Naleśniki manno-owsiane z kefirem

Naleśniki manno-owsiane z kefirem

gastronomia 10 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki owsiane z kaszą manną i kefirem to kolejna odsłona ulubionego dania każdego człowieka. Wyjątkowość tych naleśników polega na tym, że są przygotowywane bez użycia mąki. Tylko z mieszanki semoliny i płatków owsianych. Naleśniki wychodzą bardzo puszyste i pożywne. Oczywiście smakują trochę inaczej niż zwykłe naleśniki z mąki pszennej, ale są nie mniej smaczne! Naleśnik z mieszanki semoliny i owsa okazuje się plastikowy, wygodnie jest piec i przewracać na patelni. Nasz przepis krok po kroku pomoże Ci przygotować to oryginalne danie!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 325,77 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 7,80 g/18,84 g/31.06PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIKefir 2,5% – 500 ml.Kasza manna – 100 gr.Płatki owsiane – 70 gr.Cukier – 2 łyżki. ze zjeżdżalnią (50 gr.)Olej roślinny – 50 ml. + do smażeniaJajko kurze I kategorii – 2 szt.Masło – 40 gr.Soda – 0,5 łyżeczki.Sól – 0,5 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do głębokiej miski wsypujemy semolinę i płatki owsiane. Wlać kefir. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod ręcznikiem na co najmniej godzinę.

Krok 2

Po godzinie, gdy płatki zostaną nasycone kefirem i spęcznione, dodaj do nich sodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejne 5 minut, aby soda przereagowała z kefirem.

Krok 3

Jajka rozbić do osobnej miski, dodać sól i cukier. Ubijaj, aż piana będzie gęsta. Najłatwiej to zrobić za pomocą miksera.

Krok 4

Do ciasta wlać roztrzepane jajka. Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

Krok 5

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Powinien się rozgrzać, żeby w ogóle zaczął dymić. Nasmaruj dno patelni olejem roślinnym (smaruj, nie wylewaj!) i wlewaj pół chochli ciasta.

Krok 6

Ciasto wychodzi gęste, więc nie próbuj rozciągać go na cały spód. Naleśniki owsiane z semoliny wyglądają jak pulchne naleśniki. Aby naleśnik był dobrze wypieczony i nie przypalił się, smażymy na średnim ogniu około 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 7

Gotowe naleśniki układamy na szerokim płaskim talerzu i od razu smarujemy masłem. Zapobiegnie to wysychaniu krawędzi.

UWAGA DO GOSPODARKI

Przed pieczeniem naleśników należy rozgrzać patelnię (zwłaszcza nową!) solą. Grubą warstwę soli wlewa się na zimną patelnię i podgrzewa przez kilka minut. Następnie wlewa się sól, patelnię wyciera się suchym ręcznikiem i rozpoczyna się gotowanie.

PRZY OKAZJI

Podczas pieczenia naleśników z semoliny i płatków owsianych lepiej jest używać drewnianej szpatułki. Ale nie trzeba brać plastikowego, ponieważ nawet żaroodporny plastik może zacząć się topić. Ponadto każdy plastik podczas interakcji z gorącą wodą zaczyna uwalniać toksyny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja