Naleśniki z jabłkami
gastronomia 17 października 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Naleśniki z jabłkami na deser to świetne rozwiązanie! Swoją drogą radzę zaangażować dzieci w przygotowanie placków ziemniaczanych, one chętnie wezmą w tym udział. Naleśniki z jabłkami można doprawić cynamonem i podawać na śniadanie z herbatą lub kakao, a na popołudniową przekąskę z kremowymi lodami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 223,51 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 20 minut Używany: 3,11 g/7,92 g/33,62PrażenieNa patelniKuchnia białoruskaŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPiekarniaDeserDranikiNaleśnikiWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE3 średnie słodkie jabłka2 łyżki l. mąka pełnoziarnista1 łyżka. l. Sahara2 łyżki l. kefirsoda oczyszczona na czubku łyżeczki1/4 łyżeczki cynamonuszczypta soliolej roślinny do smażenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować naleśniki z jabłkami, przygotuj owoce: jabłka obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 2
Dodać kefir i wymieszać.
Krok 3
Dodać mąkę, cukier, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Zamieszać.
Krok 4
Na patelni rozgrzej oliwę i łyżką wrzucaj placki z jabłkami.
Krok 5
Smażyć naleśniki owocowe na średnim ogniu na złoty kolor, 3-4 minuty z każdej strony.
UWAGA DO GOSPODARKI
W przepisie na naleśniki z jabłkami zamiast jabłek można użyć gruszek. Draniki z gruszkami najlepiej smakują z sosem czekoladowym.
PRZYDATNE RADY
Nie chcesz, żeby Twoje jabłka rozpływały się podczas gotowania? Używaj tylko słodkich odmian i nigdy nie spryskuj sokiem z cytryny – zamienią się w puree.