Naleśniki z kefirem i mlekiem

Naleśniki z kefirem i mlekiem

gastronomia 09 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Twoje ulubione danie może stać się jeszcze smaczniejsze! Naleśniki na kefirze i mleku są doskonałym przykładem takiej przemiany! Kefir wchodzi w interakcję z sodą, dzięki czemu naleśniki stają się delikatne. Z kolei mleko sprawia, że ​​ciasto jest bardziej płynne, przez co naleśniki wychodzą cienkie. Jednocześnie danie okazuje się bardzo smaczne i pożywne. Można podawać z dowolnym nadzieniem: mięsnym, rybnym, twarogowym lub miodowym. Przygotowanie takich naleśników z kefirem i mlekiem nie jest trudne, skorzystaj z naszego przepisu krok po kroku.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 373,90 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 8,53 g/19,85 g/40,14Ciasto bez drożdżyNaleśnikiPiekarniaProdukt z ciastaCiastoKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 6 PORCJIKefir 2,5% – 200 mlMleko – 200 mlMąka – 250 grJaja kurze I kategorii – 2 szt.Olej roślinny – 3 łyżki (60 ml) + do smażeniaMasło – 40 gCukier – 2 łyżkiSól – 1 łyżeczka (bez zjeżdżalni)Soda – 0,5 łyżeczki/l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Połącz mąkę z sodą i przesiej przez sito. Weź osobny pojemnik, wbij do niego jajka, połącz z cukrem i solą, ubijaj, aż powstanie gęsta piana. Najłatwiej to zrobić za pomocą miksera.

Krok 2

Kefir podgrzej do temperatury około 40 stopni (tak, abyś czuł ręką, że jest ciepły, ale nie gorący!). Wymieszaj kefir z jajkami. Dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Do masy jajeczno-kefirowej wlać przesianą mąkę. Dodawać partiami, ciągle mieszając. Aby proces był łatwiejszy i szybszy, możesz użyć miksera.

Krok 4

Ciasto pozostawić na 15 minut, aby „odpoczęło”. Zagotować mleko. Do ciasta wlać mleko. Wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając masę. Ciasto powinno być dość płynne, nieco gęstsze niż kefir.

Krok 5

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym. Lepiej smarować niż polewać! Wlać ciasto na patelnię, trochę więcej niż pół chochli. Pochylamy patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całym dnie.

Krok 6

Smaż naleśniki po kilka minut z każdej strony. Warto pamiętać: jeśli chcemy, aby naleśniki były grubsze, należy obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia – naleśnik powinien być upieczony, ale nie przypalony.

Krok 7

Gotowe naleśniki układamy na szerokim płaskim talerzu i od razu smarujemy masłem. Dzięki temu naleśnik będzie elastyczny i będzie jeszcze smaczniejszy!

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby ani pierwsze, ani kolejne naleśniki z kefiru i mleka nie okazały się grudkowate, należy je odwrócić na czas. Właściwy moment jest wtedy, gdy brzegi naleśnika będą lekko wysuszone i lekko zarumienione. W tym momencie sam naleśnik z łatwością odsuwa się od patelni.

PRZY OKAZJI

Naleśniki na kefirze i mleku to świetna okazja do kreatywnej zabawy! Do ciasta można dodać kroplę barwnika spożywczego. Wtedy naleśniki okażą się nie tylko ażurowe, ale także wielokolorowe!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja