Naleśniki mleczne – prosty i pyszny przepis
gastronomia 04 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Naleśniki mleczne przygotowywane są według bardzo prostej i sprawdzonej w praktyce receptury. Naleśniki przygotowywane są bez drożdży, dzięki czemu ciasto będzie gotowe do spożycia od razu po wyrobieniu, co jest szczególnie ważne, jeśli zamierzasz podawać je na śniadanie – bo o poranku liczy się każda minuta. Naleśniki na mleku zawsze wychodzą puszyste, różowe i bardzo apetyczne. Smażymy je na patelni z powłoką nieprzywierającą – w ten sposób można wykorzystać minimalną ilość oleju. Podawaj naleśniki z kwaśną śmietaną lub dżemem, polej płynnym miodem lub skondensowanym mlekiem, udekoruj świeżymi jagodami, czekoladą lub syropem klonowym i ciesz się smakiem! Jesteśmy pewni, że tak wspaniały początek dnia zapewni wspaniały nastrój aż do wieczora!
Złożoność: łatwo Kalorie: 380,77 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 7,33 g/18,55 g/46,31MikserPrażenieKuchnia rosyjskaŚniadanieKolacjaPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka pszenna – 180 gmleko – 200 mljajko C1 – 1 szt.olej roślinny – 3 łyżki. l.proszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.cukier – 2 łyżki. l.sól – ¼ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyjmij wcześniej mleko i jajko z lodówki – do gotowania lepiej używać produktów podgrzanych do temperatury pokojowej. Mleko można lekko podgrzać w chochli.
Krok 2
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito. Odbywa się to w celu wyeliminowania ewentualnych obcych zanieczyszczeń z mąki i zapewnienia równomiernego rozprowadzenia proszku do pieczenia w mące.
Krok 3
Rozbij jajko do dużej miski. Dodać sól i cukier i wymieszać trzepaczką lub mikserem. Nie ma potrzeby ubijania jajka, wystarczy, że białko całkowicie połączy się z żółtkiem.
Krok 4
Do miski wlać mleko i dodać mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto mikserem na niskich obrotach. Gdy mąka połączy się z płynem, zwiększ prędkość i miksuj przez 1 minutę.
Krok 5
Dodaj 2 łyżki do ciasta. l. olej roślinny i ponownie wymieszaj. Do ciasta dodaje się olej, dzięki czemu naleśniki nie przyklejają się do dna patelni i można je łatwo obrócić.
Krok 6
Pozostały olej wlać do małej miski i przygotować pędzelek do ciasta. Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, od 1 do 2 minut. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 7
Przed pieczeniem nasmaruj dno patelni olejem roślinnym. W przyszłości nie będziesz musiał smarować patelni. Porcje ciasta nakładać łyżką, zostawiając między nimi przynajmniej 1 cm wolnej przestrzeni, aby naleśniki się nie sklejały.
Krok 8
Przykryj patelnię pokrywką i piecz naleśniki przez 1,5-2 minuty. W tym czasie dolna część powinna się zarumienić, ciasto przestanie się świecić i stanie się matowe, a na brzegach utworzą się dziury.
Krok 9
Ostrożnie przewróć naleśniki na drugą stronę. Kontynuuj gotowanie bez przykrycia przez kolejne 1,5 minuty. Ciasto wyrośnie, a naleśniki staną się puszyste. Pozwól, aby dolna skorupa dobrze się zarumieniła.
Krok 10
Przykryj płaski talerz papierowymi serwetkami i ułóż na nim przygotowane naleśniki. Kontynuuj pieczenie, aż ciasto się skończy. Podawaj gorące naleśniki z różnymi dodatkami według własnego uznania.
PRZYDATNE RADY
Proszek do pieczenia nadaje gotowemu produktowi zwiewną i porowatą konsystencję, ale nie jest to jedyna opcja na puszystość naleśników. Można użyć równej ilości sody oczyszczonej lub, jeśli masz czas, dodać do ciasta 2 g suchych drożdży, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut, a następnie upiec naleśniki jak zwykle.
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz sprawić przyjemność swoim maluchom, upiecz mini naleśniki. Ciasto wlać do pojemnika na sos i na rozgrzanej patelni wyciskać małe kółka. Łatwo jest przewracać te małe naleśniki za pomocą pałeczek.