Do przepisu
Naleśniki migdałowe przygotowywane są z dodatkiem mąki migdałowej. W tym przepisie do serwowania dania proponuje się użycie migdałów struganych w cienkie talerze.
Złożoność: łatwo Porcje: 5MikserPieczeniePrażenieNa patelniKolacjaNaleśnikiPiekarniaDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 5 PORCJI2 szklanki mąki0,5 szklanki zmielonych prażonych migdałów1 duże jajko1,5 szklanki pełnego mleka lub śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu0,3 szklanki miodu2 łyżeczki proszek do pieczeniaszczypta soliolejW przypadku olejku morelowego:100 g dżemu morelowego150 g masła1 łyżka. l. wytrawne sherry, opcjonalnieAby przesłać: 200 g mascarpone50 g dżemu morelowegoplaster mioduOpcjonalnie 0,5 szklanki „płatków” migdałów Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na naleśniki wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i młodymi migdałami. Dodaj ciepły miód, jajko i mleko, ubijaj na gładką masę. Pozostaw na 30 minut.
Krok 2
W międzyczasie zmiękcz masło morelowe i włóż je do miski miksera. Dodać dżem i sherry, ubić mikserem na puszystą masę.
Krok 3
Rozgrzej patelnię naleśnikową na średnim ogniu i posmaruj olejem. Piec grube naleśniki (bardziej przypominające naleśniki) z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki włóż do rondla z pokrywką.
Krok 4
Do podania podgrzać talerze. Ułóż naleśniki, na wierzch połóż łyżkę mascarpone, masła morelowego i łyżkę konfitury morelowej oraz kawałek plastra miodu. W razie potrzeby posyp płatkami migdałów. Podawaj natychmiast.
PRZY OKAZJI
Przepis dzięki uprzejmości Maggie Beer, szefa kuchni, restauratorki i producenta żywności (Australia).