Naleśniki z bananami na patelni
gastronomia 16 października 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Przygotuj na śniadanie naleśniki z bananami na patelni, a Twój poranek, a potem cały dzień, staną się naprawdę dobre. Delikatne i puszyste, z chrupiącą skórką i zapierającym dech w piersiach aromatem… Rodzina na pewno będzie zachwycona! Te naleśniki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, dzięki czemu nie trzeba wstawać zbyt wcześnie. Zwolennicy prawidłowego odżywiania powiedzą nam oczywiście, że takie śniadanie do najzdrowszych nie należy. Ale jeśli zjesz naleśniki z bananami w pierwszej połowie dnia i z umiarem, jest mało prawdopodobne, że wpłynie to ani na twoje zdrowie, ani na sylwetkę. Szczegółowy przepis czeka na Ciebie poniżej.
Złożoność: łatwo Kalorie: 378,24 kcal/porcję Porcje: 7 Gotowanie: 30 minut Używany: 8,39 g/16,11 g/50,34PieczeniePrażenieNa patelniŚniadaniePopołudniowa przekąskaNaleśnikiPiekarniaDeserNaleśnikiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 7 PORCJIbanany średniej wielkości – 2 szt.jajka – 2 szt.mleko – 500 mlmasło – 80 o (stopione)mąka – 300 gcukier – 50 gproszek do pieczenia – 3 łyżeczki.sól – 1/2 łyżeczki.warzywo lub ghee do wysmarowania patelni Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby zrobić naleśniki, obierz banany. Banany włożyć do pojemnika, w którym będzie wyrabiane ciasto naleśnikowe i rozgnieść widelcem na jednorodne puree.
Krok 2
Dodać jajka, mleko, roztopione masło. Dobrze ubić widelcem. W osobnym pojemniku wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Krok 3
Do pojemnika z bananami, jajkami, mlekiem i masłem dodaj suchą mieszankę mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia. Wymieszaj łyżką. Ciasto naleśnikowe będzie nierówne, z grudkami.
Krok 4
Patelnię, na której zamierzamy piec naleśniki, smarujemy masłem roślinnym lub roztopionym masłem i stawiamy na kuchence. Podgrzewaj na średnim ogniu.
Krok 5
Na rozgrzaną patelnię nałóż około 1/4 szklanki ciasta na naleśnik. Piec, aż z zewnątrz zarumieni się, a powierzchnia będzie matowa. Spód naleśnika powinien zmienić kolor na złoty. Za pomocą szpatułki przewróć naleśnik na drugą stronę.
Krok 6
Smaż, aż naleśnik będzie lekko zarumieniony na spodzie. Ułożyć na talerzu i trzymać w cieple aż do podania. Z pozostałego ciasta przygotuj naleśniki w ten sam sposób.
PRZYDATNE RADY
Do przygotowania takich naleśników potrzebne są bardzo dojrzałe, przejrzałe banany, które nadadzą puszystym naleśnikom zarówno odpowiedniego smaku, jak i bogatego aromatu.
PRZY OKAZJI
Naleśniki z bananami można podawać nie tylko z dżemem, miodem czy skondensowanym mlekiem, ale także z mniej wysokokalorycznymi dodatkami: jogurtem naturalnym, jagodami czy bezcukrowym puree owocowym.