Naleśniki twarogowe z kefirem

Naleśniki twarogowe z kefirem

gastronomia 26 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Placki twarogowe z kefirem to doskonały wybór na niedzielne śniadanie, lekką przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację. Każde ciasto twarogowe, w tym naleśniki, na zawsze zachwycą Cię łagodnym smakiem. Ponadto twaróg jest niezawodnym źródłem białka i mikroelementów, a kefir wchodzący w skład ciasta zapewnia korzystne środowisko dla mikroflory jelitowej. Naleśniki z twarogiem wychodzą puszyste i lekkie, harmonijnie komponują się z kwaśną śmietaną lub miodem, można je także wykorzystać do nadzienia na słodko. Smak naleśników twarogowych szczególnie dobrze podkreśla nadzienie jabłek cynamonem i masłem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 457,56 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 13,67 g/22,30 g/50,41PiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJImąka – 200 gkefir – 200 mltwarożek – 100 gjaja C0 – 2 szt.cukier – 2 łyżki. lolej roślinny – 3 łyżki. l.proszek do pieczenia ciasta – 1 łyżeczka.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wyjmij kefir, twarożek i jajka z lodówki na 30-40 minut przed rozpoczęciem przygotowywania naleśników. Najlepsze ciasto robi się z produktów o temperaturze otoczenia.

Krok 2

Jajka rozbij do głębokiej miski. Dodaj cukier i sól. Do miski włóż serek wiejski, wlej kefir i zmiksuj blenderem na jednolitą masę bez dodatku twarogu.

Krok 3

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy kefirowo-twarogowej. Mieszaj mikserem, aż będzie gładkie. W cieście nie powinny pozostać niezmieszane grudki mąki.

Krok 4

Dodaj 2 łyżki do miski. l. olej roślinny i zalać 150 ml ciepłej wody pitnej. Ciasto ponownie wymieszać, przykryć miskę pokrywką i odstawić na stolnicę na 10 minut.

Krok 5

Rozgrzej suchą patelnię o średnicy 16-18 cm na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i posmaruj dno olejem roślinnym. Wlać porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić na dnie, przechylając patelnię w różnych kierunkach.

Krok 6

Piec naleśnik na złoty kolor, około 1,5 minuty. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez kolejną 1 minutę. Gotowe naleśniki układamy w stos na płaskim talerzu.

PRZYDATNE RADY

Placki twarogowe można przygotować na bazie miękkiego twarogu o obniżonej zawartości tłuszczu w połączeniu z pełnotłustym kefirem lub odwrotnie, wziąć twarożek o zawartości tłuszczu 9-11% i kefir o niskiej zawartości tłuszczu.

PRZY OKAZJI

Jeśli wolisz piec naleśniki na żeliwnej patelni, przed rozpoczęciem pracy należy wsypać do niej sól i podpalić przez 5-7 minut. Następnie usuń sól i wytrzyj patelnię wilgotną szmatką.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja