Naleśniki z mąki kukurydzianej z dodatkiem kefiru
gastronomia 31 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki kukurydziane na kefirze to świetna propozycja dla tych, którzy szukają przepisów bezglutenowych. Uważa się, że mąka kukurydziana spowalnia proces starzenia się komórek. Być może dlatego potrawy z niego przyrządzane są tak popularne na całym świecie – przypomnijcie sobie gruzińskie mchadi, włoską polentę, rumuńską hominy czy meksykańskie tortille. Naleśniki z mąki kukurydzianej z kefirem, jak każde inne, trudno nazwać daniem dietetycznym, zawierają mnóstwo kalorii, jednak kilka naleśników przyniesie Ci absolutne korzyści – zarówno kefir, jak i mąka kukurydziana stymulują proces trawienia i dostarczają długotrwałe uczucie sytości.
Złożoność: łatwo Kalorie: 438,14 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 40 minut Używany: 9,34 g/29,67 g/33,89MikserPrażenieŚniadanieKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka kukurydziana – 150 gjajka – 2 szt.kefir – 400 mlolej roślinny – 3 łyżki. l.masło – 40 gproszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.cukier – 1 łyżeczka.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyjmij kefir i jajka z lodówki na 30-60 minut przed rozpoczęciem gotowania – produkty powinny ogrzać się do temperatury pokojowej. Rozpuść i ostudź masło.
Krok 2
Jajka rozbić do dużej miski, dodać sól i cukier i ubijać mikserem przez 1 minutę. Żółtka i białka powinny połączyć się w jednolitą masę. Wlać kefir, dodać 2 łyżki. l. olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Do masy kefirowej wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać mikserem. W cieście nie powinny pozostać grudki niezmieszanej mąki.
Krok 4
Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na powierzchni roboczej na 30 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna spęcznieć, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Usuń film. Do ciasta wlać 60-80 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszać mikserem.
Krok 5
Rozgrzewaj patelnię naleśnikową o średnicy 18 cm na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Ustaw ogień na średni i wlej porcję ciasta. Po 1 minucie brzegi naleśnika zaczną się rumienić. Przeciągnij szpatułką po obwodzie patelni, oddzielając krawędzie od boków. Odwróć naleśnik i kontynuuj smażenie przez kolejne 40-45 sekund.
Krok 6
Naleśnik przełóż na talerz i posmaruj roztopionym masłem. Zwróć szczególną uwagę na brzegi naleśnika. Kontynuuj gotowanie, aż całe ciasto się skończy.
PRZYDATNE RADY
Podczas wyrabiania ciasta należy ściśle przestrzegać kolejności etapów i dać ciastu niezbędny czas na wyrośnięcie. Naleśniki można piec na suchej patelni, pod warunkiem, że jest dobrze rozgrzana.
PRZY OKAZJI
Mąki kukurydzianej nie można długo przechowywać. Otwarte opakowanie zaleca się przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w ciągu dwóch-trzech tygodni. Możesz zrobić to sam – wystarczy zmielić odpowiednią ilość kaszy kukurydzianej w robocie kuchennym i przesiać przez sito.