Naleśniki z kefirem i wodą

Naleśniki z kefirem i wodą

gastronomia 13 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Wydawać by się mogło, że naleśniki z kefirem i wodą to najbardziej tradycyjny przepis. Jednak naleśniki na bazie starterów z fermentowanego mleka trafiły do ​​Rosji nie tak dawno temu. Właśnie w XIX wieku. Wcześniej ciasto naleśnikowe zawsze mieszano z mlekiem. Kefir wniósł do tradycyjnego dania nowe nuty smakowe: lekką kwaskowatość i miękkość samego naleśnika. Krajowi spodobały się innowacje. Naleśniki na kefirze stały się popularne i lubiane na całym świecie. Teraz nie można sobie wyobrazić bez nich tradycyjnej kuchni rosyjskiej. Aby naleśniki na bazie kefiru były cieńsze i lżejsze, do ciasta dodawano wodę. Wykonanie tych naleśników jest bardzo proste – postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 355,88 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 7,46 g/18,65 g/39,37PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIKefir 2,5% – 200 mlWoda – 200 mlMąka – 250 grJaja kurze I kategorii – 2 szt.Olej roślinny – 3 łyżki (60 ml) + do smażeniaMasło – 40 gCukier – 2 łyżkiSól – 1 łyżeczka (bez zjeżdżalni)Soda – 0,5 łyżeczki/l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Połącz mąkę z sodą i przesiej przez sito. Weź osobny pojemnik, wbij do niego jajka, połącz z cukrem i solą, ubijaj, aż powstanie gęsta piana. Najłatwiej to zrobić za pomocą miksera.

Krok 2

Kefir podgrzej do temperatury około 40 stopni (tak, abyś czuł ręką, że jest ciepły, ale nie gorący!). Wymieszaj kefir z jajkami. Dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Do masy jajeczno-kefirowej wlać przesianą mąkę. Dodawać partiami, ciągle mieszając. Aby proces był łatwiejszy i szybszy, możesz użyć miksera.

Krok 4

Ciasto pozostawić na 15 minut, aby „odpoczęło”. Zagotować wodę. Wlać wodę do ciasta. Wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając masę. Ciasto powinno być dość płynne, o konsystencji mniej więcej kefiru.

Krok 5

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym. Lepiej smarować, a nie polewać! Na patelnię wlewamy ciasto, trochę ponad pół chochli. Przechyl patelnię, aby ciasto równomiernie rozłożyło się na dnie.

Krok 6

Smaż naleśniki po 1-1,5 minuty z każdej strony. Warto pamiętać: jeśli chcemy, aby naleśniki były grubsze, należy obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia – naleśnik powinien być upieczony, ale nie przypalony.

Krok 7

Gotowe naleśniki z kefiru i wody układamy na szerokim płaskim talerzu i od razu smarujemy masłem. Dzięki temu naleśnik będzie elastyczny i będzie jeszcze smaczniejszy! Smacznego!

UWAGA DO GOSPODARKI

Z każdym nowym naleśnikiem patelnia staje się coraz gorętsza, dzięki czemu pieczenie zajmie coraz mniej czasu. Możesz nieco zmniejszyć temperaturę. Ale nadal nie rozpraszaj się, w przeciwnym razie naleśniki natychmiast się spalą.

PRZY OKAZJI

Rekord szybkości pieczenia naleśników należy do Amerykanina Rossa McCurdy’ego. W ciągu godziny temu człowiekowi udało się upiec 1092 naleśniki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja