Naleśniki z kwaśnym mlekiem i kefirem

Naleśniki z kwaśnym mlekiem i kefirem

gastronomia 14 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki z kwaśnym mlekiem i kefirem pieczą osoby świadome rozsądnego spożycia żywności. Nie będą zdenerwowani, jeśli znajdą w lodówce lekko kwaśne mleko i nie będą zdenerwowani, gdy w butelce pozostanie kropla kefiru. Właściwie to wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić doskonałe naleśniki według bardzo prostego przepisu. Twoje wysiłki będą tego warte – naleśniki okażą się doskonałe, a lodówka będzie bezpłatna. Naleśniki na kwaśnym mleku i kefirze są szczególnie delikatne, mają lekko kwaśny smak. Świetnie komponują się z ulubionymi dodatkami, nadają się także do nadzienia na słodko lub nie – według własnego uznania.

Złożoność: łatwo Kalorie: 425,90 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 10,99 g/21,20 g/45,72PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJImąka – 200 gjajka – 2 szt.kefir – 200 mlkwaśne mleko – 200 mlolej roślinny – 3 łyżki. l.soda – ½ łyżeczki.cukier – 1 łyżka. l.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do rondelka wlać kefir i kwaśne mleko i lekko podgrzewać przez 40 s-1 min. Podgrzej płyn na małym ogniu, nie pozwalając, aby sfermentowane produkty mleczne zsiadły. Wystarczy, że osiągną temperaturę pokojową.

Krok 2

Jajka rozbij do dużej miski. Dodać cukier i ubijać mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty. Wlać kefir i kwaśne mleko, dodać sodę i wymieszać.

Krok 3

Wlać przesianą mąkę do pieniącego się płynu, dodać 2,5 łyżki. l. olej roślinny i dokładnie wymieszaj mikserem. Ciasto powinno być jednolite, bez grudek mąki.

Krok 4

Rozgrzej suchą patelnię o średnicy 20-22 cm na dużym ogniu przez około 1-2 minuty. Zmniejsz ogień do średniego. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj dno formy pozostałym olejem roślinnym.

Krok 5

Na patelnię wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni za pomocą silikonowej szpatułki. Piecz naleśnik przez 1 minutę, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. W tym momencie ciasto powinno być matowe.

Krok 6

Ostrożnie przewróć naleśnik na drugą stronę. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 45 s-1 min, aż spód będzie lekko rumiany. Gotowe naleśniki układamy w stos na płaskim talerzu.

PRZYDATNE RADY

Można podawać naleśniki na kwaśnym mleku i kefirze

samodzielne danie z mlekiem, herbatą lub kakao. W tym przypadku byłoby miło

posmaruj je masłem. W małym rondlu lub chochli rozpuść 50-60

g masła i smarujemy każdy świeżo upieczony naleśnik kulinarnym

frędzle. Naleśniki staną się jeszcze bardziej pachnące i delikatne, choć zyskają

kilka dodatkowych kalorii.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz zrobić bardziej puszyste i pulchne naleśniki, zwiększ ilość

2 łyżki mąki i dodać pełną łyżeczkę proszku do pieczenia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja