Niemiecka gęś bożonarodzeniowa z jabłkami i brukselką

Do przepisu

Gęś faszerowana jabłkami to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa w Niemczech. Niemcy serwują gęś z modrą kapustą, knedlami i sosem na bazie soków z pieczeni. W tym przepisie zastąpiliśmy gnocchi brukselką.

Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 6 godzinPiekarnikPieczenieFarszKuchnia niemieckaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 gęś o wadze 3,5–4 kg150 g surowego wędzonego mostka2 żółtka100 g masła150 g bułki tartej2 łodygi selera1 mała cebula1 mała marchewka2 zielone jabłka3 ząbki czosnku4–5 gałązek tymianku50 g suszonej żurawiny400–500 ml białego wytrawnego wina1 łyżeczka cały goździk2 łyżki l. suszony majeraneksól, świeżo zmielony czarny pieprzMiódDo dekoracji i sosu:6 dużych zielonych jabłek400–600 g brukselki2 pory (biała część)2 łyżki l. mąka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotowania rozpocznij dzień przed podaniem. Sprawdź, czy w gęsi nie pozostały podroby i usuń je. Odetnij ostatnie paliczki skrzydeł. Często nakłuwamy skórę gęsi widelcem lub wykałaczką. Gęś umieszczamy na durszlaku i zalewamy ją ze wszystkich stron pełnym czajnikiem wrzącej wody. Połóż gęś pionowo i wysusz. Natrzeć gęś solą i białym winem wewnątrz i na zewnątrz, włożyć do lodówki (jeśli nie jest przykryta) na 24 godziny. Przed gotowaniem doprowadzić gęś do temperatury pokojowej.

Krok 2

Do nadzienia obierz cebulę, marchewkę, seler i jabłka, pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Pokrój także mostek. Rozpuść i lekko ostudź masło. Czosnek rozgnieć, obierz i posiekaj razem z tymiankiem. Wymieszaj przygotowane składniki.

Krok 3

Dodać żółtka, żurawinę, goździki, majeranek, sól i pieprz. Wlać około 80 ml wina i wymieszać rękoma na gładką masę. Tym farszem nafaszeruj gęś, brzuch przypnij wykałaczkami lub zszyj nitką.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 140°C. Gęś ułożyć na drucianej kratce, piersią do dołu, wlać 2 szklanki wody do blaszki, przykryć całość natłuszczoną folią (olejem do dołu) i włożyć gęś do dolnej części piekarnika na ok. 2 godziny.

Krok 5

Ostrożnie otwórz folię, zalej gęś płynem z blachy i odstaw ją ponownie, przykrywając folią, na 2 godziny.

Krok 6

Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, każde pokroić na 6 części. Por pokroić w cienkie plasterki. Usuń łodygi z brukselki czubkiem ostrego noża. Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzamy na durszlaku i odcedzamy.

Krok 7

Zwiększ temperaturę piekarnika do 200°C. Połóż gęś na desce, posmaruj ze wszystkich stron 2 łyżkami mieszanki. l. miód z 2 łyżkami. l. płyn z patelni. Spuść pozostały płyn z patelni, zeskrobując przyrumienione plamy. Połóż por na środku blachy do pieczenia, zalej 3 łyżkami. l. ten sam płyn. Na porach ułóż pierś z gęsi, stroną do góry. Wokół ułożyć jabłka i brukselkę i zalać tym samym płynem. Włóż do dolnej części piekarnika na 25 minut. Gotową gęś układamy na naczyniu, przykrywamy folią i odstawiamy na 20 minut.

Krok 8

Smażymy 2 łyżki w rondlu. l. mąkę, mieszając, 3 minuty. Wlać pozostały płyn z patelni i resztę białego wina. Mieszając, aby nie było grudek, gotuj aż zgęstnieje, dodaj sól i pieprz.

Krok 9

Podawaj pokrojoną na porcje gęś z farszem, brukselką i jabłkami, polej farszem i kapustą sosem.

PRZY OKAZJI

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja