Naleśniki z kefirem i wodą mineralną
gastronomia 19 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przepis na naleśniki z kefirem i wodą mineralną ma szereg zalet. Po pierwsze, składniki, których będzie potrzebować, są bardzo proste i niedrogie. Po drugie, naleśniki okazują się bardzo piękne i zdrowe – szczególnie efektowna wzorzysta powierzchnia zapewni woda mineralna, a kefir wzbogaci danie w mikroelementy i białka. Dodatkowo naleśniki mają miękką konsystencję i delikatny smak z lekką kwaskowatością, dlatego można je podawać solo z różnymi dodatkami lub nadziewane niemal dowolnym nadzieniem. Równie dobrze smakują z twarogiem i jagodami, a także z kurczakiem i grzybami. Naleśniki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, co oznacza, że wybrałeś idealny przepis na pyszne śniadanie, lunch, obiad lub deser.
Złożoność: łatwo Kalorie: 457,10 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 8,30 g/23,55 g/53,12PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmąka – 220 gkefir – 400 mlwoda mineralna – 200 mljajka – 2 szt.olej roślinny – 4 łyżki. l.cukier – 2 łyżki. l.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyjmij wcześniej kefir, jajka i wodę mineralną z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Produkty można podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 20-30 sekund.
Krok 2
Jajka rozbić do dużej miski, dodać cukier i sól i ubijać mikserem przez 2 minuty. Wlać kefir i wodę mineralną, dodać 3 łyżki. l. olej roślinny i ponownie ubij, 1 minutę.
Krok 3
Mąkę przesiać przez drobne sito. Do miski z płynnymi składnikami wsyp mąkę. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż w cieście nie będzie grudek, 2 minuty.
Krok 4
Rozgrzej patelnię do pieczenia naleśników o średnicy 20-22 cm na średnim ogniu, 2 minuty. Nasmaruj dno i boki patelni niewielką ilością oleju roślinnego i wlej porcję ciasta. Rozłóż ciasto, przechylając patelnię w różnych kierunkach. Ciasto powinno równomiernie pokryć spód, nie pozostawiając wolnej przestrzeni.
Krok 5
Piecz naleśnik przez 1 minutę, a następnie szeroką szpatułką przewróć go na drugą stronę. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 30-40 sekund. Naleśniki powinny się dobrze zarumienić, a ciasto nie powinno już się błyszczeć.
Krok 6
Gotowe naleśniki ostrożnie zdejmij z patelni na płaski talerz. Ułóż je jeden na drugim w stosie, dzięki czemu zatrzymają ciepło i pozostaną miękkie.
PRZYDATNE RADY
Cienkie naleśniki z wodą mineralną i kefirem piecze się z dość płynnego ciasta, jednak w trakcie pieczenia ciasto może nieco zgęstnieć, gdyż mąka stopniowo pęcznieje. Trudno jest rozsmarować ciasto na dnie patelni cienką warstwą, przez co gotowy naleśnik może okazać się zbyt gruby i gęsty. Można to łatwo naprawić – wystarczy dodać do miski kolejne 2-3 łyżki. l. wodę mineralną i energicznie mieszaj trzepaczką.
PRZY OKAZJI
Do pieczenia cienkich naleśników najlepiej nadaje się kefir o zawartości tłuszczu 1%. Używając kefiru o dużej zawartości tłuszczu, naleśniki okażą się zbyt puszyste. Wskazane jest, aby wziąć mocno gazowaną wodę mineralną, wtedy na naleśnikach powstanie szczególnie piękny i wytłoczony wzór.