Dżem z zielonego agrestu bez gotowania
Do przepisu
Dżem z zielonego agrestu bez gotowania to klasyczna bomba witaminowa. Bardzo smacznie polewa się go twarożkiem na śniadanie czy leniwe knedle, można podawać z naleśnikami i naleśnikami i tak po prostu z gniazdka idealnie nadaje się do herbaty.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 192,79 kcal/porcję Porcje: 33 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,29 g/0,07 g/48,55DeserSKŁADNIKI NA 33 PORCJI1 kg zielonego agrestu 2 średnie cytryny o cienkiej skórce, najlepiej „uzbeckiej” 1400 g cukru 100 g płynnego miodu 0,5 łyżeczki. Tabela wag i miar kwasu cytrynowego PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na dno garnka o grubym dnie wlej 150 ml wody i miodu. Dodać cukier i bez mieszania postawić na średnim ogniu. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią, aby cukier rozpuścił się równomiernie. Gdy cały cukier się rozpuści, gotuj syrop przez 5-7 minut. i zdjąć z ognia.
Krok 2
Przetwórz agrest, usuwając „ogony” i osuszając „dziobek”.
Krok 3
Usuń skórkę z cytryn na drobnej tarce i dodaj do chłodzącego syropu. Cytryny obierz z białej warstwy i usuń nasiona.
Krok 4
Cytryny i agrest przepuść przez maszynę do mięsa lub zmiel w blenderze. Wlać syrop i wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Krok 5
Wlać dżem do wyparzonych słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce.
PRZY OKAZJI
Jeśli zamierzasz zjeść ten dżem w ciągu 3-4 tygodni, ilość cukru można zmniejszyć półtorakrotnie. Ale jeśli wręcz przeciwnie, zwiększysz go do stosunku jagód do cukru 1:2, wówczas taki dżem można przechowywać bez chłodzenia.
Zamiast cytryn można użyć innych owoców cytrusowych: limonek, pomarańczy, grejpfrutów.