Naleśniki z kefirem i sodą

Naleśniki z kefirem i sodą

gastronomia 14 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki na kefirze i sodzie przygotowuje się bardzo szybko i bardzo prosto, dzięki czemu można je podawać na śniadanie. Wychodzą przepiękne, koronkowe i prawie każdemu się podobają. Nawiasem mówiąc, wielu uważa, że ​​u200bu200bte same „dziury” w naleśnikach uzyskuje się jedynie poprzez dodanie drożdży do ciasta. W rzeczywistości tak nie jest. Ciasto w naszym przepisie zawiera sodę, która podczas interakcji z kwaśnym kefirem tworzy pęcherzyki powietrza. Zapewniają naleśnikom pożądane „dziury”. Czy trzeba dodawać do ciasta sodę gaszoną? Absolutnie nie! Hartowanie, czyli reakcja zobojętniania zachodzi w teście naleśnika kefirowego w najbardziej naturalny sposób.

Złożoność: łatwo Kalorie: 91,99 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Używany: 2,15 g/1,54 g/17,50PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIjajka – 2 szt.cukier – 3 łyżki. l.sól – 1/2 łyżeczkikefir 3,2% tłuszczu – 200 mlmąka – 200 gsoda – 1/2 łyżeczkiolej roślinny do smażenia naleśników – według uznania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na ciasto naleśnikowe. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i sól. Ubijaj trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Nie ma potrzeby osiągania przepychu.

Krok 2

Do masy jajecznej wlać połowę ciepłego kefiru. Ponownie wymieszaj trzepaczką. W osobnej misce przesiej mąkę z sodą oczyszczoną przez drobne sito. Następnie dodać do mieszanki jajeczno-kefirowej. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Krok 3

Rozcieńczyć mieszaninę mąki pozostałym kefirem, ciągle mieszając trzepaczką. Natychmiast przystąp do pieczenia naleśników, gdy ciasto ulega szybkiej reakcji sody (zasady) z kefirem (kwasem).

Krok 4

Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Nasmaruj niewielką ilością oleju. Wlać porcję ciasta i zrumienić naleśnik z jednej strony. Odwróć szpatułką i smaż drugą.

Krok 5

Gotowy naleśnik wyłożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania. W ten sam sposób przygotuj naleśniki z pozostałego ciasta kefirowego. Za każdym razem smaruj patelnię olejem roślinnym.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zalecamy przygotowanie naleśników na kefirze pełnotłustym, ale można też użyć kefiru jednoprocentowego lub 2,5%. Nie będzie to miało praktycznie żadnego wpływu na smak, jedynie ciasto stanie się bardziej płynne. Cóż, naleśniki mogą okazać się bardzo cienkie, zwłaszcza jeśli wlejesz je na patelnię w bardzo małych porcjach.

PRZY OKAZJI

Naleśniki kefirowe podaje się najczęściej z kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Ale niesłodzone nadzienie sprawdzi się równie dobrze! Mięso mielone smażone z cebulą, smażonymi pieczarkami lub kawałkami lekko solonego łososia będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników kefirowych. Spróbuj!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja