Naleśniki Z Jajkami Przepiórczymi
gastronomia 16 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki z jajami przepiórczymi przygotowuje się najczęściej na mleku o zawartości tłuszczu 2,5% lub 3,5%: okazują się bardzo elastyczne, dlatego świetnie nadają się do farszu mięsnego, konfitur, twarogu i innych nadzień. Jeśli więc jesteś fanem tak skomplikowanych opcji, sprawdź nasz przepis w akcji. Procedura przygotowania ciasta z jajami przepiórczymi nie jest szczególnie oryginalna: ubija się je również cukrem, solą i mlekiem, następnie dodaje się do nich mąkę, olej roślinny i pozostałe mleko. Tylko nie spiesz się z pieczeniem naleśników od razu! Pamiętaj, aby pozostawić ciasto na około dwadzieścia minut: dzięki temu „odpoczynkowi” naleśniki okażą się bardzo elastyczne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 135,12 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 2,69 g/9,35 g/10.10NaleśnikiPiekarniaProdukt z ciastaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 10 PORCJIjaja przepiórcze – 8 szt.cukier – 1 łyżka. l.sól – 1/3 łyżeczki.mleko – 300 mlolej roślinny – 1 łyżka. l. + do smażenia naleśników (wg uznania)mąka – 160 gmasło do wysmarowania naleśników – 80–100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na ciasto naleśnikowe. Jajka przepiórcze wbić do miski. Dodaj cukier i sól. Ubijaj trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Krok 2
Do mieszanki jajecznej wlej jedną trzecią mleka o temperaturze pokojowej i oleju roślinnego. Ponownie wymieszaj trzepaczką. Mąkę przesiej przez drobne sito do osobnej miski. Dodajemy go do masy jajeczno-mlecznej i mieszamy, żeby nie było grudek.
Krok 3
Rozcieńczyć mieszaninę mąki pozostałym mlekiem, ciągle mieszając trzepaczką. Powstałe ciasto naleśnikowe pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut. W tym czasie w cieście rozwinie się gluten (gluten), a gotowe naleśniki nie będą się rozrywać.
Krok 4
Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Nasmaruj niewielką ilością oleju. Wlać porcję ciasta i zrumienić naleśnik z jednej strony. Odwróć szpatułką i smaż drugą.
Krok 5
Przygotowany naleśnik wyłożyć na talerz i posmarować roztopionym masłem. W ten sam sposób przygotuj naleśniki z pozostałego ciasta z jaj przepiórczych. Za każdym razem smaruj patelnię olejem roślinnym.
UWAGA DO GOSPODARKI
Naleśniki z jaj przepiórczych można przygotowywać na lekkim ogniu. W tym celu podsmaż naleśnik z jednej strony, przewróć go na drugą stronę i posyp tartym serem oraz posiekanymi ziołami. Trzymać na ogniu przez 30 sekund, następnie złożyć na ćwiartki na patelni i przełożyć na talerz.
PRZY OKAZJI
Istnieje opinia, że jaja przepiórcze najlepiej spożywać na surowo, zwłaszcza że w tym przypadku nie trzeba się obawiać salmonellozy (te ptaki jej nie chorują). Nadal nie zalecamy tego! Tak, przepiórki naprawdę nie cierpią na salmonellozę, ale mogą być jej nosicielami i dystrybutorami.