Naleśniki na kefirze z miodem
gastronomia 28 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Naleśniki z kefirem i miodem to wspaniały deser, który można przygotować i podać w zaledwie pół godziny, niezależnie od umiejętności kulinarnych – według tego przepisu każdy może upiec naleśniki. A będzie to nie tylko przyjemny dodatek do picia herbaty, ale zdrowe i pożywne danie. Kefir, będący głównym składnikiem ciasta, jest bogaty w probiotyki i minerały niezbędne organizmowi do utrzymania zdrowia fizycznego, a naturalny miód pszczeli dzięki swojemu unikalnemu składowi uznawany jest za najlepszy sposób na poprawę odporności i ochronę przed wolnymi rodnikami. Ponadto miód bardzo dobrze się wchłania i daje szybki zastrzyk energii. Cienkie i delikatne naleśniki namoczone w pachnącej mieszance dobrego masła i naturalnego miodu mogą stać się Twoim ulubionym daniem rodzinnym.
Złożoność: łatwo Kalorie: 674,30 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 11,47 g/46,80 g/51,89PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka pszenna – 200 gkefir – 450 mljajka – 2 szt.olej roślinny – 3 łyżki. l.cukier – 1 łyżeczka.soda – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki.masło – 120 gmiód – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj olejek miodowy. Do miski włóż miękkie masło, dodaj płynny miód i dokładnie wymieszaj. W tym celu najwygodniej jest użyć widelca lub szpatułki.
Krok 2
Przygotuj ciasto. Do głębokiej miski wlać kefir ogrzany do temperatury pokojowej. Dodaj sodę oczyszczoną i zamieszaj. Pozostaw na 2-3 minuty, aby soda przereagowała w kwaśnym środowisku.
Krok 3
Do drugiej miski wbij jajka, dodaj sól i cukier. Ubijaj mikserem przez 20-30 sekund, aż żółtka połączą się z białkami. Połączyć z kefirem i ponownie wymieszać mikserem.
Krok 4
Mąkę przesiać i dodać do miski z płynnymi składnikami. Rozpocznij wyrabianie ciasta mikserem pracującym na minimalnych obrotach. Wlać 2 łyżki. l. olej roślinny i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5
Dobrze rozgrzej suchą patelnię, 1-2 minuty. Ustaw temperaturę na średnio-wysoką. Nasmaruj dno patelni olejem roślinnym. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj patelnię cienką i równą warstwą oleju.
Krok 6
Wlać porcję ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni, przechylając patelnię. Piecz naleśnik przez 1-1,5 minuty, ostrożnie przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 45 sekund.
Krok 7
Gotowy naleśnik przełóż na talerz i od razu posmaruj masłem miodowym. Kontynuuj pieczenie naleśników, aż skończy się ciasto. Każdy naleśnik smarujemy masłem i układamy tak, aby wszystkie naleśniki były nasiąknięte masłem.
PRZYDATNE RADY
Do zrobienia naleśników z miodem potrzebne będzie miękkie masło. Jeżeli nie wyjmowałeś go wcześniej z lodówki, istnieje bardzo prosty sposób na jego zmiękczenie. Połóż kostkę masła na arkuszu papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i zacznij wałkować masło za pomocą wałka. Na początku trzeba będzie użyć trochę siły, ale po 10-15 sekundach olej stanie się giętki i spłaszczy się w ciasto. Ostrożnie zgarnij go do miski za pomocą szpatułki i wetrzyj w miód.
PRZY OKAZJI
Do naleśników najlepiej nadaje się miód lipowy lub akacjowy – oba mają delikatny smak, który harmonijnie będzie się komponował z lekką kwaskowatością naleśników kefirowych.