Naleśniki z mąki żytniej z dodatkiem kefiru
gastronomia 28 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki z mąki żytniej z dodatkiem kefiru przygotowywane są według przepisu zaliczanego do obowiązkowych. Rumiany naleśnik żytni w niczym nie ustępuje naleśnikowi pszennemu, a pod pewnymi względami jest lepszy. Po pierwsze, nie wspomina się nawet o zaletach mąki żytniej – jej skład jest idealnie zbilansowany pod względem proporcji tłuszczów, białek i węglowodanów, ponadto zawiera wiele cennych minerałów i witamin, które zostają zakonserwowane w gotowym produkcie. Po drugie, kefir będący częścią ciasta zapewnia łatwość trawienia i piękną dziurawą konsystencję gotowych naleśników. Połączenie tych czynników sprawia, że naleśniki są produktem całkowicie dietetycznym. Poza tym naleśniki wychodzą po prostu wzorowo – tak cienkie, mięciutkie i chrupiące, że ma się ochotę zawinąć w nie kawałek czerwonej ryby albo nafaszerować siekanym śledziem i cebulką i od razu z przyjemnością je zjeść.
Złożoność: łatwo Kalorie: 302,52 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 8,55 g/15,40 g/32,38MikserPrażenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmImpreza, bufetKarnawałSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka żytnia – 180 gmąka pszenna – 70 gkefir – 500 mljajko – 2 szt.olej roślinny – 3 łyżki. l.soda – ½ łyżeczki.cukier – 1 łyżka. l.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyjmij wcześniej kefir i jajka z lodówki i pozwól im ogrzać się do temperatury pokojowej. Podgrzej 180 ml przefiltrowanej lub butelkowanej wody pitnej do temperatury około 30-35°.
Krok 2
Mąkę żytnią i pszenną połączyć z sodą i przesiać przez drobne sito do dużej miski. Sól i dodaj cukier. Wymieszaj suchą mieszaninę szpatułką lub trzepaczką.
Krok 3
Jajka wbij do drugiej miski i ubijaj mikserem przez 30 sekund. Nie trzeba ubijać, aż powstanie piana, wystarczy, że białko i żółtko dobrze się połączą. Wlać kefir i wymieszać.
Krok 4
Do miski z mieszanką mączną wlać mieszaninę kefirowo-jajeczną i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodaj 2 łyżki. l. olej roślinny i ciepłą wodę i ponownie ubij. W cieście nie powinny pozostać grudki mąki. Pozostaw miskę ciasta na powierzchni roboczej na 15 minut.
Krok 5
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Optymalnie jest używać ciężkiej patelni z niskimi bokami, przeznaczonej do pieczenia naleśników. Zmniejsz ogień do średniego i wlej porcję ciasta. Przechylaj patelnię w różnych kierunkach i rozsmaruj ciasto na dnie.
Krok 6
Piec naleśnik na złoty kolor, 1-1,5 minuty. Delikatnie przesuwaj cienką szpatułką po bokach patelni, podnosząc brzegi naleśnika. Przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż kolejne 45 sekund. Przełożyć na talerz i dalej smażyć aż do wykorzystania całego ciasta.
PRZYDATNE RADY
Naleśniki z mąki żytniej z dodatkiem kefiru pieczą się dobrze i szybko. Dlatego jest prawdopodobne, że będą gotowe szybciej niż wskazano w przepisie, zwłaszcza jeśli patelnia ma wystarczająco dużą średnicę, a ciasto rozpływa się bardzo cienką warstwą. Dlatego należy zachować ostrożność i nie opuszczać pieca.
PRZY OKAZJI
Jeśli smak mąki żytniej wydaje Ci się zbyt wyrazisty, spróbuj zmienić proporcje składników i wsyp do ciasta oba rodzaje mąki w równych ilościach. Możliwa jest inna opcja – piec tylko z mąki żytniej, ale takie naleśniki będą trudniejsze do przewrócenia i zdjęcia z patelni, ponieważ okażą się bardziej kruche.