Kanapki z paluszkami krabowymi
Paluszki krabowe to niedrogi i budżetowy produkt, który można znaleźć w absolutnie każdym sklepie. Kiedyś brakowało ich i serwowano tylko na świątecznym stole, ale te czasy już dawno minęły. Obecnie niewiele osób potrafi zaliczyć sztyfty do produktów premium, a niektórzy uważają je nawet za szkodliwy zamiennik. Ale to wcale nie jest prawdą!
O czym porozmawiamy w artykule:Kiedy pojawiły się paluszki krabowe i z czego się składają? Z czym się łączy paluszki krabowe i jakie kanapki można z nich zrobić? Przepisy Gorące kanapki z paluszkami krabowymi i serem Kanapki z paluszkami krabowymi i czosnkiem z paluszkami krabowymi i świeżym ogórkiem Kanapki z paluszkami krabowymi oraz jajkiem i twarogiemTosty z paluszkami krabowymi i rzodkiewką Kanapka z paluszkami krabowymi i jabłkiemTartalety z paluszkami krabowymi i serem
Kiedy pojawiły się paluszki krabowe i z czego są zrobione?
Paluszki krabowe robione są z surimi — mielona ryba. Aby to zrobić, filety z mintaja, morszczuka, błękitka i innych białych ryb oceanicznych są mielone z solą, aż masa stanie się lepka i utraci swoją włóknistość. Następnie powstałe mięso mielone myje się, eliminując rybi zapach. Technologia ta została wynaleziona w Japonii, gdzie, nawiasem mówiąc, bardzo lubią paluszki krabowe i nawet tworzą z nich zestawy upominkowe. Na przykład tradycyjna bułka rybna Narutomaki, którą dodaje się do japońskiego ramenu, jest przygotowywana z surimi.
To właśnie w Krainie Wschodzącego Słońca wpadli na pomysł imitowania mięsa kraba za pomocą surimi. Stało się to w 1973 roku, kiedy na półkach japońskich sklepów pojawiły się pierwsze paluszki krabowe tej marki. Kanikama.
Nasze supermarkety zaopatrują się głównie w paluszki krabowe z Chin, byłych republik radzieckich i obwodu kaliningradzkiego, gdzie zlokalizowana jest ich duża produkcja. Tanie i niskiej jakości paluszki mogą w ogóle nie zawierać ryb, a składać się wyłącznie z białka sojowego, skrobi i proszku jajecznego. Ale najdroższe odmiany faktycznie dodają mięso kraba i naturalny ekstrakt z kraba dla smaku. Dzięki nowoczesnej technologii paluszki krabowe mają dobry smak i konsystencję bardzo zbliżoną do mięsa kraba. Aby nie popełnić błędu przy wyborze, koniecznie przed zakupem zapoznaj się ze składem produktu. W prawdziwych paluszkach krabowych na pierwszym miejscu powinna znajdować się surimi, ale skrobia, woda i konserwanty — na samym końcu listy składników.
Z punktu widzenia prawidłowego odżywiania paluszki krabowe nie stanowią oczywiście żadnego zagrożenia, jeśli nie są nadużywane. Wysokiej jakości produkt składa się z białka i bardzo małej ilości cukru (najczęściej w postaci skrobi), dzięki czemu można go bezpiecznie stosować jako niedrogi zamiennik mięsa kraba.
Do czego pasują paluszki krabowe i jakie kanapki można z nimi zrobić?
Kanapki z paluszkami krabowymi można polać jajkami na twardo, pastą kanapkową oraz różnymi warzywami i przyprawami (Shutterstock/FOTODOM)
Paluszki krabowe mają dość neutralny smak, dlatego dobrze komponują się z różnymi świeżymi ziołami, czy to pietruszką, koperkiem, kolendrą, koprem włoskim czy estragonem. Najlepszymi przyjaciółmi paluszków są także ogórki, pomidory, seler, rzodkiewki, wszelkiego rodzaju sałaty i kukurydza. Dlatego może być po prostu nieograniczona liczba opcji kanapek i kanapek z paluszkami krabowymi. Na przykład posmaruj kromkę bagietki dowolnym twarogiem wymieszanym z drobno posiekanymi paluszkami, a na wierzch połóż plasterki ogórka, pomidora lub rzodkiewki. Udekorować ziołami, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać. Doskonały smar kanapkowy, który notabene można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 5 dni, można łatwo przygotować z paluszków krabowych, sera topionego, jajek na twardo i kilku łyżek majonezu. Miłośnicy pikantnych potraw mogą śmiało dodać posiekany czosnek i płatki chili.
Co jeszcze przyrządza się z paluszków krabowych?
Paluszki krabowe często dodawane są do sałatek, naszych popularnych kalifornijskich bułek, a także smażone w cieście i podawane z różnymi sosami. Są nadziewane, zapiekane w cieście, formowane w kotlety, a nawet marynowane. Wystarczy spróbować pokroić paluszki krabowe na małe kawałki, dodać świeżą pietruszkę lub seler, cytrynę, sos sojowy, olej roślinny i kroplę miodu — 5 minut i wspaniała przystawka z marynowanych paluszków krabowych gotowa.
Przepisy
Gorące kanapki z paluszkami krabowymi i serem
Gorące kanapki z paluszkami krabowymi i serem to danie, którego zdecydowanie warto spróbować. Choćby dlatego, że smacznie, satysfakcjonująco i niedrogo, czyli praktycznie trzy w jednym. W razie potrzeby świeży czosnek można zastąpić czosnkiem granulowanym lub całkowicie go pominąć.
Gorące kanapki z paluszkami krabowymi i serem ()
Czas gotowania: 20 minut
Do gotowania na 9 porcji potrzebować:
- bagietka (plastry) – 9 szt.
- paluszki krabowe – 100 gr
- ser półtwardy – 100 gr
- czosnek – 1 goździk
- koperek – 2 gałęzie
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Paluszki krabowe posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Przełóż czosnek przez prasę, oddziel gałązki koperku od łodyżek i drobno posiekaj. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
2. W głębokiej misce połącz posiekane paluszki krabowe, ser, czosnek i koperek. Dokładnie wymieszaj. Pieprz i ewentualnie dodaj sól. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Bagietkę pokroić w plasterki o grubości 1 cm, na każdym ułożyć po około 1 łyżce. l. nadzienie, wygładzić. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ułóż kanapki, umieść je na środku piekarnika i piecz przez 7-10 minut, aż ser się roztopi.
4. Gorące kanapki z paluszkami krabowymi i serem podawaj z herbatą, kawą lub szklanką bulionu.
Uwaga dla gospodyni
Jako nadzienie do gorących kanapek z paluszkami krabowymi i serem możesz wykorzystać nie tylko koperek. Odpowiednia jest pietruszka lub nawet koper włoski, który dobrze komponuje się z rybami i owocami morza.
Przy okazji
Wśród specjalistów kulinarnych panuje opinia, że do ryb bardziej odpowiedni jest pieprz biały niż czarny (a z ryb robi się paluszki krabowe). Tak naprawdę możesz używać różnych, nawet różowych.
Kanapki z paluszkami krabowymi i czosnkiem
Kanapki z paluszkami krabowymi i czosnkiem przypadną do gustu uczniom, którzy nie mają czasu na przygotowanie marynat, gospodyniom domowym, które pilnie potrzebują przygotować przekąskę dla całej rodziny, a także wszystkim miłośnikom prostego i pożywnego jedzenia.
Kanapki z paluszkami krabowymi i czosnkiem ()
Czas gotowania: 15 minut
Do gotowania na 8 porcji potrzebować:
- ciabatta (plastry) – 8 szt.
- paluszki krabowe – 150 gr
- ser twarogowy – 150 gr
- majonez – 1 łyżka. l.
- czosnek – 1 goździk
- zielenie do dekoracji
1. Paluszki krabowe zmiel za pomocą blendera lub bardzo ostrego noża. Jeśli masz zamrożone paluszki, wygodniej będzie je zetrzeć na grubej tarce. Przełóż ząbek czosnku przez praskę. Drobno posiekaj warzywa.
2. Pokruszone paluszki przekładamy do głębokiej miski lub pojemnika ze szczelną pokrywką, dodajemy twaróg. Najlepiej smakuje ser z ziołami, warzywami, krewetkami lub grzybami.
3. Dokładnie wymieszaj powstałą masę, dodaj czosnek i 1 łyżkę. l. majonez. Jeśli pasta kanapkowa jest zbyt sucha, dodaj trochę więcej majonezu. Ponownie dokładnie wymieszaj.
4. Ciabattę pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm, lekko podsuszyć z jednej strony na patelni bez oleju (jest to konieczne, aby chleb pod nadzieniem pozostał chrupiący i nie rozmokł). Na każdy kawałek nałóż po 1 łyżce. l. z kupą masy krabowej, wygładzić i od razu podawać.
Uwaga dla gospodyni
Do pasty na kanapki z paluszkami krabowymi można dodać drobno posiekane awokado lub ogórki. Posiekane awokado należy skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec jego ściemnieniu.
Przy okazji
To nadzienie paluszków krabowych z czosnkiem można wykorzystać nie tylko do kanapek. Idealnie nadaje się również do bułek, które można zwinąć z pity.
Kanapki z paluszkami krabowymi i świeżym ogórkiem
Kanapki z paluszkami krabowymi i świeżym ogórkiem to przekąska godna nawet świątecznego stołu. Staraj się wybierać ogórki małe i o cienkiej skórce, a w przypadku warzyw o długich owocach lepiej usunąć rdzeń i nasiona. Dzięki temu kanapki nie rozmokną i na długo zachowają swój apetyczny wygląd.
Kanapki z paluszkami krabowymi i świeżym ogórkiem ()
Czas gotowania: 25 minut
Do gotowania na 20 porcji potrzebować:
- bagietka – 1 sztuka
- paluszki krabowe – 200 gr
- małe świeże ogórki – 2 szt.
- majonez – 2 łyżki l.
- czosnek – 1 goździk
- pietruszka – 2 gałęzie
1. Zetrzyj paluszki krabowe lub posiekaj je bardzo drobno. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majonez, dokładnie wymieszać. Ogórka pokroić w bardzo małą kostkę.
2. Bagietkę pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm. Suszyć z obu stron na rozgrzanej patelni bez oleju. Na każdy kawałek nałóż 1-2 łyżeczki. nadzienie, wygładzić. Na wierzch dodaj posiekany świeży ogórek. Udekoruj listkiem pietruszki. Kanapki z paluszkami krabowymi i świeżym ogórkiem są gotowe i gotowe do podania.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli nie masz czasu pokroić ogórka w drobną kostkę, możesz szybko zetrzeć go na grubej tarce (najlepiej koreańskiej) lub pokroić w cienkie plasterki ukośnie.
Przy okazji
Ogórków położonych na kanapkach lepiej nie solić, w przeciwnym razie puszczą dużo soku. Dzięki temu kanapki będą „pływać”, a z paluszków krabowych i majonezu będzie wystarczająca ilość soli.
Kanapki z paluszkami krabowymi, jajkiem i serkiem śmietankowym
Kanapki z paluszkami krabowymi, jajkami i serkiem śmietankowym to wspaniała, sycąca przekąska na każdy dzień. To także świetny lunch do domku letniskowego lub pikniku. Wystarczy wcześniej przygotować pastę kanapkową, przełożyć ją do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą na dwór. Podczas gdy kebab się grilluje, posmaruj pastą kawałki chleba i natychmiast podawaj.
Kanapki z paluszkami krabowymi, jajkami i serkiem śmietankowym ()
Czas gotowania: 20 minut
Do gotowania na 14 porcji potrzebować:
- chleb tostowy (kromki) – 7 szt.
- jajka – 2 szt.
- paluszki krabowe – 150 gr
- ser twarogowy – 80 gr
- majonez – 1 łyżka. l.
- czosnek – 1/2 goździka
- warzywa (koperek, pietruszka) – 2 gałęzie
- olej roślinny do smażenia
1. Jajka ugotuj na twardo i zetrzyj na średniej tarce. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść go przez prasę. Paluszki krabowe pokroić w bardzo małą kostkę. Oderwij gałązki kopru lub pietruszki od łodyżek i posiekaj.
2. Lekko posmaruj patelnię z powłoką nieprzywierającą lub grilluj olejem roślinnym za pomocą pędzla do ciasta. Każdy kawałek chleba tostowego przekrój ukośnie na dwie połowy. Smażyć chleb z obu stron, aż lekko się zarumieni.
3. W głębokiej misce połącz posiekane paluszki krabowe, jajka i czosnek. Dodaj serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać 1 łyżkę. l. majonez.
4. Powstałym nadzieniem nakładamy na kawałki tostowego chleba i wygładzamy. Posypać posiekanymi ziołami i ewentualnie lekko doprawić pieprzem.
5. Kanapki podawaj z paluszkami krabowymi, jajkami i serkiem śmietankowym z zieloną sałatą, rosołem lub po prostu kawą lub herbatą.
Do gospodyni…