Do przepisu
Najpopularniejsze naleśniki w Austrii to te z nadzieniem twarogowym. Ale Austriacy mają inny ciekawy przepis – naleśniki z sałatką owocową zwane Kaiserschmarrn. Kiedyś podawano je austriackiemu cesarzowi w przydrożnej tawernie. Od tego czasu naleśniki otrzymały cesarski tytuł, a cukiernicy wymyślili wiele wersji królewskiego przysmaku. Jedną z takich opcji – naleśniki w stylu austriackim – oferuje szef kuchni restauracji Food Embassy Andrey Makaev. W przeciwieństwie do oryginalnego Kaiserschmarrn, nie rwie naleśników na małe kawałki, mieszając je z sosem owocowym, ale ostrożnie układa je na talerzu. Uważamy, że w ten sposób wyglądają bardziej formalnie.
Złożoność: łatwo Porcje: 5PieczeniePrażenieNa patelniNaleśnikiPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleBufetSKŁADNIKI NA 5 PORCJI4 jajka210 g mąki500 ml mleka5 gramów soli1 łyżka. Sahara30 ml oleju słonecznikowegoNa farsz (na 10 naleśników): 60 g świeżych malin100 g świeżych truskawek60 g borówek60 g porzeczek80 g dżemu jagodowego50 g masłaAby przesłać:proszek kakaowycukier puder Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dodaj jajka do mleka, dobrze wymieszaj. Dodać cukier i sól i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i ubić ciasto mikserem. Do gotowego ciasta dodaj odrobinę oleju roślinnego.
Krok 2
Na dobrze natłuszczonej patelni smażymy cienkie naleśniki. Przed pieczeniem kolejnego naleśnika posmaruj patelnię olejem w razie potrzeby.
Krok 3
Przygotowane naleśniki smarujemy masłem, w razie potrzeby wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 2-3 minuty, układamy na talerzu z termoobiegiem.
Krok 4
Na wierzchu ułożyć konfiturę, jagody, posypać kakao i cukrem pudrem.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Andrieja Makajewa, szefa kuchni restauracji Food Embassy.