Nalewka z orzechów

Nalewka z orzechów

Nalewka z orzechów Do przepisu

Któregoś dnia pojechaliśmy na Zakarpacie, do miasta Użgorod. Jak nas tam przyjęto! Jacy tam cudowni ludzie! A po zjedzeniu u Babci Karoliny Michajłownej zupy fasolowej z domową kiełbasą, kaszy kukurydzianej z serem, gołąbków i klusek z konfiturą i popijaniu tym słodkim, choć dość poważnym likierem, całkowicie postanowiliśmy tam zostać. Ale wszystko się skończyło, wszystko się skończyło…

Złożoność: łatwo Kalorie: 161,24 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,01 g/3,31 g/2,96DrinkSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na miesiąc wcześniej1 butelka dobrej wódki (0,5 l) 50 g niedojrzałych orzechów włoskich 1 mała cytryna 1 mała pomarańcza garść ciemnych dużych rodzynek Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przetwarzaj orzechy zgodnie z opisem w przepisie na dżem orzechowy. Dokładnie opłucz rodzynki. Pomarańczę i cytrynę umyj pędzelkiem. Z cytryny i pomarańczy odetnij 2/3 skórki wraz z częścią miąższu. Rodzynki, przetworzone całe orzechy i skórki cytrusów włóż do szklanego pojemnika i zalej wódką. Pozostaw na 1 miesiąc. Nalewkę można podawać na zimno.

PRZY OKAZJI

Jeśli nie możesz dostać niedojrzałych orzechów, możesz je zastąpić dojrzałymi, ale nie wszystkimi. Posiekaj 10-12 świeżych orzechów, usuń nasiona i usuń błony. Zastąp te jądra i przegrody całymi orzechami w przepisie. Nalewka będzie mniej aromatyczna i nie tak ciemna, ale nadal bardzo smaczna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja