Nalewka brzoskwiniowa
gastronomia 05 października 2011 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 329,62 kcal/porcję Porcje: 26 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,21 g/0,02 g/15,57DrinkSKŁADNIKI NA 26 PORCJIcukier – 300 galkohol 96% mocy – 1 lbrzoskwinie – 600 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Miąższ pokroić w plasterki. Połowę nasion włóż do moździerza i rozgnieć.
Krok 2
W dużym szklanym słoju umieść brzoskwinie, cukier i pokruszone pestki. Wymieszaj i dodaj alkohol. Przykryj słoik gazą i pozostaw na 7–10 dni w temperaturze pokojowej
Krok 3
Po upływie określonego czasu płyn przecedzić przez drobne sito i wycisnąć miąższ. Przefiltruj nalewkę przez lniany ręcznik i butelkuj.