Naleśniki z kwaśnym kefirem
gastronomia 28 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przepis na naleśniki z kwaśnym kefirem jest więcej niż istotny. Bez względu na to, jak mądrze sporządzane są listy zakupów spożywczych i bez względu na to, jak dokładnie badany jest ich okres przydatności do spożycia, nadal zdarzają się niewypały. Ten przepis daje realną szansę na właściwe pozbycie się kefiru, który nie otrzymał od ciebie należytej uwagi – w końcu czy zdarzyło ci się kiedyś, że w lodówce jest kwaśny kefir, którego nie chcesz już pić, ale twoje sumienie nie pozwolić ci to wyrzucić. Więc upiecz te naleśniki i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Obiektywnie rzecz biorąc naleśniki na kwaśnym kefirze wychodzą rewelacyjnie – z pięknym ażurowym brzegiem, różowe i bardzo smaczne. Poza tym są też uniwersalne: jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ugotujcie naleśniki i podawajcie je z miodem lub dżemem, a jeśli słodycz nie przemawia, to na stół podawajcie ser, grzyby, rybę czy kurczaka.
Złożoność: łatwo Kalorie: 386,83 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 8,69 g/20,09 g/43,03MikserPrażenieŚniadanieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka pszenna – 180 gkefir – 400 mljajko C0 – 1 szt.olej roślinny – 3 łyżki. l.proszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.cukier – 1 łyżka. l.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki określone w przepisie. Wyjmij kwaśny kefir z lodówki i pozostaw go na powierzchni roboczej na 30 minut, aby miał czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. Mąkę pszenną przesiać przez drobne sito.
Krok 2
Jajka rozbić do miski, dodać sól, dodać cukier i ubijać mikserem przez 1 minutę. Wlać kefir, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na 5 minut.
Krok 3
Do masy kefirowej dodać mąkę i dokładnie wymieszać ciasto mikserem na gładką masę. Mieszaj przez 2-3 minuty, aby w cieście nie pozostały grudki. Wlać 2 łyżki. l. olej roślinny i ponownie wymieszaj.
Krok 4
Połóż suchą patelnię na kuchence i ustaw wysoką temperaturę. Po 1 minucie zmniejsz ogień do średniego. Nasmaruj dno patelni pozostałym olejem roślinnym i podgrzewaj przez kolejne kilka sekund.
Krok 5
Wlać porcję ciasta na patelnię. Trzymaj patelnię zawieszoną i przechyl ją w różnych kierunkach, aby ciasto rozłożyło się cienką warstwą na całym dnie. Wróć do pieca i piecz przez 1 minutę.
Krok 6
Ostrożnie przewróć naleśnik szeroką szpatułką i kontynuuj smażenie przez kolejne 45-50 sekund. Spód naleśnika powinien się zarumienić. Przełożyć na talerz i kontynuować pieczenie, aż ciasto się skończy.
PRZYDATNE RADY
Jeśli naleśniki na kwaśnym kefirze zaczną mieć trudności ze schodzeniem z patelni, posyp spód olejem roślinnym. Świetnie sprawdzą się oliwa słonecznikowa, kukurydziana, rzepakowa, arachidowa czy oliwa z oliwek. Nierzadko można spotkać na opakowaniu etykietę „olej do smażenia”. Oznacza to, że użycie tego rodzaju oleju gwarantuje, że będzie odpowiedni do pieczenia naleśników – ma wysoką temperaturę dymienia oraz jest neutralny w smaku i kolorze.
PRZY OKAZJI
Możesz także ugotować cienkie naleśniki z kwaśnym mlekiem; w tym przypadku dodaj 20-30 g mąki więcej niż wskazano w przepisie. Dodatkowo ciasto można zagnieść używając dzień wcześniej wczorajszego jogurtu, lekko rozcieńczając go wodą pitną.