponieważ nie są uprawiane na ziemi, ale na specjalnym podłożu (Shutterstock/FOTODOM)
Uprawiane pieczarki nie rosną na ziemi, ale na specjalnym podłożu w czystym, wolnym od owadów pomieszczeniu, dzięki czemu nie wymagają poważnego czyszczenia ani mycia. Wystarczy odciąć nożem podstawę łodygi, usunąć ewentualne uszkodzenia i przetrzeć grzyby wilgotną szmatką lub gąbką. Jeśli uznasz, że to za mało, szybko przepłucz je chłodną wodą, ale pod żadnym pozorem nie mocz ich. Pamiętajcie, że pieczarki w 90% składają się z wody, więc na pewno nie potrzebują dodatkowego nawilżania.
Istnieje również dość nietypowy sposób czyszczenia pieczarek mąką – wystarczy posypać nią grzyby, a następnie usunąć nadmiar gąbką, serwetką lub bezpośrednio rękami. Mąka pełni tutaj rolę ścierniwa, które pomoże usunąć brud z powierzchni.
Czy muszę gotować pieczarki przed ugotowaniem ich na patelni?
Pieczarki w ogóle nie wymagają długotrwałej obróbki cieplnej, ponieważ rosły w czystym miejscu i nie wchłaniały niczego niepotrzebnego. Co więcej, generalnie można je jeść na surowo! Dlatego nie ma potrzeby gotowania tych grzybów przed smażeniem.
Metody krojenia
Sposób krojenia pieczarek zależy od przygotowywanej potrawy. Na przykład kroi się je w plasterki na pizzę, makaron grzybowy itp. (Shutterstock/FOTODOM)
Jeśli nie udało Ci się kupić małych pieczarek, nie rozpaczaj, po prostu pokrój kapelusze dużych okazów na mniejsze kawałki. Nawiasem mówiąc, łodygi tych grzybów są również całkiem jadalne, ale mają inną konsystencję, więc można je zamrozić, a następnie dodać do mięsa mielonego, zupy lub gulaszu.
Sposób krojenia zawsze zależy od przygotowywanej potrawy. Na przykład w przypadku julienne, smażonego mięsa z grzybami lub omletu czapki zwykle kroi się w średnią kostkę. Na gulasz lub zupę pokrój je na 4 części–8 części. A do pizzy makaron grzybowy, ziemniaki smażone z pieczarkami – plastry o grubości 3 mm.
Czasami do sosów, kawioru grzybowego lub innych smarowideł kanapkowych pieczarki kroi się w bardzo drobną kostkę.
Rosół z pieczarkami i makaronem
Samo połączenie lekkiego bulionu, mięsa z kurczaka i warzyw jest absolutnie korzystne dla obu stron. A kiedy do mieszanki dodamy pieczarki i wermiszel, otrzymamy zupę o bardzo jasnym, bogatym smaku!
Rosół z pieczarkami i makaronem ()
Czas gotowania: 45 min + 5 min
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
• udka z kurczaka – 500 g
• pieczarki – 200 g
• ziemniaki – 200 g
• marchewka – 100 g
• cebula – 100 g
• wermiszel – 70 g
• sos sojowy – 2 łyżki. l.
• pietruszka – 4 gałązki
• olej roślinny do smażenia
• świeżo zmielony czarny pieprz
• sól
1. Przygotuj udka z kurczaka, odetnij nadmiar tłuszczu i w razie potrzeby usuń skórę. Kurczaka włóż do rondla, dodaj 1,6 litra wody i zagotuj na średnim ogniu.
2. Zmniejsz ogień do małego i dodaj trochę soli. Marchew obierz, przekrój wzdłuż na pół i dodaj na patelnię wraz z łodygami pietruszki. Gotuj udka przez 30 minut, okresowo zgarniając pianę z bulionu.
3. Wyjmij marchewkę i pietruszkę z bulionu (nie będą już potrzebne). Gotowego kurczaka przełóż na talerz i lekko ostudź. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Małe pieczarki zostaw w całości, a duże pokrój w plasterki. Rozgrzej suchą patelnię i smaż grzyby, aż zarumienią się ze wszystkich stron. Następnie dodaj olej roślinny i po 1 minucie dodaj cebulę. Smażyć, mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta.
5. Ziemniaki pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 cm Zagotować bulion i dodać ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.
6. Do zupy dodać grzyby podsmażone z cebulą i gotować 3 minuty. Dodać wermiszel, dobrze wymieszać, przykryć pokrywką i gotować, aż wermiszel będzie całkowicie ugotowany. Wyłącz ogrzewanie.
7. Włóż kawałki kurczaka do zupy, dodaj sos sojowy i pieprz. Odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Zupę rozlać do miseczek i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast makaronu można użyć innego rodzaju krótkiego makaronu – według własnego uznania. Pamiętaj jednak, aby przeczytać na opakowaniu, jak długo należy je gotować. Wtedy będziesz w stanie poprawnie obliczyć kiedy dodać do zupy makaron, aby nie pozostał surowy i nie zagotował się w owsiance.
PRZY OKAZJI
Lepiej w przyszłości odgrzać tę zupę porcjami, wlewając odpowiednią ilość do rondla lub małego rondla. Dzięki temu makaron nie będzie papkowaty.
Co zrobić, żeby smażone pieczarki nie ściemniały
Zróbmy rezerwację od razu – czasami świeże pieczarki ciemnieją, bo długo leżały lub były źle przechowywane. Jeśli kolor grzyba na przerwie jest nadal jasny, można go zjeść, natomiast jeśli jest tak ciemny jak na zewnątrz, grzyb jest zepsuty i należy go wyrzucić.
Po ugotowaniu grzyby również ciemnieją, ale z zupełnie innego powodu, który nie ma nic wspólnego z ich świeżością. Jeśli Ci to przeszkadza, po prostu podczas gotowania dodaj trochę soku z cytryny lub tylko trochę kwasu cytrynowego. W takim przypadku pieczarki pozostaną jasne.
Czy należy rozmrażać mrożone grzyby przed smażeniem?
Na to pytanie nie ma jasnej odpowiedzi. Jeśli sam zamroziłeś pieczarki i masz całkowitą pewność co do ich jakości, możesz po prostu usunąć nadmiar lodu i natychmiast umieścić grzyby na rozgrzanej patelni, odparować cały płyn, a następnie smażyć do miękkości. Należy pamiętać, aby nie dodawać zbyt wielu pieczarek na raz. W takim przypadku temperatura na patelni gwałtownie spadnie, a produkt zacznie się dusić, a nie smażyć.
Jeśli kupiłeś pieczarki w sklepie lub na targu, lepiej najpierw je delikatnie rozmrozić – na samej górnej półce lodówki przez kilka godzin. Umieść grzyby na durszlaku, który z kolei umieść w głębokiej misce. Jest to konieczne, aby płyn powstający podczas procesu rozmrażania spłynął w dół. Ale jeśli masz pewność co do dostawcy i producenta, wstępne rozmrażanie można zaniedbać.
Jak smażyć pieczarki
Do smażenia na patelni idealnie nadają się małe, średnie lub pokrojone na 2 części.–6 części dużych okazów. Najpierw dobrze rozgrzej patelnię i wrzuć na nią małą porcję pieczarek. Pamiętaj, że na tym etapie nie musisz dodawać oleju ani soli! Smaż grzyby na dużym ogniu, mieszając, aż powstały płyn odparuje. Teraz możesz wlać trochę oleju, dobrze wymieszać, poczekać, aż utworzy się złotobrązowa skórka i na koniec dodać sól. Rozgrzej pieczarki jeszcze tylko o 1–2 minuty i natychmiast zdjąć z ognia. Nawiasem mówiąc, ta klasyczna metoda nadaje się nie tylko do pieczarek, ale także do innych grzybów uprawnych.
Dla jaśniejszego smaku, podczas smażenia można dodać kilka łyżek dobrego sosu sojowego lub przypraw: świeżo zmielony biały i czarny pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy. Nie zapomnij o świeżym czosnku lub soli czosnkowej.
Jak marynować pieczarki
Małe pieczarki wydają się być specjalnie stworzone do wszelkiego rodzaju marynat, ponieważ chłoną smak przypraw i przypraw jak gąbka. Wystarczy przetrzeć grzyby wilgotną szmatką lub gąbką, włożyć do czystego, suchego słoika i dodać cebulę, czosnek, goździki, ziarna pieprzu, gorczycę itp. Przygotowujemy marynatę do smaku, dodając sól, cukier i ocet (najlepiej naturalny), polewamy nią grzyby – dosłownie po 2–Można je już wypróbować przez 3 godziny.
Marynowane pieczarki przechowuj w lodówce nie dłużej niż 7–8 dni, chyba że oczywiście domownicy zjedzą je jeszcze tego samego wieczoru.
Jak upiec pieczarki w piekarniku
Aby pieczone pieczarki były jak najbardziej pachnące i nie wyschły, przygotuj marynatę: olej roślinny, czosnek, pieprz, papryka, imbir lub inne przyprawy do smaku. Można dodać kilka kropli sosu sojowego lub soku z cytryny. Powstałą marynatą obficie posmaruj kapelusze pieczarek, następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości grzybów i charakterystyki piekarnika, ale w każdym przypadku pieczarki powinny być dobrze przyrumienione.
Duże grzyby przed pieczeniem można nadziewać dowolnym nadzieniem.
Bardzo duże pieczarki można również nadziewać i piec w piekarniku, ale zajmie to więcej czasu – do pół godziny.
Jeśli chodzi o pieczarki portobello, mają one raczej płaskie krawędzie, dlatego nadziewanie takich grzybów jest trudne – nadzienie może wypaść. Lepiej jest umieścić je w marynacie na 1–2 godziny, a następnie grilluj lub smaż jak steki. Jako marynata świetnie sprawdzi się sos sojowy ze świeżym imbirem i olejem sezamowym, teriyaki z czosnkiem czy ghee z suszonymi ziołami.
Przy okazji proponujemy ugotować w piekarniku jedno z najbardziej ulubionych i popularnych (w dobrym tego słowa znaczeniu) dań – pieczarki z ziemniakami. Będziesz zaskoczony, jakie to proste!
Ziemniaki pokroić w duże plasterki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, solą, pieprzem, posypać suszonymi ziołami, dokładnie wymieszać i wstawić na środek piekarnika nagrzanego do 200°C. Gotuj przez 30 minut, następnie zdejmij patelnię, dodaj małe lub średnie grzyby, wcześniej wytarte gąbką i osuszone papierowymi ręcznikami. Ponownie skrop olejem, wymieszaj i smaż jeszcze około 10 minut. Rozłóż danie na talerzach i gotowe!
Jeśli przygotowujesz obiad…