Naleśniki z kurczakiem julienne i grzybami

Naleśniki z kurczakiem julienne i grzybami

gastronomia 26 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałNaleśniki z kurczakiem julienne i grzybami Do przepisu

Naleśniki z kurczakiem julienne i grzybami to doskonała przystawka, którą można podać nie tylko na świątecznym stole, ale także włączyć do codziennej diety. Nawet na śniadanie? Tak! Wyobraź sobie, jak te pyszne i sycące torebki naleśników naładują Cię energią na cały dzień, jeśli zostaną podane rano z filiżanką gorącej herbaty lub kawy. Można je przygotować do przyszłego użytku wieczorem, wkładając je do lodówki, a rano łatwo i szybko podgrzać w piekarniku.

Na świąteczny stół można je również przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażarce, a dzień przed uroczystością ostrożnie rozmrozić je w lodówce na górnej półce.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 154,72 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny Używany: 12,79 g/11,88 g/2,86Danie główneSKŁADNIKI NA 10 PORCJIcienkie naleśniki – 10-12 sztfilet z kurczaka – 400 gśmietana o zawartości tłuszczu od 20% – 150-200 mltwardy ser – 150 gpieczarki – 100 gzielona cebula – 20-30 gSer Chechil (cienkie nitki) – 10-12 szt.olej roślinnymasłosólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posiekaj zieloną cebulę. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Filet z kurczaka pokroić w cienkie, krótkie paski lub małą kostkę.

Krok 2

Przygotuj pieczarki. Lepiej nie myć grzybów (aby nie wchłonęły nadmiaru płynu), ale wytrzeć je wilgotnym ręcznikiem. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki lub średnią kostkę.

Krok 3

Rozgrzewamy dużą, suchą patelnię z grubym dnem, wrzucamy pieczarki i smażymy, nie mieszając zbyt często, tak aby wilgoć odparowała z grzybów, 7-10 minut.

Krok 4

Wlej trochę oleju roślinnego do pieczarek i poczekaj, aż się rozgrzeją. Dodaj filet z kurczaka na patelnię, dobrze wymieszaj i smaż kurczaka i grzyby na złoty kolor, 5-7 minut.

Krok 5

Posolić i popieprzyć zawartość patelni, dokładnie wymieszać. Dodać zieloną cebulę, zalać śmietanką i ciągle mieszając smażyć na średnim ogniu przez kolejne 5 minut, aż śmietana zredukuje się do postaci gęstej śmietany.

Krok 6

Na każdy naleśnik nałóż nadzienie, dodaj 1 łyżeczkę. startego sera i uformuj woreczek, przewiązując go sznurkiem sera Chechil. Nadzienia serowego powinno być wystarczająco dużo, aby w torbie nie pozostały duże puste przestrzenie.

Krok 7

Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół bez konwekcji. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, włóż masło do żaroodpornej miski i włóż do piekarnika, aż masło się roztopi.

Krok 8

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułożyć torebki julienne i lekko posmarować je roztopionym masłem. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika i piecz torebki przez 7-10 minut. – wystarczy, że ser w środku się roztopi.

Krok 9

Podczas pieczenia torebek julienne z kurczakiem i grzybami przygotuj danie do podania i podgrzej je pod gorącą wodą lub w kuchence mikrofalowej. Gotowe torebki julienne przełóż na talerz i natychmiast podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Możesz użyć nie tylko sera Chechil jako „sznurka” do zawiązania torebki naleśników z grzybami, kurczakiem i serem. Cienkie piórko zielonej cebuli również doskonale poradzi sobie z tym zadaniem.

PRZY OKAZJI

Przyprawy, które można dodać do naleśników julienne: gałka muszkatołowa, oregano, majeranek i wiele innych. Główną zasadą jest to, aby było ich niewiele, aby nie zakłócić smaku głównych składników.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja