Naleśniki z kwaśnym mlekiem z dziurami

Naleśniki z kwaśnym mlekiem z dziurami

gastronomia 05 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki na kwaśnym mleku „z dziurkami” szczególnie uwielbiają dzieci, dla których bardzo ważny jest atrakcyjny wygląd posiłku. Z grubsza rzecz biorąc, jeśli danie wygląda uroczo, małe wiertarki na pewno go spróbują. Cóż, wydaje nam się, że cienkim koronkowym naleśnikom po prostu nie da się oprzeć, nawet jeśli podajemy je bez żadnych dodatków. Przepis na naleśniki jest bardzo łatwy do zapamiętania: 2 jajka, szklanka kwaśnego mleka, mąka i woda oraz cukier, sól, soda w małych ilościach. Z przygotowaniem dania nie będzie żadnych problemów! Dzięki temu już za pół godziny na stole pojawią się pyszne naleśniki z dziurami, które można zjeść szybko i bez pozostawienia śladu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 89,15 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Używany: 2,86 g/2,37 g/13,44PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJIjajka – 2 szt.sól – 1/3 łyżeczkicukier – 2 łyżki. l.kwaśne mleko – 200 mlmąka – 160 gsoda – 1 łyżeczkawoda pitna – 200 mlolej roślinny do smażenia naleśników – według uznania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na ciasto naleśnikowe. Wbij jajka do dużej, głębokiej miski. Dodaj sól i cukier. Ubijaj trzepaczką lub mikserem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Krok 2

Do masy jajecznej wlać kwaśne mleko o temperaturze pokojowej. Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj trzepaczką. W osobnej misce przesiej mąkę z sodą oczyszczoną przez drobne sito.

Krok 3

Dodaj mieszaninę mąki do mieszanki jajek i mleka. Dokładnie wymieszaj, aby w cieście nie było grudek. Doprowadzić wodę pitną do wrzenia, następnie natychmiast cienkim strumieniem wlać do mieszanki mącznej, cały czas mieszając trzepaczką.

Krok 4

Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Nasmaruj niewielką ilością oleju. Wlać porcję ciasta i zrumienić naleśnik z jednej strony. Odwróć szpatułką i smaż drugą.

Krok 5

Przygotowany naleśnik wyłożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania. W ten sam sposób z pozostałego ciasta przygotuj naleśniki. Za każdym razem smaruj patelnię olejem roślinnym.

UWAGA DO GOSPODARKI

Naleśniki z dziurami nie nadają się do napełniania nadzieniem: będzie wyciekać przez te bardzo małe dziurki. Więc po prostu weź to i zjedz! Lub złóż naleśniki na cztery części i zanurz je w misce ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem

PRZY OKAZJI

Zgodnie z przepisem na naleśniki z kwaśnym mlekiem podobne ciasto można przygotować z kefirem. Procedura jest taka sama! Jakiego kefiru użyć? Najlepsza jest średnia zawartość tłuszczu (2,5%).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja