Do przepisu
Nie zamarznąć i nie zachorować to zadanie każdego myśliwego, który zaczai się w zasadzkę. Jednak nalewka jałowcowa z chrzanem to doskonały napój nie tylko dla myśliwych, ale także dla wszystkich miłośników nalewek o ciekawym smaku. Tak i nie zapomnij go posolić.
Złożoność: łatwo Kalorie: 259,83 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 1,15 g/0,77 g/4,92Bez obróbki cieplnejKolacjaZsypDrinkNalewkiWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizm23 lutegoUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokPiknikSKŁADNIKI NA 10 PORCJI100 g świeżego korzenia chrzanu30 g jagód jałowca (suszony)2 g ziaren czarnego pieprzu50 g nasion kopru1 łyżeczka sól1 litr wódki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Chrzan obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pozostawić do wyschnięcia na talerzu na kilka godzin, nie przykrywając go niczym, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 2
Włóż do słoika, dodaj wszystkie przyprawy i jagody. Wlać szklankę wódki i dobrze wymieszać.
Krok 3
Dolać resztę wódki, szczelnie zamknąć słój zdejmowaną pokrywką i odstawić na tydzień w ciemne, chłodne miejsce (w szafie lub piwnicy). Codziennie potrząsaj słoiczkiem lub otwieraj i mieszaj zawartość.
Krok 4
Nalewkę przecedzić najpierw przez drobne sito, następnie przez dwie lub trzy warstwy gazy lub filtra do kawy, aż będzie całkowicie przezroczysta.
Krok 5
Nalewkę przelać do butelki, zakręcić i odstawić na 3-4 dni.