Naleśniki „Koronka Wołogdy” z kefirem
gastronomia 28 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki „Koronka Wołogdy” nie bez powodu zostały nazwane metaforycznie. Składniki przepisu dobierane są w taki sposób, aby cała powierzchnia wypieku nabrała niezwykle pięknej „koronkowej” faktury. Oprócz zalet zewnętrznych naleśniki mają także walory gastronomiczne – są bardzo delikatne, cienkie, miękkie i lekkie. Elementarna reakcja chemiczna zachodząca podczas łączenia kwasu i zasady – kefiru i sody – zapewnia przewiewność ciasta, a dodatek wrzącej wody nadaje ciastu szczególną plastyczność i płynność. Dzięki temu bardzo łatwo można obrócić naleśniki i zdjąć je z patelni bez ryzyka ich odkształcenia. Piecz naleśniki, ściśle przestrzegając proporcji określonych w przepisie i nie naruszając technologii, a sukces masz gwarantowany!
Złożoność: łatwo Kalorie: 534,73 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 10,89 g/31,55 g/51,71MikserPrażenieŚniadanieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmKarnawałSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka – 200 gjajko – 2 szt.kefir – 400 mlolej roślinny – 5 łyżek. l.cukier – 2 łyżki. l.soda – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Wskazane jest wcześniejsze wyjęcie kefiru z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Ciasto z ciepłego kefiru jest bardziej jednorodne i gładkie.
Krok 2
Jajka rozbij do dużej miski. Dodać sól i cukier i ubić mikserem na puszystą pianę. Zajmie to około 2 minut. Wlać kefir, dodać sodę i wymieszać. Pozostaw mieszaninę na 1-2 minuty.
Krok 3
Mąkę przesiać przez drobne sito i wlać do miski z kefirem i jajkami. Mieszać mikserem na niskich obrotach, 2 minuty. Ciasto mieszamy aż będzie jednolite i nie pozostaną w nim grudki mąki.
Krok 4
Zagotuj 180 ml pitnej wody. Szybko wlej wrzącą wodę do ciasta, dodaj 2 łyżki. l. olej roślinny i ponownie wymieszaj. Mikser powinien pracować z maksymalną prędkością. Otrzymasz dość płynne ciasto, z którym możesz od razu przystąpić do pieczenia.
Krok 5
Połóż suchą patelnię do naleśników na kuchence i dobrze podgrzej, 1-2 minuty. Nasmaruj dno i boki patelni olejem roślinnym i ustaw ogień na średnio-wysoki. Wlać porcję ciasta i szybko rozprowadzić je przechylając patelnię.
Krok 6
Piecz naleśnik przez 1-1,5 minuty. Gdy brzegi naleśnika się zarumienią, ostrożnie przewróć go na drugą stronę. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 45 s-1 min. Gotowy naleśnik przełożyć na talerz i upiec kolejny. Kontynuuj gotowanie, aż ciasto się skończy.
PRZYDATNE RADY
Sekretem sukcesu koronkowych naleśników jest końcowe dodanie wrzącej wody. Ciasto przygotowane według tej zasady nazywa się choux. Różni się on korzystnie od zwykłego tym, że pieczenie naleśników można rozpocząć od razu po wyrobieniu, bez czekania na wyrośnięcie ciasta, które jest niezbędne do pęcznienia mąki.
PRZY OKAZJI
Aby upiec zwykłe naleśniki wystarczy jednokrotnie nasmarować patelnię olejem – przed przystąpieniem do pracy. Jeśli jednak Twoim celem jest pieczenie naleśników o szczególnie wyrazistej koronkowej fakturze, smaruj patelnię olejem przed każdą nową porcją ciasta.