Naleśniki omletowe
gastronomia 24 lutego 2023 r4,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz Do przepisu
Chcesz umilić sobie poranek? Zrób ten przepis na naleśniki omletowe na śniadanie. Dlaczego warto to zrobić? Jest tego kilka powodów. Po pierwsze, naleśniki omletowe są dość sycące, ale jednocześnie lekkostrawne. Po drugie, są bardzo piękne, dlatego wywołują wyłącznie pozytywne emocje. Po trzecie i to jest najważniejsze, naleśniki omletowe są niesamowicie smaczne, dlatego prawie każdy je lubi. Oznacza to, że takie śniadanie może nie tylko zaspokoić głód i dodać energii, ale także stworzyć wspaniały nastrój na cały dzień!
Złożoność: łatwo Kalorie: 691,01 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Używany: 39,09 g/45,17 g/51,68ŚniadanieKolacjaNaleśnikiDrugie daniePiekarniaOmletDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 2 PORCJEjaja C0 – 4 szt.mleko o zawartości tłuszczu 3,2% – 190 mlmąka – 100 gpapryka czerwona – 120 gkoperek – 1 gałązkazielona cebula – 1 pióroser twardy – 120 golej roślinny do smażenia – w razie potrzebysól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na naleśniki. Jajka wbij do miski. Dodaj mleko. Ubijaj trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę i wymieszać.
Krok 2
Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę. Koperek i cebulę dymkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i bardzo drobno posiekać. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 3
Do mieszanki omletowej dodaj posiekaną paprykę, koperek i zieloną cebulę. Dokładnie wymieszaj widelcem. Ciasto pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Postaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj trochę oleju roślinnego i podgrzej. Wlać niewielką ilość ciasta jajecznego i smażyć naleśnik z jednej strony, aż się zarumieni.
Krok 5
Za pomocą szpatułki obróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez minutę. Posypać odrobiną sera i złożyć na pół. Trzymaj na ogniu przez 30 sekund, następnie połóż na talerzu. Z pozostałego ciasta przygotuj naleśniki omletowe w ten sam sposób.
UWAGA DO GOSPODARKI
Naleśniki omletowe są dobre „na gorąco”: nawet krótkotrwałe przechowywanie zdecydowanie nie jest dla nich – wyłącznie ze względów gastronomicznych. Dlatego staraj się obliczyć wydajność potrawy, aby została zjedzona natychmiast po ugotowaniu.
PRZY OKAZJI
Naleśniki omletowe mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli do nadzienia ze słodkiej papryki dodamy drobno posiekaną gotowaną kiełbasę lub szynkę. Warto spróbować!