Namoczona dynia z jabłkami i trawą cytrynową
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaSolenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘDo napełniania:1 kg młodej dyni12 liści trawy cytrynowej1,5 litra wody45 g cukru7 liści wiśni7 liści czarnej porzeczki25 g solimałe jabłka(słoiki 3-litrowe)15 g mąki żytniej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dynię myjemy pędzelkiem, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Pokrój na 4 części. Jabłka umyć, pokroić w plasterki, usunąć rdzeń. W pojemniku do peklowania ułożyć dynię i jabłka warstwami (wysokość naczynia powinna przekraczać jego średnicę), ułożyć warstwami trawę cytrynową, wiśnię i liście czarnej porzeczki. Aby wypełnić, we wrzącej wodzie rozpuść sól i cukier, lekko ostudź i dodaj prażoną mąkę żytnią. Wlać dynię i jabłka, przykryć gotowaną gazą złożoną w kilku warstwach, a na wierzchu położyć drewniany okrąg z ciężarkiem. Fermentować w chłodnym miejscu, aż solanka pojawiająca się pod ciśnieniem przestanie się pienić.