Nalewka Ryabinovka na aronii z jabłkami
gastronomia 16 października 2019 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Nalewka „Ryabinovka” z aronią i jabłkami to prawdziwy prezent dla smakoszy, którzy cenią wysokiej jakości domowe napoje alkoholowe. Zróbmy rezerwację od razu: w tym przypadku mówimy o smaku i przyjemności, a nie o nadmiernej konsumpcji! Dlatego jeśli masz na swojej daczy aronię i odpowiednie jabłka, przygotuj nalewkę według tego przepisu. Oczywiście będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość, ponieważ napoje te zazwyczaj wymagają czasu. Ale aktywny udział w tym procesie jest minimalny, więc możesz zabrać się do pracy i oczekiwać doskonałych wyników.
Złożoność: łatwo Kalorie: 331,21 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 50 minut Używany: 0,86 g/0,24 g/37,01GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI–10Porcje+Wódka 750mlAronia 400 grKwaśne jabłko 400 grGranulowany cukier 200 grMiód 4 łyżki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Posortuj jarzębinę, usuwając uszkodzone i zepsute jagody. Następnie usuń gałązki i po umyciu osusz je układając na ręcznikach papierowych.
Krok 2
Jabłka pokroić na połówki lub ćwiartki. Usuń rdzenie z nasionami. Miąższ pokroić w cienkie plasterki. Aby jabłka nie ściemniały, można je posypać sokiem z cytryny.
Krok 3
Zagotuj syrop. Wlać cukier na patelnię. Napełnij 1 litrem wody pitnej. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj aronię. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Plasterki jabłek włóż do syropu z jagodami. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Pozwól ostygnąć. Do dużego słoika włóż jabłka i jagody jarzębiny wraz z syropem. Wlać wódkę i wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 1 miesiąc.
Krok 5
Zawartość słoiczka przecedź przez dwie warstwy gazy do czystej butelki lub innego słoika. Dodaj miód. Wymieszaj, szczelnie zamknij i odstaw na kolejny tydzień.
PRZY OKAZJI
Do przygotowania nalewki z aronii nadaje się każde kwaśne jabłko, ale Antonówka jest idealna, ponieważ ma również bardzo wyrazisty aromat.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby gotowa Ryabinovka była piękna i przezroczysta, przecedź ją przez filtr do kawy, a następnie rozlej do butelek i zakręć. Napój ten należy przechowywać w lodówce.