Nie tylko hummus i falafel: co możesz zrobić z ciecierzycy w domu

Nie tylko hummus i falafel: co możesz zrobić z ciecierzycy w domu

Nie tylko hummus i falafel: co możesz zrobić z ciecierzycy w domu

gastronomia 13 marca 2024 r

Oto zbiór 17 przepisów na ciecierzycę, które z łatwością możesz powtórzyć w domu. Od sałatek i przystawek, zup i gulaszy po dania gorące, a nawet ciasteczka. Będziesz zaskoczony, jak różna może być ciecierzyca. W końcu dania z ciecierzycy To nie tylko hummus i falafel.

Co można zrobić z ciecierzycy w domu?Co można zrobić z ciecierzycy w domu?

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Sałatki i przekąski z ciecierzycy, które możesz przygotować w domu Ciecierzyca zapiekana w piekarniku podana ze świeżymi i suszonymi pomidorami, cukinią i chrupiącą cebulą Kanapka z pieczoną wołowiną i ciecierzycą Skwierczący gorący i chrupiący panel z ciecierzycy Hummus libański z pikantnymi sercami kurczaka Hummus z grzybami Ciepła sałatka z kaszy gryczanej i ciecierzycy
  • Zupy z ciecierzycy, które możesz ugotować w domu Harira Zupa pomidorowa z ciecierzycą i boczkiem Zupa z kurczaka i ciecierzycy Zupa puree ziemniaczanym z ciecierzycąZupa krem ​​z ciecierzycy z kalmarami i wędzoną rybą
  • Podstawowa ciecierzyca na gorąco do łatwego gotowania w domu Papryka faszerowana ciecierzycą i dzikim ryżem Bakłażan, ciecierzyca i cebula Gulasz z jagnięciny, ciecierzycy i suszonych moreli Papryka faszerowana ryżem i ciecierzycą Tagine z kurczakiem, dynią i winogronami Ciasteczka z ciecierzycy w czekoladzie

Wiele osób uważa, że ​​gotowanie ciecierzycy w domu jest trudne, ale jest to błędne przekonanie! Po pierwsze, sklepy sprzedają teraz ciecierzycę konserwową w puszkach. To gotowy do użycia produkt, który znacząco skraca czas przygotowania dań z ciecierzycy w domu. Nie kipi w gulaszach i zupach, nadaje się do sałatek, zachowuje swój kształt po upieczeniu. Po drugie, jeśli kupiłeś suszoną ciecierzycę i chcesz ją ugotować, wystarczy, że wykonasz tylko trzy kroki:

  • Ciecierzycę namoczyć w wodzie na 612:00. Najlepiej okresowo zmieniać wodę do gotowania ciecierzycy w domu.
  • Ciecierzycę włóż na sito lub durszlak i opłucz pod bieżącą wodą. Ciecierzycę włóż do rondla i zalej świeżą wodą.
  • Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować bez dodawania soli na małym ogniu do miękkości, 23 godziny Ziarna powinny zmięknąć, ale zachować swój kształt, a z większości ziaren powinien zniknąć przezroczysty film. Możesz przyspieszyć gotowanie ciecierzycy, używając szybkowaru.

Bardziej szczegółowe instrukcje dotyczące gotowania ciecierzycy w domu można znaleźć w naszych przepisach.

Sałatki i przekąski z ciecierzycy, które możesz przygotować w domu

Ciecierzyca zapiekana w piekarniku, podana ze świeżymi i suszonymi pomidorami, cukinią i chrupiącą cebulką

W tym daniu nie mogło zabraknąć oczywiście pieczonej ciecierzycy. główny składnik, ale potrzebuje wsparcia. Wystarczą świeże zioła (zielona cebula, fioletowa bazylia, kolendra) i chrupiące rzodkiewki.

Ciecierzyca ze świeżymi i suszonymi pomidorami, cukinią i chrupiącą cebulą
Ciecierzyca ze świeżymi i suszonymi pomidorami, cukinią i chrupiącą cebulą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 600 g przygotowanej ciecierzycy (gotowanej lub z puszki, bez płynu)
  • 1 łyżka. l. mielony kminek, słodka i wędzona papryka
  • 100–120 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 duże różowe pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na chrupiącą cebulę:

  • 2 duże cebule
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka. l. woda pitna
  • szczypta soli
  • 100–150 g mąki
  • 200 g bułki tartej lub bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Aby przygotować ciecierzycę, włóż ją do miski i wymieszaj z olejem pomidorowym. Wszystkie przyprawy połączyć z solą, posypać ciecierzycą. Ciecierzycę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 15 minut.
  3. Suszone pomidory pokroić w paski, świeże pomidory i cukinię kostki o boku 2–3 cm, czosnek cienkie kółka. Na pozostałej oliwie z suszonych pomidorów podsmaż czosnek i cukinię na złoty kolor. Dodaj pomidory (oba rodzaje) i gotuj na małym ogniu, aż wszystko inne się ugotuje.
  4. Aby cebula była chrupiąca, obierz cebulę i pokrój ją w duże kawałki. Jajko ubić w misce z wodą i szczyptą soli na puszystą masę. W drugiej misce do mąki dodaj sól i pieprz. Do trzeciej miski włóż bułkę tartą lub bułkę tartą.
  5. Rozgrzej olej do smażenia do 170°C. Cebulę zanurzać kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na oleju, aż będzie chrupiąca. Usmażoną cebulę połóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju.
  6. Na talerzach ułóż ciecierzycę i warzywa, posyp cebulą i podawaj. Ciecierzyca z warzywami gotowana w domu jest gotowa.

Kanapka z pieczoną wołowiną i ciecierzycą

Podawaj tę kanapkę z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli polaną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz przygotować to danie z ciecierzycą i gotowanym lub pieczonym kurczakiem lub innym mięsem, które masz w domu.

Kanapka z pieczoną wołowiną i ciecierzycą
Kanapka z pieczoną wołowiną i ciecierzycą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3–4 gałązki tymianku
  • 4 pity
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej, 400 g
  • wędzona papryka
  • sok z cytryny
  • dowolne kiełki do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do rostbefu doprawiamy polędwicę solą i pieprzem i smażymy na oliwie z rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie zawiń w folię i piecz w temperaturze 150°C przez 10-15 minut lub do momentu uzyskania pożądanego wypieczenia. Studzimy w folii przez 2 godziny.
  2. Każdą pitę pokroić na 2 okrągłe placki, posmarować wnętrze oliwą i smażyć po stronie oleju na suchej patelni.
  3. Ciecierzycę przełożyć na sito i osuszyć. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ciecierzycę, smaż z solą na dużym ogniu przez 3-5 minut. Ciecierzycę lekko rozgnieść tłuczkiem, doprawić wędzoną papryką, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Pieczeń wołową pokroić w cienkie plasterki. Na każdym podpłomyku ułóż ciecierzycę, skrop oliwą i dodaj plastry pieczonej wołowiny. Posypać kiełkami i natychmiast podawać. Ta przekąska zastąpi kanapki i kanapki na domowej imprezie.

Skwierczący, gorący i chrupiący panelelle z ciecierzycy

Nie sposób sobie wyobrazić Sycylii bez tych placków z ciecierzycy. Przygotowuje się je najczęściej w małych sklepach, gdzie jest duży garnek z wrzącym olejem, lub na wakacjach w domu. Panelelle można zjeść na przystawkę prosząc o podanie go na talerzu, ale prawdziwi Sycylijczycy na pewno kupią panini z panelelle duży bochenek chleba przekrojony na pół z kawałkami panelelle w środku. Główna zasada panelu powinny być gorące i chrupiące.

Skwierczący, gorący i chrupiący panelelle z ciecierzycy
Skwierczący, gorący i chrupiący panelelle z ciecierzycy

Do gotowania 3Potrzebne 4 porcje:

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 600ml wody pitnej
  • 1,5 łyżeczki sól
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • olej roślinny do smażenia
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby zrobić panelelle w domu, połącz mąkę z ciecierzycy z wodą w rondlu i mieszaj, aż nie będzie grudek.
  2. Postaw patelnię na małym ogniu. Gotuj, mieszając, aż mieszanina stanie się lekko gęsta (jak polenta). Doprawić solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i kontynuuj mieszanie przez 1 minutę.
  4. Wlać mieszaninę na tacę z brzegiem i rozprowadzić warstwę o grubości 6-7 mm. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mieszanka powinna zgęstnieć.
  5. Powstałą warstwę pokroić na małe prostokąty lub kwadraty (około 5×7 cm).
  6. W rondlu rozgrzej olej roślinny do głębokiego smażenia. Olej powinien być bardzo gorący. Smażyć panelelle partiami, obracając od czasu do czasu, aż uzyska złoty kolor. Gotowe panelelle układamy na ręcznikach papierowych. Najlepszy panel do serwowania w domu albo po sycylijsku, z chrupiącym pieczywem, albo ze świeżymi warzywami i ulubionym sosem

Hummus libański z pikantnymi sercami kurczaka

Klasyczny hummus w Libanie przyrządza się z puree z ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini (sezamowej), oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. Przepisu na hummus z ciecierzycy i serc kurczaka dostarczył Władimir Bogozhavets, szef kuchni marki 15/17 Bar&Grill. Można go łatwo przygotować z suszonej ciecierzycy w domu.

Hummus libański z pikantnymi sercami kurczaka
Hummus libański z pikantnymi sercami kurczaka

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 250 g suchej ciecierzycy
  • 200 g pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 400 g serc z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 15 g mielonej czerwonej papryki
  • 15 g mielonej papryki
  • 15 g mielonego cynamonu
  • 15 g mielonego kardamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 g świeżej papryczki chili, bez nasion
  • 15 g świeżej kolendry
  • 10 ml sosu narsharab
  • 15 g nasion granatu
  • sól
  1. Namocz ciecierzycę przez 56 godzin w zimnej wodzie. Następnie odlać wodę, dodać ponownie czystą wodę w stosunku 1:2 i po zagotowaniu gotować na małym ogniu do miękkości, 23 godziny. Odcedź na durszlaku i zachowaj wodę z gotowania.
  2. Wstępnie zamarynuj serca w mieszance drobno posiekanych pomidorów z mieloną czerwoną papryką, słodką papryką, kardamonem i cynamonem. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.
  3. Ciecierzycę zmiel w blenderze. Dodaj trochę wody z gotowania i ponownie zmiel. Powinieneś mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać sól, sok z cytryny i pastę tahini.
  4. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy serca 45 minut lub do całkowitego ugotowania z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i papryczki chili. Zdjąć z ognia, doprawić kolendrą, narsharabem i dodać pestki granatu. Wszystko wymieszaj i posmaruj hummusem. Danie z ciecierzycy w stylu restauracyjnym jest gotowe w domu.

Hummus z grzybami

To danie dodaje kolejnego gracza do tradycyjnego schematu ciecierzyca + tahini. smażone grzyby. To propozycja dla tych, którzy uważają, że czysty hummus jest zbyt mdły lub po prostu chcą urozmaicić swoje ulubione danie z ciecierzycy. Ponadto grzyby sprawiają, że orientalna przystawka jest bliższa rosyjskiemu sercu. Umieść grzyby na patelni w jednej warstwie, aby były smażone, a nie duszone. Przepis dzięki uprzejmości Restauracji Nofar.

Hummus z grzybami
Hummus z grzybami

Do gotowania 4Potrzebne 5 porcji:

  • 1 kg gotowanej ciecierzycy
  • 350 g wody pitnej
  • 50 ml soku z cytryny
  • 5 gramów soli
  • 5 g kminku
  • 300 g pasty sezamowej

Na grzyby:

  • 250 g boczniaków
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 g kminku
  • sól
  • mały pęczek pietruszki
  1. W misie blendera lub robota kuchennego wymieszaj ciecierzycę z wodą, sokiem z cytryny, solą i kminkiem. Ubić na gładką pastę.
  2. Dodać pastę sezamową i wymieszać.
  3. Pieczarki pokroić na małe kawałki, posiekać czosnek, cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Dodaj do nich kminek i smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym na złoty kolor.
  4. Hummus wyłożyć na talerze, na wierzch ułożyć grzyby i udekorować drobno posiekanymi ziołami.

Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i ciecierzycą

Olga Wsiewołodowa z Moskwy, autorka przepisu i nasza czytelniczka: „Wypróbuj tę sałatkę i nie mów, że chude nie może być smaczne. Po prostu wybierz wysokiej jakości produkty do tego dania, a wszystko ułoży się w harmonijny i jasny obraz. Ciecierzycę można ugotować wcześniej.”

Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i ciecierzycą
Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i ciecierzycą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

Do sałatki:

  • 200 g jąder
  • 400 ml wody do picia
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 mały bakłażan
  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 200 g gotowanej ciecierzycy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki
  • liście kolendry
  • 50 g rodzynek

Do tankowania:

  • 23 gałązki kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. Miód
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Gotuj kaszę gryczaną, aż będzie całkowicie ugotowana. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut.
  2. Bakłażana pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju przez 5 minut. Dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 5-6 minut.
  3. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w krążki, drobno posiekaj liście kolendry.
  4. Do dressingu zmiksuj w blenderze kolendrę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i miód na gładką masę. Dodać sól, pieprz i wymieszać powstały dressing.
  5. Do kaszy gryczanej dodać bakłażany z ciecierzycą, rodzynkami, cebulą i pomidorami. Ubierz sałatkę i podawaj…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja