Naleśniki z całego świata: 8 najlepszych przepisów z Afryki, Indii, Serbii i innych krajów

Naleśniki z całego świata: 8 najlepszych przepisów z Afryki, Indii, Serbii i innych krajów

Naleśniki z całego świata: 8 najlepszych przepisów z Afryki, Indii, Serbii i innych krajów

Tatiana Sotnikowa 10 marca 2024 r

Nasze naleśniki drożdżowe są najlepsze i najbardziej „naleśnikowe”. Dobre są też naleśniki mamy i koronkowe naleśniki babci. Jak się jednak okazało, nie tylko Rosjanie tysiące lat temu wymyślili, jak robić ciasto i piec z niego cienkie, elastyczne podpłomyki. Zapraszamy do spróbowania szerokiej gamy naleśników zagranicznych.

Naleśniki z całego świata

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kto i kiedy wynalazł naleśniki?
  • Amerykańskie naleśniki
  • Francuskie naleśniki
  • Serbscy i czescy kaci
  • Szwedzkie ragmurki
  • Fińskie pannukakku
  • Holenderski holenderski naleśnik dziecięcy
  • Indyjskie dosy
  • Malezyjskie naleśniki Apam Balik

Nawet ci, którzy nie chcą się do tego przyznać na głos, uwielbiają naleśniki. Przyczyna? Dzięki szerokiej gamie przepisów każdy może wybrać opcję odpowiadającą jego gustom. Drożdżowe i świeże, słodkie i słone, cienkie i grube, dietetyczne, wegańskie, z nadzieniem lub bez. Chociaż wszystko zaczęło się prosto.

Kto i kiedy wynalazł naleśniki?

Nie ma jednego autora, gdyż historia potrawy sięga niewyobrażalnej starożytności. Uważa się, że już w starożytnej Grecji jedzono podobne danie, a konkretnie chodziło o „miękkie”, elastyczne podpłomyki.

Ale te naleśniki były tylko odległymi przodkami współczesnych. Ale świeże, podobne do „naszych”, pojawiły się na Rusi w X wieku. Były pieczone w piekarniku. Dlatego nawet dzisiaj, smażąc naleśniki na patelni, mówimy „piecz”.

Zwykła nazwa zaczęła być używana około XIV wieku. Filolodzy kojarzą pochodzenie słowa „naleśnik” ze staroruskim „mlin” – „mielić” lub „młyn”.

Od XI wieku danie to stało się głównym przysmakiem Maslenitsy – święta pożegnania zimy: naleśnik swoim kształtem i kolorem przypominał słońce, które przygotowywało się do aktywnego wyjścia na swoje.

Pierwsza wzmianka o naleśnikach w Anglii pochodzi mniej więcej z tego samego okresu. Autor przepisu radzi rozgrzać patelnię na dużym ogniu, wlać na nią ciasto i smażyć z obu stron. Przepis jest nadal aktualny.

Ogólnie rzecz biorąc, gdzie i kiedy dokładnie pojawiły się naleśniki, nie jest tak ważne. Najważniejsze, że zarówno w Rosji, jak i za granicą uważano je za „ludowe”, ponieważ dzięki prostemu składowi były dostępne dla każdego biednego człowieka.

Później „widzieli” ich bogatsi panowie. Szlachetni szefowie kuchni zmodyfikowali przepis, dodając jajka, masło i cukier. A naleśniki podawano klasie wyższej z bitą śmietaną, owocami i jagodami lub z soloną rybą, kawiorem, mięsem i drobiem.

Amerykańskie naleśniki

Amerykańskie naleśniki, fot. Shutterstock
Amerykańskie naleśniki, fot. Shutterstock

Sama nazwa naleśnika jest angielska, a przepis przyszedł do Nowego Świata ze Starego. Ale Amerykanie przemyśleli ten pomysł i zasadniczo dostali nowe danie. Naleśniki to skrzyżowanie naleśników i naleśników, zarówno pod względem wielkości, jak i grubości. Danie to przygotowywane jest na maślance, ale częściej tylko na mleku. Do ciasta należy dodać olej roślinny i proszek do pieczenia, dzięki czemu naleśniki będą puszyste. Placki te smażone są na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą i najczęściej podawane są na śniadanie.

Składniki na 10 porcji:

Jajka 2 szt.

Cukier 60 gr

Sól do smaku

Mleko lub maślanka 250 ml

Mąka 200 gr

Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Olej roślinny 1,5 łyżki. l.

1. Ubij jajka mikserem z cukrem i solą. Dodać połowę mleka (maślanki) i wymieszać.

2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zamieszaj ponownie. Połączyć z pozostałym mlekiem (maślanką), wlać olej roślinny.

3. Z powstałego ciasta przygotuj małe naleśniki na patelni z powłoką nieprzywierającą.

Francuskie naleśniki

Naleśniki francuskie, fot. Shutterstock
Naleśniki francuskie, fot. Shutterstock

Nazwa pochodzi od starofrancuskiego „crespe”, co oznacza „kręcony”. Być może to właśnie te skojarzenia spowodowały nierówne krawędzie cienkich naleśników. I tak, naleśniki są bardzo podobne do naszych przaśnych – zarówno pod względem składu, jak i wyglądu. Te naleśniki najczęściej podaje się ze słodkimi sosami, z których najbardziej znanym jest pomarańczowy. Istnieje jeszcze bardziej spektakularna opcja – „Crepe Suzette”, gdy naleśniki w sosie zalewa się mocnym alkoholem i podpala przed podaniem.

Składniki na 8 porcji:

Jajko 2 szt.

Cukier puder 1 łyżka. l.

Sól do smaku

Mąka 120 gr

Mleko 300ml

Olej roślinny 1 łyżka. l.

Na sos pomarańczowy:

Cukier 100 gr

Masło 100 gr

Sok i otarta skórka z 2 dużych pomarańczy

Koniak 1 Sztuka. l. (fakultatywny)

1. Ubij jajka cukrem pudrem i solą. Dodać mąkę i wymieszać. Stopniowo, mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Na koniec dodaj olej roślinny.

2. Z powstałego ciasta przygotuj cienkie naleśniki, okresowo smarując patelnię olejem roślinnym.

3. Na sos rozpuść masło na patelni. Dodać cukier i mieszając smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Masa powinna ściemnieć.

4. Dodaj skórkę pomarańczową i sok. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj koniak, jeśli używasz.

5. Każdy naleśnik polej ciepłym sosem i złóż na ćwiartki.

Serbscy kaci

Serbscy kaci, fot. Shutterstock
Serbscy kaci, fot. Shutterstock

Te cienkie, duże naleśniki przygotowywane są na Bałkanach: w Serbii, Czarnogórze, Chorwacji. Nie ma w nich nic superoryginalnego, ale mają jedną cechę. Do ciasta na palachinki nie dodaje się oleju, ale patelnię (zwykle bardzo dużą) smaruje się nim dość obficie. Naleśniki wychodzą cienkie i delikatne. A na Bałkanach podaje się je z kajmakiem, serbskim fermentowanym produktem mlecznym.

Składniki na 6 porcji:

Jajko 2 szt.

Cukier 1 łyżeczka

Sól do smaku

Mleko 250 ml

Woda 25ml

Mąka 120 gr

Olej roślinny do smażenia

1. Lekko ubij jajka, cukier i sól. Zalać wodą, dodać mąkę i wymieszać.

2. Zmieszaj mleko z wodą. Następnie stopniowo wlewaj powstałą mieszaninę do mieszanki mąki, mieszając trzepaczką, aby nie było grudek.

3. Z ciasta przygotuj naleśniki, za każdym razem dobrze natłuszczając patelnię.

Szwedzkie ragmurki

Szwedzkie ragmurki, fot. Shutterstock
Szwedzkie ragmurki, fot. Shutterstock

Znudziły Ci się podobne przepisy? Teraz będzie więcej zabawy. W Szwecji też robią naleśniki, ale nie ze zwykłego przaśnego ciasta „jaja-mleko-mąka”, ale z ciasta ziemniaczanego. Podawane z boczkiem i uzupełnione słodko-kwaśnym sosem z borówek.

Składniki na 10 porcji:

Ziemniak 700 gr

Mleko 300ml

Jajko 2 szt.

Mąka 150 gr

Sól do smaku

Olej roślinny do smażenia

Sos z boczkiem i jagodami do podania

1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce. Do mleka wbić jajko, dodać mąkę i sól. Dokładnie ugniataj. Dodać starte ziemniaki i wymieszać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Z powstałej mieszanki przygotuj małe naleśniki, smaż z obu stron na złoty kolor.

3. Włożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 minut. Podawać ze smażonym boczkiem i sosem jagodowym.

Fińskie pannukakku

Fińskie pannukakku, fot. Shutterstock
Fińskie pannukakku, fot. Shutterstock

Sąsiedzi Szwedów, Finowie, nie są tak oryginalni pod względem ciasta, ale przygotowują podobne danie w bardzo energooszczędny sposób. Żadnego długiego stania przy kuchence! Finowie wolą gotować jeden duży i gruby naleśnik, ale w piekarniku. Następnie kroi się na porcje i podaje z konfiturą np. z maliny moroszki.

Składniki na 6 porcji:

Jajko 3 szt.

Cukier 1 łyżka. l.

Sól 1 szczypta

Mleko 400ml

Mąka 250 gr

1. Jajka ubić trzepaczką z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Można dodać szczyptę proszku do pieczenia.

2. Wyłóż małą blachę pergaminem do pieczenia. Wlać do niego ciasto i wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

Holenderski holenderski naleśnik dziecięcy

Holenderski holenderski naleśnik dziecięcy, fot. Shutterstock
Holenderski holenderski naleśnik dziecięcy, fot. Shutterstock

Mówią, że ten przepis powstał w wyniku twórczej reinterpretacji klasycznych amerykańskich naleśników. Ale Holendrzy najwyraźniej nauczyli się czegoś od Finów i ugotowali także jeden naleśnik w piekarniku. Aby być uczciwym, zauważamy, że wersja holenderska jest bardziej „bogata”: do ciasta dodaje się wanilię, a naleśnik podaje się ze świeżymi jagodami, cukrem pudrem, syropem lub sosem czekoladowym.

Składniki na 6 porcji:

Jajko 3 szt.

Cukier 2 łyżki l.

Cukier waniliowy 1 łyżeczka

Sól 1 szczypta

Mleko 100 ml

Mąka 100 gr

Masło do formy

1. Ubij jajka mikserem z cukrem i solą. Wlać mleko i wymieszać. Dodaj mąkę. Zamieszaj ponownie.

2. Małą blachę wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Wlać ciasto i wyrównać. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Indyjskie dosy

Dosy indyjskie, fot. Shutterstock
Dosy indyjskie, fot. Shutterstock

Zostawmy teraz w spokoju starą Europę i jedźmy do Azji. Przygotowuje się tu także naleśniki, tyle że bez jaj i mąki pszennej. Zawiera wyłącznie ryż, fasolę i wodę. Placki te podawane są same lub z nadzieniem, najczęściej ziemniaczanym.

Składniki na 8 porcji:

Ryż 170 gr

Czerwona soczewica 100 gr

Cukier 1/2 łyżeczki

Sól 1 szczypta

Woda według potrzeby

Olej roślinny do smażenia

Zmielony czerwony pieprz do smaku

1. Namocz ryż i soczewicę przez noc w zimnej wodzie. Rano odcedź, zmiel płatki i rośliny strączkowe w blenderze.

2. Przełożyć do miski. Zalać wodą, dodać przyprawy, wymieszać. Pozostawić pod przykryciem na 2 godziny w ciepłym miejscu.

3. Sprawdź ciasto. Jeśli jest płynny, jak w przypadku tradycyjnych naleśników, możesz przystąpić do gotowania. Jeśli jest gęsty, rozcieńczyć go wodą.

4. Z ciasta smażymy naleśniki na patelni, za każdym razem obficie smarując je olejem. Można podawać ze smażoną cebulą.

Malezyjskie naleśniki Apam Balik

Malezyjskie naleśniki Apam Balik, fot. Shutterstock
Malezyjskie naleśniki Apam Balik, fot. Shutterstock

Te puszyste, słodkawe naleśniki to popularne danie uliczne, które można kupić na straganach i namiotach na ulicach miast. Gospodynie często przygotowują też na śniadanie apam balik, układając go z jajecznicą i kawałkami smażonej ryby. Ta kombinacja jest bardzo popularna w Malezji.

Składniki na 6 porcji:

Mąka ryżowa 150 gr

Proszek do pieczenia 1 niekompletna łyżeczka.

Sól 1 szczypta

Cukier 1 łyżka. l.

Woda 250 ml

Olej roślinny do smażenia

1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Zalać wodą i wymieszać trzepaczką.

2. Z powstałego ciasta przygotuj naleśniki na patelni, smarując je olejem roślinnym. Smaż po 1,5 minuty z każdej strony.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #naleśniki #naleśniki #naleśnikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja