Do przepisu
Naleśniki nadziewane mielonym mięsem wołowym są pożywne i gęste, dobre na co dzień na lunch. Można je jednak przygotować w wersji świątecznej, przygotowując z nich porcjowane bułeczki, a przy podawaniu posypywać tartym jajkiem wymieszanym z bułką tartą.
Złożoność: łatwo Porcje: 10MikserMaszynka do mięsaPieczeniePrażenieNa patelniFarszKolacjaNaleśnikiPiekarniaKarnawałNa świątecznym stoleBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJImleko – 0,7 lmąka pszenna – 350 gjajo kurze – 3 sztolej roślinny – 150 mlsól – 1 łyżeczka.cukier – 1 łyżka.Na farsz (na 10 sztuk):cebula – 100 gpolędwica wołowa – 400 gAby przesłać: jajko na twardo – 4 sztbułka tarta – 1 łyżka.roztopione masłośmietana Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dodaj jajka do mleka, dobrze wymieszaj. Dodać cukier i sól i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i ubić ciasto mikserem. Do gotowego ciasta dodaj odrobinę oleju roślinnego.
Krok 2
Na dobrze natłuszczonej patelni smażymy cienkie naleśniki. Przed pieczeniem kolejnego naleśnika posmaruj patelnię olejem w razie potrzeby.
Krok 3
Zmiel polędwicę w maszynce do mięsa. Smażymy na oleju roślinnym razem z drobno posiekaną cebulą, od czasu do czasu przewracając i rozbijając grudki szpatułką, 10 minut. Mięso mielone powinno być całkowicie podsmażone i dobrze zarumienione.
Krok 4
Mięso mielone podzielić na dwie części i zawinąć w każdy naleśnik.
Krok 5
Jajko zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z bułką tartą.
Krok 6
Naleśniki polewamy roztopionym masłem, dekorujemy startym jajkiem i kwaśną śmietaną.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Władimira Sidorowa, szefa kuchni restauracji Cheretto More.