Naleśniki z dyni
Olga Siutkina 13 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Patisson jest jak gość z kosmosu, podobny do samolotu obcych cywilizacji. Trzeba na niego uważać – nie przegap go, zrywaj go z ogrodu, gdy jest młody, ma cienką skórkę i delikatny miąższ. Z dyni powstają bardzo smaczne i zdrowe naleśniki. Zamień mąkę pszenną na pełnoziarnistą i dodaj płatki owsiane. Podawać ze śmietaną i skórką z cytryny. Bardzo oryginalne i fajne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 360,11 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 25 minut Używany: 12,65 g/15,78 g/41,36Kuchnia białoruskaKolacjaDrugie daniePiekarniaDranikiNaleśnikiDanie główneWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJE640 g młodej dyni2 jajka135 g mąki pełnoziarnistej25 g płatków owsianychsól do smakuolej roślinny do smażeniado serwowania śmietanyświeżo zmielony czarny pieprzskórka z jednej cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Płatki owsiane zmiel na mąkę w młynku do kawy i wymieszaj z mąką pełnoziarnistą, dodaj szczyptę soli.
Krok 2
Zetrzeć dynię, umieścić na durszlaku, lekko posolić i odcisnąć z wilgoci.
Krok 3
Wymieszaj startą dynię, mąkę, jajka. Jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku.
Krok 4
Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor, 4-5 minut z każdej strony.
Krok 5
Przed podaniem zetrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj śmietanę ze skórką cytryny i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Placki ziemniaczane z dynią lepiej podawać na ciepło.