Domowe lody na patyku: te przepisy są łatwe do wykonania i nie wymagają specjalnego sprzętu.
Pewnie myślisz: domowe lody? To jest tylko dla tych, którzy mają maszynę do lodów, nie będę tego czytać. Nie, nie idź! Aby cieszyć się domowymi lodami, wystarczy zamrażarka i robot kuchenny. Albo blender.
O czym porozmawiamy w artykule:Najzdrowsze i najsłodsze lody bez cukruLody owocowe z domowym syropemLody owocowe ze śmietankąLody owocowe z krememLody owocowe z warzywami Jakie lody owocowe lubią nasi czytelnicy (kupione lub zrobione w domu)
Najzdrowsze i najsłodsze lody bez cukru
Domowe lody na patyku najczęściej robi się z bananów
Liderem są tutaj oczywiście lody bananowe. Musisz zacząć od czegoś prostego: znaleźć pyszne, bardzo dojrzałe (pokryte brązowymi plamami) banany. Obierz, pokrój na kawałki o długości 4-5 cm i zamroź, układając je na desce/tablicy/talerze, aby zapobiec sklejaniu się podczas zamrażania. Na –W temperaturze 18°C banany zamarzną do pożądanego stopnia w ciągu 6 godzin. Następnie można je przenieść do torebki do zamrażania: nie będą się już sklejać. To Twój preparat, z którego w każdej chwili możesz zrobić lody.
Lody robisz w ten sposób: wyjmij banany, wrzuć je do robota kuchennego lub blendera (wygodniej jest użyć robota – łatwiej się posiekać, łatwiej uzyskać gotowy produkt). Lepiej dodać 1-3 łyżki. l. płyny (woda, sok, mleko zwykłe lub roślinne, jogurt w płynie). I coś dla smaku (wanilia, cynamon, woda różana…) Dodałeś wszystko? Teraz włącz tryb pulsacyjny – pozwól, aby zamrożone kawałki zamieniły się w jednorodną masę. I to wszystko, Twoje lody są gotowe!
Jest inny sposób na zrobienie lodów bananowych: obrane banany pokroić w ten sam sposób i od razu wbić w nie patyczki od lodów i razem z patyczkami zamrozić. Zamiast dużych bananów możesz wziąć mini: nie trzeba ich kroić i są słodsze. Zamrożone banany czekają, aż będziesz gotowy ich użyć. Gdy będziesz gotowy, rozpuść czekoladę i zanurz banany prosto z zamrażarki, gdy czekolada jest gorąca. Od razu zostaną pokryte polewą czekoladową, która błyskawicznie twardnieje. I możesz jeść od razu. Dzieci to uwielbiają, można je ponownie zanurzyć w czekoladzie i szybko obtoczyć w cukierniczej posypce lub orzechach.
Inną opcją jest mango. Podstawowe zadanie jest takie samo: znaleźć bardzo dojrzałe (może nawet przejrzałe) mango. I najlepiej niezbyt włóknisty. Obrać, pokroić, zamrozić. Jeśli zdecydujesz się na zrobienie lodów, na godzinę przed gotowaniem wrzuć do zamrażarki metalowe naczynie (miskę, formę do ciasta itp.). Po godzinie odmierzyć gęsty, pyszny jogurt naturalny (można użyć jogurtu termostatycznego, fermentowanego mleka pieczonego lub katyka) na każde 100 g mango, 40–50 g jogurtu. Im grubszy i grubszy, tym lepszą konsystencję uzyskamy. Najpierw włóż jogurt do malaksera, jeśli chcesz, dodaj trochę soku z limonki (a będzie jeszcze smaczniejszy, dodaj też skórkę). A potem mrożone mango. „Pulsy” zamieniają całe to piękno w lody. Można oczywiście zjeść od razu, ale jest trochę miękkie. Włóż więc mieszaninę mango do zamrożonego metalowego pojemnika i umieść go w zamrażarce na dokładnie 1 godzinę. Teraz mamy idealną konsystencję!
Używając tej samej technologii, możesz zrobić lody jagodowe, a także brzoskwiniowe, morelowe itp., Ale jagodom i owocom często brakuje słodyczy i będziesz musiał dodać do jogurtu miód lub ulubiony syrop. Do smaku oczywiście, ale z reguły około 20 g na każde 100 g owoców.
Popsicles z domowym syropem
Domowe lody na patyku z syropem można przygotować z dowolnych jagód i owoców
Do najprostszego syropu wystarczy cukier i woda w proporcji 3:1. Należy je razem podgrzać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie schłodzić i przechowywać w lodówce przez co najmniej 3–4 godziny przed dodaniem do lodów. Ale syrop może być znacznie ciekawszy, jeśli go zagotujesz i zaparzysz:
– cienko pokrojona skórka i sok z cytrusów;
– laski cynamonu;
– kawałki świeżego imbiru;
– pokruszone strąki kardamonu;
– anyż gwiazdkowaty;
– płatki pachnących kwiatów dzikich lub ogrodowych (kwiaty bzu, lipy, dzikiej róży, róży, lawendy, tymianku).
Po infuzji (5 godz–6) i przed ochłodzeniem syrop należy przecedzić.
Część cukru można zastąpić ulubionym rodzajem miodu.
Porozmawiajmy teraz o tym, jak używać tego syropu. Bardzo proste. Potrzebujesz mrożonych owoców lub jagód (to, czy je zamroziłeś, czy sam kupiłeś, nie jest w tym przypadku bardzo ważne). Oraz robot kuchenny lub blender. Do malaksera włóż mrożonki, zalej syropem (ponownie w przeliczeniu na bazę 20 g słodzika na 100 g jagód i owoców, ale kieruj się ich dojrzałością i słodyczą), dodaj 1 łyżkę na każde 100 g owoców. l. ricotta lub twarożek – i bzhzhzhzh. Zjeść natychmiast lub przechowywać w zamrażarce do czasu, aż będzie potrzebne. Jakie połączenia sprawdzają się szczególnie w tej wersji lodów?
– truskawka + jeżyna
– wiśnia + limonka
– grejpfrut + bazylia
– czarna porzeczka + jabłko
– wiśnia + czerwona porzeczka
– arbuz + czerwona bazylia
– śliwka + gruszka (i każda osobno z cynamonem)
– malina + mango
– ananas + mięta
– morele + morele + morele (żartuję, tylko nie psuj ich niczym)
Lody owocowe z kremem
Aby przygotować domowe lody owocowe ze śmietaną, potrzebujesz śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej i wysokiej jakości mleka skondensowanego
Oprócz owoców potrzebne będą tylko 2 składniki: śmietana do ubijania (zawartość tłuszczu powyżej 30%) i wysokiej jakości naturalne mleko skondensowane. Śmietanę należy ubić na puszystą pianę, stopniowo dodając mleko skondensowane (proporcja śmietanki do mleka skondensowanego wynosi 2:1,5). A następnie do bujnej masy dodajemy drobno posiekane jagody i/lub owoce. Nadają się wszystkie, które nie są zbyt wodniste i twarde: truskawki, jeżyny, maliny, wiśnie bez pestek, maliny, morele, brzoskwinie, śliwki, mango, banany, gruszki. Jeśli chcesz jabłka, weź zielone, upiecz je i użyj tylko miąższu. Lepiej też upiec winogrona; szczególnie pyszne lody winogronowe robi się z winogron czarnych i czerwonych (oczywiście bez pestek). Po wymieszaniu zamknij i włóż do zamrażarki na 6 godzin–8.
Lody owocowe z kremem
Domowe lody kremowe z owocami lub jagodami są najsmaczniejsze
Wiele odmian gotowych lodów robi się z kremem – to najsmaczniejsze, najgładsze i najbardziej jedwabiste lody, ale… w maszynie do lodów. Jeśli go tam nie ma, wszystko też się ułoży, potrzebuje tylko więcej Twojej uwagi i czasu. Więc:
– Drobno posiekaj owoce i jagody, połóż je na tacy lub talerzu i zamroź;
– przygotuj krem według tego przepisu;
– dodaj małe kawałki mrożonych jagód lub owoców do śmietanki, która całkowicie ostygła i schłodziła przez co najmniej 3 godziny;
– dokładnie wymieszaj i włóż do zamrażarki;
– co 15–20 minut wyjąć i energicznie wymieszać widelcem (można też użyć blendera, jeśli chcemy mieć gładkie lody bez kawałków);
– rób to przez 4 godziny lub do momentu, aż lody staną się bardzo gęste;
– pozwól mu zamarznąć jeszcze przez kilka godzin – i gotowe!
Inną fantastycznie smaczną opcją jest gotowanie nie tylko kremu, ale cytrusów, można użyć cytryn, pomarańczy, grejpfrutów. Nadal uwielbiamy nazywać go „Kurdem”. Nie trzeba nic do tego dodawać, jest już wyjątkowo dobrze. No, może dla ciekawości trochę bitej śmietany i chrupiących kawałków ciasteczek. Ale świetnie komponuje się również z jagodami, powiedzmy, czarną porzeczką.
Lody owocowe z warzywami
Domowe lody z awokado można przygotować z mrożonych kawałków zalanych skondensowanym mlekiem lub odwrotnie – ze świeżych owoców, a następnie zamrozić
Nie zdziw się, takich opcji jest niewiele, ale są one bardzo udane. Prawie wszystkie tego typu lody nadają się do syropu cukrowego, gotowanego i aromatyzowanego świeżym imbirem.
Najważniejszym składnikiem „roślinnym” według nauk botanicznych są owoce, chociaż zwykle postrzegamy je jako warzywo. I to jest awokado! Lody z awokado można przygotować podobnie jak lody bananowe z zamrożonych kawałków, dodając skondensowane mleko. Możesz też zrobić odwrotnie: w blenderze ubić świeże, dojrzałe awokado, dokładnie wymieszać z bitą śmietaną i skondensowanym mlekiem – i zamrozić. Awokado najlepiej komponuje się z mango i truskawkami, a także pieczonymi jabłkami. Mięta i cytryna/limonka to także świetne dodatki.
Kolejnym świetnym dodatkiem do lodów, a zwłaszcza sorbetów, są ogórki. Mają dużo płynu i mało smaku, ale mają bardzo świeży aromat, który szczególnie dobrze komponuje się z melonem i arbuzem.
Świetne lody robione z dodatkiem słodkiej papryki. Czerwoną paprykę można dodawać do truskawek, czerwonych porzeczek i arbuza. Żółty – dla melona, gruszki i jabłka. Jeśli lubisz nieoczekiwane połączenia i pikanterii, możesz dodać również chili!
Cóż, bardzo smaczne lody robi się z pomidorów. Pod koniec lata, kiedy same w sobie są już bardzo słodkie, nie trzeba ich z niczym mieszać. Możesz też wymieszać go z arbuzem i/lub truskawkami. I trochę więcej zielonej bazylii.
Jakie lody lubią nasi czytelnicy (kupują lub robią w domu)
Alexei Beltyukov: Sorbet ze świeżych cytryn ze świeżymi liśćmi laurowymi jest bardzo dobry!
Julia Gavrilova: Lody pomarańczowo-miętowe. Bardzo lubię też połączenie truskawek i banana.
Svyatoslav Kacharava: Absolutnie bombowe połączenie daje smak awokado i limonki, a konsystencja sorbetu okazuje się kremowa. Robię go z syropem inwertowanym z prawie wszystkich owoców, jagód lub cytrusów, aby obniżyć temperaturę krystalizacji. A moją ulubioną wersją klasycznego melona z prosciutto di Parma jest sorbet melonowy z szynką Rachin.
Irina Chadeeva: Wino jest najfajniejsze! Uwielbiam robić resztki Asti Martini po Nowym Roku. Nadal okazuje się bardzo piękny!
Afrika Abr: Pikantny sorbet pomidorowy z bazylią i limonką. Nie ma przepisu jako takiego, jest po prostu intuicyjnie, tak aby płyn był smaczny, a potem zamrożony. Najlepiej wybierać pomidory mięsiste i słodkie, jeśli słodycz nie wystarczy, można dodać trochę miodu.
Julia Dashevsky: Krem kokosowy + jagody + awokado
Awokado + limonka + syrop klonowy
Nerkowce + daktyle + ananas
Yulia Bar-On: Uwielbiam bazylię. Oraz sorbety owocowe (truskawka, arbuz z miętą, mango, porzeczka z cynamonem itp.).
Irina Glinkina: Nie do końca lody – koktajl sgroppino: sorbet cytrynowy z prosecco… mmmmmm…
Anton Chernin: Bardzo lubię włożyć do blendera pół opakowania zwykłych lodów z kawałkami czekolady, wlać sok ananasowy i rum kokosowy Malibu i ubić… Dlatego nie robią Pina Colady z lodami w jakimś barze?
Tanya Latysheva: Gruszki, herbata jaśminowa, sok z cytryny, cukier. Jaśmin można zastąpić herbatą z hibiskusa, która również jest pyszna. Mój ulubiony to grejpfrut + imbir + wódka + syrop cukrowy.
Natalia Falcón: Kupuję tutaj pieczony sorbet jabłkowy z cynamonem. Niesamowity! Tworzą go bracia Rocca, znani katalońscy szefowie kuchni z Girony. Kilka razy zastanawiałem się, jak oni to robią. Ale na razie nadal kupuję, sam tego nie zrobiłem.
Elena Beltyukova: Jogurt oczywiście! robię…