Naleśniki z kwaśnym kefirem i wrzącą wodą
gastronomia 28 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Naleśniki na kwaśnym kefirze zalanym wrzącą wodą nazywane są też naleśnikami budyniowymi, ponieważ do ciasta gorącą wodę dodaje się na końcu, jakby je „parząc”.
Pieczenie naleśników według tego przepisu to doskonały sposób na recykling produktu pozostawionego w lodówce nieodebranego. Oczywiście kefir powinien być kwaśny w rozsądnych granicach – nie starszy niż trzy dni, kiedy już staje się wątpliwy do bezpośredniego użycia, ale pozostaje całkiem odpowiedni do pieczenia. I nie tylko odpowiednie, ale także bardzo odpowiednie – naleśniki okazują się różowe i delikatne. Pieczenie z ciasta parzonego to prawdziwa przyjemność, naleśniki idealnie odchodzą od patelni, nie rwą się i wyglądają niezwykle apetycznie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 606,22 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 12,49 g/31,05 g/69,41PrażenieŚniadanieKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmąka pszenna – 150 gkefir – 150 mlwrząca woda – 150 mljajko – 1 szt.olej roślinny – 2,5 łyżki. l.soda – ½ łyżeczki.cukier – 1 łyżka. l.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyjmij wcześniej kefir i jajko z lodówki, aby produkty ogrzały się do temperatury pokojowej. Umyj i osusz jajka. Zagotuj wodę pitną. Mąkę i sodę przesiać przez drobne sito.
Krok 2
W dużej misce połącz kefir z jajkiem, dodaj cukier i sól i wymieszaj trzepaczką. Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Powinieneś mieć gęste ciasto.
Krok 3
Wlać 2 łyżki do ciasta. l. olej roślinny i wymieszaj. Nie przestając mieszać ciasta, wlać cienkim strumieniem wrzącą wodę. Dokładnie wymieszaj i pozostaw ciasto na 15 minut.
Krok 4
Na kuchence postaw patelnię o średnicy 22-24 cm i podgrzewaj przez 1,5-2 minuty. Za pomocą pędzla posmaruj spód pozostałym olejem roślinnym i wlej porcję ciasta.
Krok 5
Przechylaj patelnię w różnych kierunkach i równomiernie rozprowadź ciasto cienką warstwą. Piecz naleśnik przez 1-1,5 minuty, aż ciasto stanie się matowe, a brzegi się zarumienią.
Krok 6
Przewróć naleśnik na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 30-45 sekund. Gotowy naleśnik przełóż na talerz i kontynuuj smażenie, aż ciasto się skończy. Ułóż naleśniki tak, aby były ciepłe.
PRZYDATNE RADY
Naleśniki kremowe okazują się dość cienkie i elastyczne. Można je łatwo napełnić i zwinąć w kopertę lub tubę, a zarówno słodkie, jak i pikantne nadzienia są równie odpowiednie. Jeśli przygotowujesz naleśniki na śniadanie, możesz podać je z miodem, skondensowanym mlekiem, dżemem lub konfiturą – podkreślą one lekką kwaskowatość naleśników.
PRZY OKAZJI
Do ciasta na naleśniki kefirowe możesz dodawać różne dodatki, takie jak mak, płatki kokosowe czy kakao i za każdym razem będziesz miał na swoim stole naleśniki o zupełnie nowym smaku.