Do przepisu
Czy mieliście już „Wiewiórkę”? NIE? I na próżno! Nalewka ta przygotowywana jest z chrzanu z dodatkiem orzeszków piniowych i skórki pomarańczowej. Jej aromat jest szlachetny, pomarańczowo-orzechowy, a kolorem przypomina bardzo mocną herbatę lub szlachetny koniak. Najbardziej miękka i bardzo pijalna odmiana chrzanu. Nie jest wstydem zaproponować lampkę tej nalewki dziewczynie na randce.
Złożoność: łatwo Kalorie: 142,88 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 0,56 g/1,69 g/2,02Bez obróbki cieplnejZsypDrinkNalewkiWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm23 lutegoUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 20 PORCJI50 g świeżego korzenia chrzanu60 g orzeszków piniowych w łupinach3-4 świeże lub suszone liście porzeczki8 g suszonej skórki pomarańczowej1 łyżka. Miód1 litr wódki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Chrzan obrać, pokroić w cienkie paski i pozostawić na talerzu do wyschnięcia na kilka godzin, niczym nie przykrywając, aby nadmiar wilgoci został usunięty. Umieścić w słoiku.
Krok 2
Orzeszki piniowe wsypać do metalowego pojemnika, zalać wrzącą wodą, wymieszać i odcedzić. Powtórz operację 3-4 razy – to powinno wystarczyć, aby muszla lekko straciła swój „drewniany” smak. Orzechy siekamy i dodajemy do słoika z chrzanem, razem ze łupinkami.
Krok 3
Do słoika dodać miód i skórkę, liście porzeczki, wlać połowę wódki i wymieszać. Wlać resztę wódki, wymieszać, szczelnie zamknąć zdejmowaną pokrywką i odstawić w ciemne, chłodne miejsce (w szafie lub piwnicy) na 2 tygodnie. Codziennie otwieraj słoiczek i mieszaj zawartość.
Krok 4
Nalewkę przecedzić najpierw przez drobne sito, następnie przez dwie lub trzy warstwy gazy lub filtra do kawy, aż będzie całkowicie przezroczysta.
Krok 5
Nalewkę przelać do butelki, zakręcić i odstawić na 3-4 dni.