Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem kefiru
gastronomia 28 października 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z kefirem to wspaniałe danie na niemal każdy posiłek. Stanowią pełne śniadanie, dobrze uzupełniają lunch i doskonale komponują się z lekką kolacją. Ogólnie rzecz biorąc, w przepisach na domowe naleśniki nie ma nic szkodliwego – nie zawierają tłuszczów trans, a ciasto zawiera całkowicie akceptowalną ilość cukru i soli. Jednak ze względu na zwykłą mąkę trudno uznać naleśniki za danie dietetyczne – ich kaloryczność jest dość wysoka. Jednak zastosowanie mąki pełnoziarnistej radykalnie zmienia sytuację, ponieważ zawiera ona nie tylko kwasy tłuszczowe i witaminę E, ale także dużą ilość błonnika pokarmowego, który doskonale utrzymuje mikroflorę jelitową w dobrym stanie. Dodatkowo mąka pełnoziarnista wypada korzystnie na tle zwykłej mąki o swoim oryginalnym smaku – lekko słodkim, z lekką nutą orzechową.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 493,11 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 13,83 g/27,77 g/44,91MikserPrażenieŚniadanieKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmąka pszenna pełnoziarnista – 250 gjajko C0 – 2 szt.kefir – 450 mlolej roślinny – 4 łyżki. l.proszek do pieczenia ciasta – 1 łyżeczka.cukier – 1 łyżka. l.sól – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ostrożnie rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Podgrzej kefir do temperatury pokojowej. Aby to zrobić, wyjmij go z lodówki na godzinę przed gotowaniem lub włóż do kuchenki mikrofalowej na 40 sekund.
Krok 2
Do dużej miski włóż żółtka, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Wlać ciepły kefir i wymieszać mikserem. Mieszaj płyn, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 3
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do miski z płynnymi składnikami. Ciasto wymieszaj mikserem, najpierw na niskich obrotach, następnie zwiększ obroty na średnie. Dodaj 3 łyżki. l. olej roślinny i ponownie wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na powierzchni roboczej w temperaturze pokojowej na 30 minut. W tym czasie mąka powinna spęcznieć.
Krok 4
W drugiej misce białka łączymy z solą i ubijamy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Do ciasta dodać białka w trzech porcjach. Po każdym dodaniu białek delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
Krok 5
Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Zmniejsz ogień do średniego i posmaruj dno patelni olejem roślinnym. Najwygodniej jest w tym celu użyć silikonowej szczoteczki kulinarnej.
Krok 6
Na patelnię wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją po całej powierzchni, przechylając patelnię w różnych kierunkach. Piec naleśnik na złoty kolor, około 1-1,5 minuty. Przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 45 sekund. Kontynuuj, aż skończy się ciasto.
PRZYDATNE RADY
Jeśli podwoisz składniki przepisu, możesz zrobić podwójną porcję naleśników. Podawaj jedną od razu, a drugą umieść w pojemniku z hermetyczną pokrywką i zamroź. Naleśniki najlepiej odgrzewać w nagrzanym piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
PRZY OKAZJI
Mąka pełnoziarnista to rodzaj mąki, w której ziarno jest całkowicie zmielone, bez pozostałości i dalszego przesiewania. W tym przypadku wszystkie składniki ziaren są całkowicie zachowane. Rezultatem jest grubo zmielony produkt, który w kontekście zdrowej diety nie może się nie cieszyć – w końcu wszystkie korzystne substancje pozostają w mące w maksymalnym stopniu. Mąka pełnoziarnista wytwarzana jest z szerokiej gamy surowców – owsa, jęczmienia, kaszy gryczanej, żyta, ryżu, kukurydzy czy amarantusa i wszystkie doskonale nadają się do szerokiej gamy wypieków.