Naleśniki z zieloną cebulą
gastronomia 29 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Z oczywistych względów naleśników z cebulką nie można nazwać daniem deserowym, co nie umniejsza jego wartości, a wręcz przeciwnie, czyni przepis szczególnie atrakcyjnym. Naleśniki można upiec wcześniej, a przed obiadem lub kolacją nafaszerować je dowolnym pożywnym nadzieniem, na przykład wątróbką drobiową, serem i grzybami, gotowanym mięsem i pieczoną słodką papryką lub serem feta, twarożkiem i ziołami. Kefir, jak każdy inny fermentowany produkt mleczny, na którym wyrabia się ciasto naleśnikowe, nadaje gotowym naleśnikom delikatną konsystencję i niepowtarzalny, lekko kwaśny smak, a cebula w procesie obróbki cieplnej nabiera subtelnego i delikatnego aromatu. Poza tym naleśniki wychodzą nie tylko bardzo smaczne, ale i cudownie eleganckie – zieleń bardzo je zdobi!
Złożoność: łatwo Kalorie: 418,30 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 11,29 g/22,05 g/43,82PiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka pszenna – 200 gkefir – 450 mljajka – 2 szt.zielona cebula – 4-5 łodygolej roślinny – 3 łyżki. l.cukier – 1 łyżeczka.proszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Lekko podgrzej kefir, wyjmując go wcześniej z lodówki. Umyj cebulę w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
Krok 2
Jajka połączyć z cukrem i ubić mikserem. Nie trzeba mocno ubijać jajek, wystarczy, że białko i żółtko połączą się w jednolitą masę. Wlać ciepły kefir i ponownie wymieszać.
Krok 3
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, co zapewni równomierne rozprowadzenie ciasta. Do miski z płynnymi składnikami wsypać mąkę i wymieszać mikserem, aż w cieście nie pozostaną grudki mąki.
Krok 4
Do miski z ciastem wlać 2 łyżki. l. olej roślinny i dodaj zieloną cebulę. Ciasto ponownie wymieszać mikserem i odstawić na stolnicę na 5 minut.
Krok 5
Zacznij piec naleśniki. Rozgrzej suchą patelnię o standardowej wielkości na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i posmaruj spód olejem roślinnym. Wlewaj chochlą ciasto i rozprowadzaj po całej powierzchni, przechylając patelnię w różnych kierunkach.
Krok 6
Piecz naleśnik przez 1-1,5 minuty. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 45 s-1 min. Gotowe naleśniki układamy na dużym talerzu w schludny stos.
PRZYDATNE RADY
Naleśniki z zieloną cebulką i kefirem doskonale nadają się do przygotowania pięknej i oryginalnej przekąski na świąteczny stół. Naleśniki smarujemy twarogiem lub serkiem śmietankowym, zwijamy w rulon i kroimy na wysokość 2-3 cm, układamy pionowo na talerzu, dekorujemy kawiorem i gałązką koperku.
PRZY OKAZJI
Do ciasta na naleśniki z cebulką można dodać także różne zioła, takie jak natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek czy estragon, pojedynczo lub w dowolnej kombinacji. Każdy nowy składnik doda do przepisu własne akcenty smakowe.