Napoje na imprezę dla dzieci
gastronomia 18 czerwca 2021 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Wybór napojów na imprezę dla dzieci jest trudniejszy niż dla osoby dorosłej. Nie piją wody mineralnej, bo jest nudna. Mrożona herbata jest bez smaku. Po sokach owocowych będziesz chciał pić jeszcze więcej. Rodzice nie podniosą ręki, żeby poczęstować ich fabrycznym napojem gazowanym. Będziemy więc przebiegli i zamieszamy.
Gorąca czekolada ze spiralkami migdałowymi
Żadne dziecko nie odmówi gorącej czekolady. Zwłaszcza jeśli chodzi o pyszne paluszki orzechowe, które świetnie nadają się do zanurzenia w lepkim słodkim napoju.
4–6 porcji
Czego potrzebujesz:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 300 ml śmietanki 10–20% tłuszczu
- 250 ml mleka
Dla słomek:
- 1 warstwa (250 g) ciasta francuskiego bez drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka. l. Sahara
- 1 łyżka. l. mąkę migdałową lub posiekane migdały w blenderze
Co zrobić:
1. Rozwałkuj trochę ciasto. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim ciasto, posypać cukrem i posiekanymi migdałami. Ciasto pokroić w paski o szerokości 1 cm.
2. Delikatnie chwytając paski za końce, lekko je skręcaj w przeciwne strony, tworząc spirale.
3. Ułóż spirale na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 8–10 minut.
4. W przypadku czekolady gorącej czekoladę drobno posiekać nożem, wymieszać w rondlu z mlekiem i śmietaną. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu przez 30-60 sekund, mieszając.
5. Podawaj gorącą czekoladę ze słomkami migdałowymi.
Gorąca czekolada ze spiralkami migdałowymi
Shake mleczny „Chrupiący banan”
Popcorn można zastąpić piankami lub watą cukrową – w tym przypadku napój nie będzie chrupiący, ale taki koktajl wygląda nie mniej fajnie.
4-6 porcji
Czego potrzebujesz:
- 300 g miazgi bananowej (bez skórki)
- 100 g lodów
- 400 ml mleka
- 1 łyżka. l. owsianka
- 2 łyżki l. syrop karmelowy
- szczypta cynamonu
- słodki popcorn i syrop do podania
Co zrobić:
1. Umieść banany w blenderze.
2. Dodaj mleko, lody, płatki, syrop karmelowy i cynamon. Ubij napój, aż będzie gładki.
3. Przelej do szklanek, skrop syropem, udekoruj popcornem i podawaj.
Koktajl mleczny Chrupiący banan (po lewej) i pop z jagodami (po prawej)
Domowy pop jagodowy
Dzieci uwielbiają napoje gazowane i nikt temu nie zaprzeczy. Cóż, ugotuj to sam!
4-6 porcji
Czego potrzebujesz:
- 200 g wiśni, można zamrozić
- 200 g czarnych porzeczek można zamrozić
- 100 g żurawiny, można zamrozić
- 500 g cukru
- gazowana woda mineralna i lód (opcjonalnie) do podania
Co zrobić:
1. Rozmrozić jagody.
2. Zmiel jagody blenderem i włóż do rondla. Dodać cukier, dodać 300 ml wody pitnej, wymieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i zmniejszyć ogień do średniego. Syrop gotuj przez 25–30 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Syrop przecedzić przez drobne sitko i przelać do butelki. Włóż go do lodówki.
4. Aby uzyskać efekt musu, syrop rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną w proporcji 1–2 łyżki. l. na 200 ml wody. Dodaj lód według uznania.
Tropikalny ajerkoniak
Gogol-mogol, napój na bazie żółtek jaj, jest dobrze pamiętany przez osoby starszego pokolenia. A dla dzieci ten zdrowy koktajl jajeczny będzie smaczną niespodzianką na przyjęciu. Jajka do ajerkoniaku muszą być bardzo świeże!
4 porcje
Czego potrzebujesz:
- 4 duże żółtka
- 300 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 300 ml soku ananasowego
- 3 łyżki l. drobny cukier
- bita śmietana
- dowolne dekoracje cukiernicze (posypki, koraliki itp.)
Co zrobić:
1. Żółtko ubić z cukrem na puszystą lekką masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
2. Dodać oba rodzaje soku i wymieszać długą łyżką lub w blenderze na niskich obrotach.
3. Przelej do szklanki i wierzch uformuj z bitej śmietany za pomocą rękawa cukierniczego. Udekoruj według własnego gustu.
Tropikalny ajerkoniak (po lewej) i koktajl My Little Pony (po prawej)
Koktajl „Mój mały kucyk”
Udekoruj ten koktajl pączkami, M&M’sami, kolorową marmoladą i spraw, by był wyjątkowo słodki. Dzieci będą z tego powodu szczęśliwe! Ale ze względu na bezpieczeństwo nie używaj do dekoracji niczego niejadalnego.
4 porcje
Czego potrzebujesz:
- 500 g truskawek, można zamrozić
- 100 ml „Grenadyny”
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki l. syrop cukrowy
- 200 ml niegazowanej wody mineralnej
- kruszony lód opcjonalnie
- 4 pączki z kolorową polewą do dekoracji
Co zrobić:
1. Truskawki umyj, pokrój na małe kawałki i włóż do blendera. Dodać 100 ml wody, zmiksować i przetrzeć przez sito, aby usunąć drobne pestki.
2. Wlej przecedzony puree truskawkowe z powrotem do blendera, dodaj sok, grenadynę i pokruszony lód, jeśli używasz. Wymieszaj i posmakuj, następnie dodaj resztę wody i syropu do smaku i ponownie wymieszaj.
3. Koktajl rozlać do szklanek z szeroką szyjką. Na spodzie pączka wykonaj kilka nacięć dokładnie wzdłuż średnicy szklanki. Układamy je na brzegach szklanki, a w otwór w pączku wkładamy słomkę. Podawaj natychmiast.
Chłodnik żurawinowy
Żurawinę można zastąpić aronią lub czarną porzeczką. Ale pranie ubrań dziecięcych będzie jeszcze trudniejsze i na pewno będziesz je musiał wyprać!
4-6 porcji
Czego potrzebujesz:
- 750 ml soku żurawinowego
- 1 duży pęczek mięty
- 300 g drobnego cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- kostki lodu opcjonalnie
Co zrobić:
1. Do rondla wlać 400 ml wody, dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i dobrze wymieszać, aby rozpuścić cukier.
2. Usuń liście z łodyg 4 gałązek mięty i odłóż je na bok. Cytrynę pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki. Zdejmij rondelek z syropem z ognia, dodaj miętę (wraz z porwanymi łodyżkami) i cytrynę.
3. Syrop ostudzić do temperatury pokojowej, następnie wstawić do lodówki na 2 godziny i przechowywać w lodówce do momentu podania.
4. Do karafki wlać syrop miętowo-cytrynowy, dodać lód (opcjonalnie), sok żurawinowy i wymieszać łyżką o długiej rączce. Następnie dodaj zarezerwowane liście mięty (najpierw lekko je rozgnieć) i pokrój pomarańczę w plasterki. Podawaj natychmiast.
Lodówka żurawinowa (po lewej) i Prawie szampan dla dzieci (po prawej)
Dziecięcy prawie szampan
Szampan dla dzieci przygotowany w domu przez mamę będzie najsmaczniejszy i najzdrowszy.
4 porcje
Czego potrzebujesz:
- 150 ml klarowanego soku jabłkowego
- 150 ml klarowanego soku z białych winogron
- 300 ml piwa imbirowego
- truskawki do dekoracji
Co zrobić:
1. Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Następnie zmiksuj w karafce i rozlej – oczywiście na tym polega trik – do wysokich kieliszków do szampana.
2. Dla dodatkowego efektu udekoruj brzegi kieliszków truskawkami.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #drinks #impreza #napoje dla dzieci #koktajle dla dzieciPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych