Nieoczekiwane przepisy na pikantne dania z wanilią od cukiernika
Ksenia Woroncowa 03 października 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Wanilia to popularny aromat często stosowany w deserach i wypiekach. Ale tym razem proponujemy spojrzeć na to z nieco innej strony. Bo wanilia nadaje się nie tylko do dań na słodko, ale i na słono.
Jak powstaje wanilia?
Wanilia ma absolutnie nie do opisania słodki, korzenny, lekko wędzony aromat, który z łatwością nadaje potrawie, do której wchodzi. Prawdziwa wanilia pochodzi ze strąków odmiany orchidei. Rośliny te uprawia się w krajach o określonym klimacie – na Hawajach, w Meksyku, Tahiti, Madagaskarze, Indonezji i innych regionach tropikalnych. Przyprawa jest bardzo droga – tylko szafran przewyższa ją kosztem. Jednocześnie jest często stosowany w kuchni – i to nie tylko w kuchniach europejskich, ale na całym świecie.
Aby wanilia stała się przyprawą, strąki zbiera się w pewnym momencie ich dojrzałości (niepełne) i umieszcza w gorącej wodzie (około 85°C) na 20 sekund. W żargonie kulinarnym można powiedzieć, że są blanszowane. Następnie strąki poddaje się fermentacji przez kolejne dwa tygodnie w niższych temperaturach. W tym czasie zmieniają kolor, brązowieją i wysychają, a także nasycają się charakterystycznym smakiem i aromatem.
Nasiona wanilii są używane w kuchni. Aby je wydobyć należy otworzyć strąk przesuwając czubkiem noża po całej długości, a następnie zeskrobać ziarenka tępą stroną.
Jaki rodzaj wanilii istnieje?
Wanilia nie jest tanią przyjemnością. Na szczęście dla naszych oszczędności istnieją tańsze alternatywy. Na przykład cukier waniliowy (można go jednak stosować tylko do wypieków i deserów) lub wanilina. To prawda, warto od razu powiedzieć, że nie jest to wanilia w czystej postaci, a jedynie jej syntetyczny odpowiednik. Więcej szczegółów poniżej.
Formaty wanilii i jej analogów:
- Wersja klasyczna jest w strąkach. Nie jest to rzadkie, ale kosztuje dużo. W zależności od odmiany i kraju pochodzenia cena może wynosić od 5 do 10 tysięcy rubli. Można znaleźć opakowania zawierające 2-3 kapsułki, które będą kosztować około 800 rubli.
- Ekstrakt waniliowy (lub esencja). Otrzymuje się go poprzez zalanie lasek wanilii alkoholem. Kompozycja nie powinna zawierać substancji zapachowych ani innych zanieczyszczeń – tylko dwa składniki. Ich obecność oczywiście znacznie obniża koszty, ale negatywnie wpływa na jakość. Esencja i ekstrakt (różnica w stężeniu) nie radzą sobie dobrze z wysokimi temperaturami – aromat po prostu zanika. Najlepiej więc dodać go na przykład do śmietany. Ale ten format jest bardzo ekonomiczny – wystarczy od kilku kropli do łyżeczki, w zależności od stężenia. Kosztuje około 700-800 rubli za 50 ml.
- Pasta waniliowa. W naszym kraju jest mniej popularna niż inne formy przyprawy, ale na targowiskach i w cukierniach można ją znaleźć za niewielkie pieniądze – 1-2 tys. za 50-100 g. Skład może być inny, ale lepszy wybrać ten najbardziej naturalny. Wiodącymi składnikami są nasiona wanilii, cukier i substancje wiążące lub syrop waniliowy i cukier inwertowany. Zwykle stosowany w deserach, nie da się znaleźć takiego produktu bez cukru.
- Wanilia mielona – dobra może kosztować około 2000 za 50 g Plus – nie ma żadnych dodatkowych składników, tylko wanilia suszona, zmielona na proszek. Minusem jest to, że nawet przy pakowaniu próżniowym aromat stopniowo wyparowuje; przyprawa z czasem staje się coraz bardziej neutralna.
- Wanilina tak naprawdę nie jest wanilią. Dokładniej jest to również substancja występująca w wanilii, ale w wyrobach cukierniczych często jest to syntetyczny analog, biały proszek o kremowym waniliowym smaku i aromacie. Zasadniczo jest to dodatek do żywności, środek smakowo-zapachowy. Może być bardzo tani (5-10 rubli za 5-10 g), ale są też droższe i wysokiej jakości analogi (które zawierają tylko wanilinę).
- Cukier waniliowy. Tutaj wszystko jest proste – to wanilina zmieszana z cukrem. Puder jest dość słodki, ale tani. W zwykłym supermarkecie 8 g cukru waniliowego znanej firmy cukierniczej kosztuje do 10 rubli.
Więcej o tym, jak oswoić wanilię, jak ją wybrać i profesjonalnie poznać jej rodzaje, przeczytasz w naszym obszernym materiale.
Trzy przepisy na niezwykłe i pikantne dania autorstwa cukierniczki Iriny Osipowej
„Nie ma na świecie smaczniejszego aromatu niż aromat wanilii” – mówi Irina. „Jest bogaty, treściwy i ciepły.” Wanilia jest afrodyzjakiem. Ma również właściwości uspokajające i dobrze działa na układ nerwowy. Przyprawa jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć ilość wolnych rodników w organizmie, które mogą powodować raka.
Jakie więc niesłodzone rzeczy można zrobić z wanilii? Najbardziej prawdziwy i pachnący.
Waniliowa panna cotta z orzeszkami piniowymi
Jeden z najdelikatniejszych zdrowych deserów
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%.
- 150 ml mleka
- 4 kostki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 100 g orzeszków piniowych
- szczypta soli
Metoda gotowania:
- Do rondla wlać śmietanę i mleko, postawić na kuchence i włączyć mały ogień. Dodaj do nich szczyptę soli i ziarenka wanilii. Niech powoli się zagotuje, aby wanilia uwolniła cały aromat. Nie zapomnij o ciągłym mieszaniu.
- Galaretowane liście należy najpierw namoczyć w wodzie. Niech to zakryje, ale tylko trochę. Gdy pęcznieje, ostrożnie spuść płyn, trzymając płytki.
- Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj żelatynę do mieszanki smakowej.
- Niech mieszanina ostygnie. A następnie wlać do foremek, dodając orzeszki piniowe.
- Schłodzić panna cottę w lodówce. Musi tam spędzić co najmniej 9 godzin.
Ten prosty przepis z nutą wanilii jest nie tylko smaczny, ale także aromatyczny i można go przygotować na śniadanie lub jako przekąskę.
Pieczona dynia z serem, gałązką rozmarynu i wanilią
Dynia bardzo lubi zapach wanilii.
Składniki:
- 300 g dyni
- 100 g sera
- 3 łyżki. l. oliwa z oliwek
- 0,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki mielony czarny pieprz
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 laska wanilii
Metoda gotowania:
- Obierz dynię, pokrój ją na małe kawałki o dowolnym kształcie lub zetrzyj na grubej tarce, aby szybciej się upiekła.
- Dodać olej, przyprawy i posiekany rozmaryn. Laskę wanilii pokroić, usunąć nasiona i dodać je do dyni. Wszystko dokładnie wymieszaj i wylej do formy.
- Posypać wierzch tartym serem i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Piec startą dynię, aż ser będzie złocistobrązowy.
- Danie można podawać jako dodatek do mięs lub po prostu bez wszystkiego, jako samodzielny element obiadu lub lunchu.
Serowe ciasteczka
Ciasteczka są pyszne i bez cukru
Składniki:
- 1 jajko
- 120 g twardego sera (najlepiej Cheddar)
- 0,25 łyżeczki sól
- 120 g schłodzonego masła
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki papryka ostra
- Mąka 1,5 szklanki
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
Metoda gotowania:
- Mąkę przesiać z solą i pieprzem cayenne. Dodajemy posiekane masło i ucieramy, aż powstanie kruszonka. Dodaj ser, jajko i 1 łyżkę. l. zimna woda, a także nasiona wanilii (lub pasta waniliowa).
- Zagnieść na elastyczne ciasto.
- Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na kiełbasę o średnicy 4 cm, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Ciasto pokroić w cienkie koła i piec przez 8-10 minut. aż do złotego koloru. Następnie ostudź na kratce.
- Pachnące ciasteczka sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do filiżanki herbaty lub kawy.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przyprawy #wanilia #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych