Naleśniki z dynią na kefirze
gastronomia 29 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Przepis na naleśniki z dynią i kefirem z pewnością otworzy przed Tobą nowe kulinarne horyzonty. Dodatek choćby jednego nowego składnika całkowicie odmieni wyobrażenie o naleśnikach jako całości. Mówimy o dyni, pięknej nie tylko ze względu na wartości odżywcze i niezaprzeczalne korzyści dla organizmu, ale także ze względu na swój wygląd. Jaskrawo zabarwiona, pomarańczowa i słodka dynia może zamienić się nie tylko w bajkowy powóz dla Kopciuszka, ale także stać się podstawą wspaniałego dania, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Spróbuj zrobić naleśniki dyniowe z kefirem, korzystając z nowego przepisu zamiast klasycznych. Podawaj je na śniadanie lub kolację, nakarm dzieci, zabierz do dziadków i częstuj znajomych. Uwierz mi, każdy odczuje wielką satysfakcję moralną i fizyczną!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 338,28 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 25 minut Używany: 9,04 g/15,66 g/41,55MikserPiekarnikMikserPrażenieŚniadanieKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmImpreza, bufetKarnawałSKŁADNIKI NA 6 PORCJImąka – 220 gjajko C1 – 2 szt.kefir – 600 mldynia – 250 golej roślinny – 3 łyżki. l.cukier – 2 łyżki. l.soda – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Odetnij skórkę z dyni, miąższ pokrój w drobną kostkę i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piec na środkowej półce piekarnika do miękkości, około 20 minut. Przełożyć do szklanki blendera zanurzeniowego i zmiksować na gładkie puree.
Krok 2
Ochłodzić puree z dyni do temperatury pokojowej. W głębokiej misce połącz jajka z solą i cukrem i ubijaj mikserem lub trzepaczką, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Dodać puree z dyni i wymieszać.
Krok 3
Do miski wlać kefir, wymieszać. Mąkę i sodę przesiać przez drobne sito i dodać do mieszanki kefirowej. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitego ciasta bez dodatków puree dyniowego i grudek mąki. Do ciasta dodać olej roślinny, wymieszać i pozostawić na 5 minut.
Krok 4
Na kuchence umieść suchą patelnię o średnicy nie większej niż 18 cm. Podgrzewaj na dużym ogniu przez 1-2 minuty, zmniejsz ogień do średniego i posmaruj dno i boki patelni olejem roślinnym.
Krok 5
Odłóż niewielką porcję ciasta i wlej na patelnię. Trzymaj patelnię zawieszoną i przechyl ją w różnych kierunkach, tak aby ciasto równomiernie przykryło dno patelni. Wróć do pieca i piecz naleśnik przez 1-1,5 minuty.
Krok 6
Delikatnie przesuwaj szpatułką po krawędzi patelni i przewróć naleśnik na drugą stronę. Gotuj przez kolejne 45 s-1 min i przełóż na talerz. Kontynuuj pieczenie naleśników, aż do wykorzystania całego ciasta. Gotowe naleśniki układaj jeden na drugim.
PRZYDATNE RADY
Do przygotowania naleśników dyniowych z kefirem najlepiej użyć warzyw z dobrze wybarwionym miąższem. Dynia piżmowa, dynia kasztanowa, patimoron lub dynia piżmowa, które mają niesamowitą warstwową konsystencję, są świetnymi opcjami.
PRZY OKAZJI
Aby przygotować warzywa do naleśników dyniowych, wystarczy pokroić miąższ dyni w drobną kostkę, odcedzić na durszlaku i przetrzeć przez sito lub puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Ponadto możesz użyć gotowego puree z dyni z fabryki.