Naleśniki w butelce z kefirem
gastronomia 21 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przepis na naleśniki w butelce z kefirem to idealna propozycja dla leniwej gospodyni domowej! A raczej bardzo leniwy, który chce gotować tak prosto, jak to możliwe, a także nie chce myć dodatkowych naczyń. Faktem jest, że ciasto naleśnikowe przygotowywane jest w całości w plastikowej butelce, bez trzepaczki, miksera czy innego sprzętu kulinarnego. Składniki umieszcza się w środku i energicznie wstrząsa, aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji. Następnie wlewa się go porcjami na patelnię i zamienia w cudowne cienkie naleśniki. A co z butelką, w której przygotowywano ciasto na naleśniki kefirowe? Wyrzuć to – i koniec!
Złożoność: łatwo Kalorie: 553,18 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 17,99 g/24,35 g/64,98PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjajka – 2 szt.kefir 2,5% tłuszczu – 1 lolej roślinny – 3 łyżki. l.mąka – 300 gsól – 1/2 łyżeczki.cukier – 1 łyżeczka.proszek do pieczenia – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Na początek weź plastikową butelkę o pojemności 2L i umyj ją. Na górze umieść lejek na płyn. Wypuść przez nie jajka, wlej kefir i olej roślinny.
Krok 2
Zrób lejek z kartki grubego papieru. Włóż go do szyjki butelki. Dodać suche składniki: mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zakryj butelkę plastikową nakrętką.
Krok 3
Dokładnie wstrząśnij butelką kilka razy, mieszając w ten sposób składniki ciasta naleśnikowego. Powinno uzyskać jednolitą konsystencję, bez grudek.
Krok 4
Postaw patelnię na dużym ogniu. Otwórz butelkę. Wlać z niego porcję ciasta na patelnię. Podsmaż naleśnik z jednej strony. Następnie odwróć się i usmaż drugiego.
Krok 5
Zdejmij naleśnik z patelni i połóż go na talerzu. Można posmarować roztopionym masłem lub olejem roślinnym. Z pozostałego ciasta przygotuj także naleśniki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby ciasto naleśnikowe było naprawdę gładkie i pozbawione grudek, należy bardzo ostrożnie potrząsać butelką ze składnikami przez pięć do siedmiu minut.
PRZY OKAZJI
Naleśniki kefirowe można podawać z sosem czekoladowym, którego przygotowanie zajmuje kilka minut. Do chochli wlać 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 10%, dodać posiekaną gorzką czekoladę (100 g) i mieszając wszystko roztopić.